Пољопривредници незадовољни

Пољопривредници у Републици Српској траже коначно доношење новог правилника о подстицајима за ову годину. Нису задовољни радом Владе и ресорног министарства и тврде да оваква ситуација води ка уништењу малих привредника у Српској. У ресорном министарству поручују да је договор близу.

Република Српска 30.01.2018 | 20:30
Пољопривредници незадовољни
Крај је јануара, а новог правилника о подстицајима још нема. Пољопривредници у Српској траже од ресорног министра и Владе да правилник коначно буде завршен. Како сазнаје БН телевизија, ове седмице требало би да буде одржан састанак између министра и пољопривредника о овом питању. Све је то за нашу телевизију званично потврдио и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић.

Да договор о новом правилнику није ни близу изради, потврдили су нам из Удружења мљекара Републике Српске. Тврде да ће коначан договор услиједити током фебруара.

“Сва Удружења у Српској имала су посебно разговоре са Министарством пољопривреде. Сви смо изнијели своје виђење и своје захтјеве. Сада остаје онај тежи дио посла на Министарству да све те наше захтјеве уоквири и уклопи у буџет у 60 милиона, што ће бити веома тешко”, изјавио је предсједник Удружења мљекара Републике Српске Владимир Усорац.

Ако се подстицаји буду додјељивали као и претходних година, проблеми неће изостати, кажу пољопривредници. Тврде да нису конкурентни великим предузећима која купе сав приход, тако да њима не остаје ништа. Траже већа подстицајна средства и једнаке услове за све.

“Тражили смо да то буде око 90 милиона. Видјећемо након преговора. Покушавају да нас заваде, а онда у Бањалуци договоре са 2-3 човјека”, сматра Саво Бакајлић из Удружења пољопривредних произвођача села Семберије.
Тешка ситуација посебно се односи на повртаре. Прошле године подстицаји за ову грану износили су свега 400 хиљада марака, што је скоро упола мање новца него 2016. године.

“То по цијени килограма износи од 3 до 6 фенинга. Мислим да је то мало и мислим да ћемо се ми из Удружења повртара борити да ове године то буде барем два и по милиона, с обзиром на то да мљекари узимају 25 милиона марака, а зна се да воће и поврће одржава привреду”, објашњава потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Младен Лазић.

У међувремену, Министарство пољопривреде је објавило податке о корисницима који су примали ове подстицаје за прошлу годину, а међу тим подацима наведени су и јединствени матични бројеви корисника. То је противзаконито, кажу у Агенцији за заштиту личних података БиХ.

“Нема никаквог интереса, нити може бити законитог интереса да се објављује јединствени матични број, као и број жиро-рачуна лица или правних субјеката којима је додијељена одређена помоћ. Логике ради, овдје нема уопште износа средстава ако је то било неко транспарентно трошење буџетских средстава. И ако је ово законом прописано, ово је противуставно. Једно од основних уставних права јесте заштита личних података”, истиче Петар Ковачевић из Агенције за заштиту личних података.

Подстицаји за пољопривреднике у прошлој години износили су 60 милиона марака. Они траже да новим правилником та цифра буде 90 милиона марака.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар