Poljoprivrednici nezadovoljni

Poljoprivrednici u Republici Srpskoj traže konačno donošenje novog pravilnika o podsticajima za ovu godinu. Nisu zadovoljni radom Vlade i resornog ministarstva i tvrde da ovakva situacija vodi ka uništenju malih privrednika u Srpskoj. U resornom ministarstvu poručuju da je dogovor blizu.

Republika Srpska 30.01.2018 | 20:30
Poljoprivrednici nezadovoljni
Kraj je januara, a novog pravilnika o podsticajima još nema. Poljoprivrednici u Srpskoj traže od resornog ministra i Vlade da pravilnik konačno bude završen. Kako saznaje BN televizija, ove sedmice trebalo bi da bude održan sastanak između ministra i poljoprivrednika o ovom pitanju. Sve je to za našu televiziju zvanično potvrdio i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić.

Da dogovor o novom pravilniku nije ni blizu izradi, potvrdili su nam iz Udruženja mljekara Republike Srpske. Tvrde da će konačan dogovor uslijediti tokom februara.

“Sva Udruženja u Srpskoj imala su posebno razgovore sa Ministarstvom poljoprivrede. Svi smo iznijeli svoje viđenje i svoje zahtjeve. Sada ostaje onaj teži dio posla na Ministarstvu da sve te naše zahtjeve uokviri i uklopi u budžet u 60 miliona, što će biti veoma teško”, izjavio je predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Vladimir Usorac.

Ako se podsticaji budu dodjeljivali kao i prethodnih godina, problemi neće izostati, kažu poljoprivrednici. Tvrde da nisu konkurentni velikim preduzećima koja kupe sav prihod, tako da njima ne ostaje ništa. Traže veća podsticajna sredstva i jednake uslove za sve.

“Tražili smo da to bude oko 90 miliona. Vidjećemo nakon pregovora. Pokušavaju da nas zavade, a onda u Banjaluci dogovore sa 2-3 čovjeka”, smatra Savo Bakajlić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.
Teška situacija posebno se odnosi na povrtare. Prošle godine podsticaji za ovu granu iznosili su svega 400 hiljada maraka, što je skoro upola manje novca nego 2016. godine.

“To po cijeni kilograma iznosi od 3 do 6 feninga. Mislim da je to malo i mislim da ćemo se mi iz Udruženja povrtara boriti da ove godine to bude barem dva i po miliona, s obzirom na to da mljekari uzimaju 25 miliona maraka, a zna se da voće i povrće održava privredu”, objašnjava potpredsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske Mladen Lazić.

U međuvremenu, Ministarstvo poljoprivrede je objavilo podatke o korisnicima koji su primali ove podsticaje za prošlu godinu, a među tim podacima navedeni su i jedinstveni matični brojevi korisnika. To je protivzakonito, kažu u Agenciji za zaštitu ličnih podataka BiH.

“Nema nikakvog interesa, niti može biti zakonitog interesa da se objavljuje jedinstveni matični broj, kao i broj žiro-računa lica ili pravnih subjekata kojima je dodijeljena određena pomoć. Logike radi, ovdje nema uopšte iznosa sredstava ako je to bilo neko transparentno trošenje budžetskih sredstava. I ako je ovo zakonom propisano, ovo je protivustavno. Jedno od osnovnih ustavnih prava jeste zaštita ličnih podataka”, ističe Petar Kovačević iz Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Podsticaji za poljoprivrednike u prošloj godini iznosili su 60 miliona maraka. Oni traže da novim pravilnikom ta cifra bude 90 miliona maraka.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar