Закон о заштити на раду – горући проблем

Закон о заштити на раду Републике Српске горући је проблем у Српској, о чему најбоље говори чињеница да је у прва два мјесеца ове године троје радника погинуло на радном мјесту, а у прошлој години шест, док их је 70 од тешких повреда остало инвалиди, истакла је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.

Република Српска 25.04.2014 | 15:05
Закон о заштити на раду – горући проблем

Мишићева је, новинарима у Бањалуци у паузи округлог стола који је организован поводом обиљежавања 28. априла - Свјетског дана безбједности и здравља на раду, нагласила да постоји велики проблем у досљедној примјени Закона о заштити на раду, што за посљедицу има људске живота.

"Потребна је боља заштита живота и здравља радника на радном мјесту у Српској, погово у области прераде дрвета, грађевинарства, електроиндустрије, рударства, гдје се и најчешће дешавају повреде са смртним исходом или које за посљедицу имају трајну инвалидност", рекла је Мишићева.

Она је навела да је истраживање Савеза показало да половина од анкетираних 670 предузећа, институција и установа нема донесен кључни акт о процјени ризика. Мишићева је додала да је слаба тачка свих закона у Републици Српској функционисање контролних органа и непровођење казнених мјера.

Виши специјалиста за радничка питања у Међународној организацији рада Овидије Журка оцијенио је да Република Српска и БиХ имају добро законодавство које се односи на заштиту на раду, као и да се мора радити на бољој примјени.

Главни републички инспектор рада Чедо Рисовић сматра да би инспекција рада требала више радити на превентивним прегледима.

"Инспекција је прошле године издала око хиљаду прекршајних налога у вриједности преко 1.200.000 КМ", навео је Рисовић. Представник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Аћић сматра да Српска има солидно уређену легислативу, али и проблеме у примјени подзаконских прописа.

Коментари / 0

Оставите коментар