Biće kvoruma za rad?

Prošireni kolegijum Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da održi sjednicu radi postizanja dogovora o nastavku sjednice ovog vijećaa, koja je prekinuta 6.

Republika Srpska 04.07.2013 | 08:00
Biće kvoruma za rad?

Prošireni kolegijum Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH danas bi u Sarajevu trebalo da održi sjednicu radi postizanja dogovora o nastavku sjednice ovog vijećaa, koja je prekinuta 6. juna zbog blokade zgrade parlamenta.Kako Srna nezvanično saznaje u parlamentu BiH, niko od članova Kolegijuma Predstavničkog vijeća u proširenom sazivu nije otkazao prisustvo sjednici, zbog čega se očekuje da će prošireni kolegijum imati kvorum za rad.

Predsjedavajući Predstavničkog vijeća Denis Bećirović nakon ove sjednice proširenog kolegijuma, koji čine predsjedavajući i dvojica zamjenika predsjedavajućeg Vijeća, te predsjedavajući klubova poslanika, zakazao je još jednu sjednicu Kolegijuma u proširenom sazivu.

Na toj sjednici predviđeno je razmatranje informacija o bezbjednosti rada u institucijama BiH koje su dostavljene povodom protesta održanih ispred zgrada institucija BiH od 5. do 7. juna, te prijedlog kalendara aktivnosti Predstavničkog vijeća za naredna tri mjeseca. Informacije o ovim dešavanjima dostavili su Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH, MUP Kantona u Sarajevu, te Savjet ministara BiH, a sjednicu o demonstracijama zbog kojih su bile blokirane zgrade institucija BiH održao je i Nezavisni odbor Parlamentarne skupštine BiH. Sjednica Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je 6. juna nakon što su demonstranti, koji su tražili donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju, blokirali zgrade institucija u Sarajevu. Demonstranti su zgrade, u kojima se u to doba nalazilo oko 1.500 ljudi, držali pod blokadom 18 časova. Osim poslanika, ministara i zaposlenih u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministra BiH, blokirani su bili brojni ambasadori u BiH, te oko 350 stranih državljana učesnika Godišnje skupštine Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu i medijski izvještači.

Komentari / 0

Ostavite komentar