Kako ide gradnja "Bratoljuba"?

Izgradnja mosta na Drini između Ljubovije i Bratunca u Republici Srpskoj i BiH u punom je zamahu. Ostalo je da se postave betonski elementi za poslednji deo ove velike građevine i da time dve obale budu premoštene.

Republika Srpska 10.05.2017 | 18:35
Kako ide gradnja "Bratoljuba"?
Milovan Kovačević, predsednik opštine Ljubovija, kaže za BN televiziju da je realno da se očekuje da će most premostiti reku u celosti za najviše mesec i po dana. Pristupni putevi na strani koja pripada Srbiji već su urađeni. Očekuje se da izgradnja prilaznih puteva i ostali radovi počnu i kod komšija na levoj obali Drine u bratunačkom kraju.



"U budžetu BiH su obezbeđene pare i za pristupni put i za zdanja u kojima će biti policija, carina i ostale granične službe, pošto će kontrole za obe države biti na levoj obali Drine", kaže Kovačević. "Prošle godine, zbog visokih voda i hidrolektrana na Drini, bujica je odnela skele, što je zaustavilo radove, ali su neimari firme „Ratko Mitrović“ iz Beograda vrlo brzo uspeli da uspostave željenu dinamiku radova."

Država Srbija je prema njegovim rečima, kao što je i obećao premijer Aleksandar Vučić, na početku radova u oktobru 2015. godine ispunila sve obaveze, kako bi ovaj most popularno nazvan "Bratoljub" bio urađen onako kako je dogovoreno, u jesen ove godine. Stari most na Drini izgrađen između dva rata odavno nije pogodan za prelazak teretnih vozila, a nije najsigurnije ni kretanje putničkih kola. Mogućnosti za njegovu sanaciju nije bilo.



"Ovo je davna želja svih nas koji živimo na dve obale", kaže za BN televiziju Bratunčanin Rodoljub Đukanović.

"Reč je o grandioznom delu, koje će služiti ljudima i podsećati na one koji su dali sve od sebe da Drina bude premoštena na najbolji način. Koliko je to važno za ovdašnje ljude, na naše svakodnevne kontakte, ali i za one koji će ići preko njega koristeći ovu trasu kao najkraću vezu između, ne samo od nas, već i centralne Srbije prema centralnoj Bosni."



Vladan Mićić iz Ljubovije smatra da je most „najbolji primer brige države o ljudima Azbukovice, ali i prema komšijama i braći sa leve obale Drine“.

"Još kao dečak sanjao sam da budem savremenik izgradnje novog, pravog mosta i evo, moj san je postao java", kaže Matić za BN televiziju.

BN televizija (V.M.)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Hm

10.05.2017 17:44

E jest vam i naziv.

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

10.05.2017 19:50

A ŠTA MU FALI ?

Name

tviks

10.05.2017 20:24

Ljubomora je cudo,hahaahaaha

Name

Мост

11.05.2017 05:16

...који спаја један народ.

ODGOVORITE