Nova carinska afera: Kako se carini tekstil?

Pojedini uvoznici tekstila, čije je sjedište u Regionalnim centru Tuzla, već duži period robu carine u drugim regionalnim centrima, čime se budžetu BiH nanosi ogromna finansijska šteta. Nijedna uvezena pošiljka nije ni pregledana, što ukazuje na određene nepravilnosti i sumnjive transakcije, o kojima je, kako potvrđuje dokumentacija u posjedu BN televizije, bila upoznata i Uprava za indirektno oporezivanje BiH.

Bosna i Hercegovina 29.11.2016 | 16:12
Nova carinska afera: Kako se carini tekstil?
U prilog tome govori i činjenica da je Uprava carina Srbije dostavila informacije kolegama s druge strane Drine da određene firme iz BiH čine carinske prekršaje i krivična djela u provozu tekstila kroz Srbiju.

Grupa za tarifu, vrijednost i porijeklo robe Regionalnog centra Tuzla izvršila je analizu određenih firmi, koje su registrovane u ovom centru, a uvoze određenu robu iz zemalja Azije i Afrike, te Turske.

Analizom je utvrđeno da te firme, što se vidi u tabelarnom prikazu, robu, odnosno tekstil carine u carinskim ispostavama drugih regionalnih centara, najčešće u Gradišci i Sarajevu, a što je samo po sebi indikativno i postavlja se pitanje koji je motiv za takvo postupanje.

Zbog tih nezakonitih radnji, Regionalni centar Tuzla reagovao je aktima 24. i 25. maja ove godine u kojima traži da „šefovi svih carinskih ispostava i graničnih prelaza tog centra postupe u skladu sa nadležnostima prilikom carinjenja robe porijeklom iz azijskih i afričkih zemalja, da obrate pažnju na uvoznike te robe i preduzmu pojačane mjere carinskog nadzora“.

Šefovima carinskih ispostava i graničnih prelaza Regionalnog centra Tuzla dostavljen je i spisak spornih uvoznika tekstila.

Kako ilustruje dokumentacija, koja je u posjedu BN televizije, vođa graničnog prelaza Rača Dragan Dragić potvrdio je da je u junu ove godine preko ovog prelaza „evidentirano 8 uvoznih pošiljki iz Turske, za preduzeća iz Gradačca i Brčkog koja su na spisku, koji je dostavljen u prilogu navedenih akata Regionalnog centra Tuzla. Za preglede ovakvih pošiljki ne postoje uslovi na graničnom prelazu Rača, pa su iste upućene na carinjenje u ispostavu u Gradišci“.

U istom dokumentu Dragić navodi da nije bilo razloga za skidanje plombi, pregled i provjeru robe, što stvara sumnju da su se među tim pošiljkama mogli uvesti i narkotici.

Zbog svega navedenog, Regionalni centar Tuzla je na stručnom kolegijumu zaključio da se od šefa Carinske ispostave Bijeljina Nedžada Šećića traži da se, između ostalog, pismeno izjasni i navede razloge zbog kojih nije izvršen niti jedan detaljan pregled spornih pošiljki, zatim da li za to postoje uslovi na ganičnom prelazu Rača i da se utvrdi postojanje odgovornosti vođe tog prelaza Dragana Dragića.

Šef Carinske ispostave Bijeljina, nakon 15 dana, dostavlja izjašnjenje u kome potvrđuje da „prilikom prijavljivanja roba od uvoznika navedenih u prilozima, Granični prelaz Rača nije postupao po nalozima Odsjeka za carinske poslove Regionalnog centra Tuzla“, te da su određene pošiljke, bez pregleda, poslate u carinsku ispostavu Gradiška.

„Na osnovu svega navedenog smatram da postoje okolnosti koje ukazuju na postojanje disciplinske odgovornosti vođe Graničnog prelaza Rača...“, stoji, između ostalog, u izjašnjenju šefa Carinske ispostave Bijeljina Nedžada Šećića.

Zbog tih nezakonitih radnji Regionalni centar Tuzla direktoru UIO BIH 7. oktobra ove godine podnosi prijavu za pokretanje disciplinskog postupka protiv vođe Graničnog prelaza Rača Dragana Dragića.

U toj prijavi je ukazano na niz Dragićevih kršenja službene dužnosti, među kojima se navodi i ova:

„Nije provodio pojačane mjere carinskog nadzora, kao što su detaljan pregled roba koje su upućene iz rizičnih zemalja Azije i Afrike, nije sačinjavao obavještajne obrasce o rizičnim pošiljkama, zabranjivao je carinicima na graničnom prelazu Rača da vrše pregled navedenih pošiljki i odbijao izvršenje zakonitih naređenja pretpostavljenog rukovodioca“.

U prilog ovog akta dostavljen je tabelarni pregled uvoznika iz Regionalnog centra Tuzla, koji carine robu u drugim regionalnim centrima, najčešće u Gradišci.

Prijava za pokretanje disciplinskog postupka podnijeta je i protiv šefa Carinske ispostave Bijeljina Nedžada Šećića, jer nije pokrenuo postupak protiv vođe Graničnog prelaza Rača Dragana Dragića.

Nedugo zatim dostavljena je i dopuna disciplinske prijave protiv Dragića, u kojoj se ističe:

„Izvedeni dokazi jasno utvrđuju činjenično stanje da su uvoznici u postupku provoza predmetnih pošiljki kroz Srbiju počinili niz carinskih prekršaja zbog kojih im je zadržan dio robe, a zbog povrede prava intelektualne svojine. Svi zaspisnici o tome, koje je sačinila Uprava carina Srbije, Dragiću su bili dostupni, ali nisu bili dovoljni da preduzme pojačane mjere nadzora nad tom robom.“

Međutim, uprkos mnoštvu dokaza, protiv Dragića i Šećiča ni do dana današnjeg nije pokrenut disciplinski postupak.

Za to vrijeme budžet UIO, odnosno BiH, gubi ogromna finansijska sredstva. Prema analizi naplaćenih prihoda u carinskoj ispostavi Tuzla za prvih deset mjeseci ove godine zabilježena je manja vrijednost uvoza roba za oko 27 miliona i 500 hiljada KM u odnosu na isti period prošle godine, dok je iznos manje naplaćenih uvoznih dažbina po tom osnovu oko 8 miliona 200 hiljada KM.

Zbog čega određeni ljudi u UIO krše zakonske propise, a i dalje obavljaju važne i dobro plaćene funkcije, možda će utvrditi istražni organi.

(BN televizija)

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Radasin

29.11.2016 13:53

Štiti dodik,djokić,pavić vodje režima.Za ove izbore su od ti prljavi para kupovali lasove .Ako i sami nisu vlasnici tih fiktivni firmi

ODGOVORITE
Name

Is

29.11.2016 14:42

Pa sta je bilo sa onom vodom i cisternama??? Vec zaboravljena. Tolika steta nanesena i sve se zavrsi na 2 dana price na BNu.

ODGOVORITE
Name

Mirko

29.11.2016 14:44

A Pandora. Idemo valjda redom

Name

Risto Bn

29.11.2016 15:10

Klasicna politika. Provjerite imovinu carinika koji je radio na Cuppriji, Raci. I sad on te afere pravi. Kockar i milioner. Savjesni carinik

Name

bn

29.11.2016 19:25

Samo zbog objektivnosti objavite imovinski karton carinika iz Tuzle. 11 stanova i 1 milion keša

Name

Logično

29.11.2016 17:04

Kad dolazi iz pravca Hrvatske carini se u Gradišci iz Srbije u Rači.

ODGOVORITE
Name

Tekstilci

29.11.2016 22:36

Iz Turske dodje na Racu pa ga upute na rascari je je u Gradisku i onda ide na istovar u Tuzlu i tako dva puta isti kamion i ista roba. Samo sto im Granicna policija oba puta pomrsi konce i oduzme oba kamiona na izlazu iz Gradiske.

Name

Plači mala plači, osto sam na Rači

29.11.2016 17:58

Najbolje bi bilo da se ta roba carini na Sokocu kod braće Čolovića, pošo bi im predsjednik Komisije za koncesije napravio tako povoljan izvještaj da bi i njih same (Čoloviće) bilo sramota da ga prihvate.

ODGOVORITE
Name

RTVBN Svaka Čast

29.11.2016 18:00

Svaka čast vama iz RTVBN. Pošto živimo u državi gdje ne funkcionišu ni policija, ni carine, ni tužilaštva, ni sudovi, ni... jedina nada da vi počnete istrage i da podatke iznsite u javnost. Ako ništa, da bar znamo, a da znaju i oni koji se bave kriminalom da će ih bar neko pomenuti. Možda im proradi savjest....

ODGOVORITE
Name

Sef carine u Gradisci ekspert

29.11.2016 19:07

Svi i carinici i spedicije znaju zasto se roba vozi u Gradisku a ne u Tuzlu jer je sef carine u Gradisci ekspert za carinjenje covek zavrsio za sportski menadzment u Sr Kamenici pa se okumio sa Cvetinovicem i bolje to radi nego Tuzla i zato je covek uspesan u zivotu nije kumstvo lanjski sneg

ODGOVORITE
Name

Milan

01.12.2016 07:45

Zasto ne hapsite Cvjetinovica...

Name

Provjera imovine carinika u Gradisci

29.11.2016 19:12

Izvrsiti provjeru imovine carinika u Gradisci vidimo kakva auta voze kakve kuce i stanove kupuju gdje kupuju radnje a sve goli dronjak bili kad su dosli na carinu sad piju civase i cijedjene narance pa cak sebi na posao i ljubavnice doveli samo ih raspustiti i u zatvor poslati svi su pod komandom djurica i cvjetinovica i rade za njih i sebe a drzavi sipak

ODGOVORITE
Name

domacin

30.11.2016 10:16

Bravo za traktoristu iz Dubice za komentar, mislili smo da on samo zna orati, ali izgleda da zna i komentari sati.

Name

Sandra

01.12.2016 11:06

Kažu ko ne zna šta je raskoš i život na visokoj nozi neka ode kod carinika pa će znati vavjek. I političare su prešli. Love iz prikrajka.

Name

Bl

29.11.2016 19:28

Sta to Tuzla najposetenija, i sve ih razotkriva, Bravo Tuzla.

ODGOVORITE
Name

Nešto smrdi

29.11.2016 20:15

Pa da ti kažem i jeste tako.Da se Tuzla pita sve bi u BiH bilo drukcije.Ali lopova je jednostavno mnogo.Mozda je rešenje prikupiti dokumentaciju,prevesti na Njemački jezik pa predati tužbu u Austriji ili Njemackoj.

Name

Alan Ford

29.11.2016 22:36

Auuuu ovi iz BN TV opasniji od SIPE. Mektiću kako te nije sramota, tebe i kuma na čelu SIPE. Zar da novinari rade vaš posao.

ODGOVORITE
Name

alane oprosti-forde

01.12.2016 14:32

Ne može Mektić mimo tužioca istraživati,a tužioci ne rade

Name

Petar strašni

01.12.2016 07:01

Kada će se stati u kraj tekstilnoj mafiji ?. Sve ih zatvorite pa da vidimo kome će pasti na pamet da krade državu.

ODGOVORITE
Name

Carinik

01.12.2016 12:46

Narodu kao smeta sto je tako ?? A da se sve regularno plati i posle npr. majica bude 30km umjesto 15km onda bi rekli jest skupo a oni sa malim platama nebi mogi nista da uzmu.

ODGOVORITE