Šarović oštro protiv Kosova

Ministar spoljne trgovine BiH Mirko Šarović i ministar trgovine Srbije Rasim Ljajić juče su imali jedinstven nastup na Smitu u Poljskog, gdje je rasprava o kosovskim taksama vođena na rubu incidenta.

  • Vijesti
  • Bosna i Hercegovina


Šarović je u više navrata tokom rasprave založio se za jači angažman i uključivanje Evropske komsije u rješavanje ovog problema.

Kako saznajemo, Šarović je upozorio evropske zvaničnike da će CEFTA doživjeti potpuni krah ukoliko se neukinu kosovske takse na robe iz BiH i Srbije.

Šarović je tražio hitno uspostavljanje mehanizma za rješavanje ovog i sličnih sporova unutar CEFTA-e, navodeći da sporazum o slobodnoj trgovini može doživjeti fijasko.

U tome ga je podržao i ministar trgovine Rasim Ljajić koji je rekao da samit Zapadnog Bakana nema smisla ukoliko se ne mogu riješiti ovi i drugi problemi.

Na momente, kako saznaje BN TV, bila je uzavrela situacija zbog reakcija i negodovanja predstavnika kosovske delegacije. 

Šarović je i u juče upozorio da je CEFTA poljuljana i da je smisao postojanja zone slobodne trgovine apsolutno ugrožen taksama prištinskih vlasti na robe iz BiH i Srbije.

Pored Šarovića na samitu u poljskom gradu Poznan prisustvuje i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i Igor Crnadak.

U sklopu tog samita danas je počela plenarna sesija premijera zemalja Zapadnog Balkana u čijem radu učestvuje i njemačka kancelarka Angela Merkel.

Inače, ovo je šesti samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa.

BN TV

KOMENTARI8
POŠALJITE PORUKU

Trla baba lan!

05.07.2019 13:50

Eu je nemocna da bilo sta ucini protiv Kosova jer operativne direktive dolaze kao nalozi iz vodecih zemalja EU!

Svaka Drzava samostalno odlucuje o sebi tako da EU sa tim nema nista...

re

05.07.2019 14:31

guz

05.07.2019 14:53

Ako je Kosovo dio Srbije onda je nama u BiH sankcije uvela Srbija.

Milan

05.07.2019 15:10

Budi tako ostar prema Zvizdicu koji govori da treba vojsku staviti prema Srbiji.

Pa tvoj predsednik Mile je to isto govorio prošle godine bio bi on isad za to samo da Tegeltiju ustoliči.

Bote

05.07.2019 17:22

Pa je li Srbiji u interesu da nam uporno organizovanom rutom u BiH ubacuje islamske migrante, miguce dojucerasnje isilovce, a valjda ima je poznato u kakvom buretu baruta zivi? Je li treba sutra moja djeca da ne smiju na ulicu izaci zato sto mi nemamo pravo stititi granicu nase, takodje srpske zemlje u BiH?

Leo

05.07.2019 17:59

Milanko

05.07.2019 15:33

Pricajte sta hocete ali ministar Sarovic je pravi srpski patriota. Takodjer vjeato balansira politikom u Federaciji, ma ODLICAN politicar, puno toga dobroga za izvoznike iz Srpske je uradio, skracivao godisnji odmor sto vecina politicara i ne pomislja.... GOSPODIN u svakom smislu te rijeci

A mi smo male zeke

06.07.2019 08:27

Taman toliko oštro koliko mu iste, i njegove i kosovske, gazde dopuste

Razvoj: NEST

© Đorđe Gajić 2018.
Sva prava zadržana.