Uložili 2 a za odštetu traže 46 miliona KM

Firma "HES Vrbas" Banjaluka, koja je trebalo da gradi dvije hidroelektrane na Vrbasu, za tu investiciju, vrijednu 165 miliona evra, priložila je garanciju na samo nešto više od milion evra.

Republika Srpska 20.01.2016 | 07:25
Uložili 2 a za odštetu traže 46 miliona KM

Ta garancija trebalo je da posluži za ispunjavanje prethodnih uslova iz ugovora o koncesiji, potpisanog krajem novembra 2004. godine, a među kojima je samo vrijednost eksproprijacije zemljišta iznosila oko 4,7 miliona evra, dok je vrijednost radova na izmještanju puta M-16 i pristupnih puteva oko 14,5 miliona evra.

Inače, ta firma sada od RS traži odštetu od 46 miliona maraka, zbog izgubljene dobiti, te je Vladi Republike Srpske već uputila odštetni zahtjev i u toku su pregovori dvije strane u ovom sporu.

U informaciji Radne grupe Vlade Republike Srpske, koja je sačinjena 2006. godine, navedeno je da je njemačka firma "MBB WS Energy GmbH" iz Minhena, kao većinski akcionar "HES Vrbasa" dostavila Vladi garanciju uz potpis na iznos od 1.028.000 evra, kojom garantuje ispunjenje prethodnih uslova iz ugovora o koncesiji.

Garancija je, kako se navodi u ovom dokumentu, obezbijeđena i deponovana u Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Međutim, kada smo u Ministarstvu finansija pokušali da dobijemo na uvid tu garanciju, dobili smo odgovor da ta garancija nije kod njih, kao ni da ovo ministarstvo nema obavezu čuvanja tih garancija.

Tako se ispostavilo da niko ne zna gdje je ta garancija, pošto smo ranije saznali da nije ni u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske. Iz svega ovoga postavlja se pitanje: U kakvoj situaciji Vlada dočekuje eventualni spor u ovom slučaju?

Takođe, u informaciji iz 2006. stoji da je "HES Vrbas", uz saglasnost Komisije za koncesije RS 3. decembra 2004. godine prenio 79 odsto svojih prava i beneficija na tu njemačku firmu, radi obezbjeđenja sredstva za finansiranje projekta.

Nakon provedenog tog postupka, u informaciji stoji da je struktura akcija u "HES Vrbasu" bila takva da je MBB imao 79 odsto udjela, "Viadukt" Portorož 20 odsto, a "Građevinar" iz Kraljeva jedan odsto akcija.

Isto tako, Radna grupa Vlade RS tada je konstatovala i da im prilikom sastavljanja ove informacije nije bio dostupan dokaz koncesionara o obezbjeđenju konstrukcije finansiranja projekta, a koja se sastoji od dioničkog kapitala koncesionara i kreditnih sredstava.

Međutim, iz rješenja o registraciji firme "HES Vrbas", koje je donio Okružni privredni sud u Banjaluci u septembru prošle godine, vidljivo je da ukupni kapital ove firme iznosi 51.000 KM, što znači da je sva sredstva za realizaciju projekta procijenjenog na 165 miliona evra trebalo da obezbijede iz kredita.

Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva RS, rekao je u intervjuu za "Nezavisne" da je zahtjev firme "HES Vrbas" Banjaluka, koja od Srpske traži odštetu od 46 miliona maraka na ime ulaganja i izgubljene dobiti, nije realan.

On je kazao da Vlada Republike Srpske trenutno vodi intenzivne pregovore sa "HES Vrbasom" o mirnom rješavanju ovog pitanja, ističući da u ovom trenutku ne postoje razlozi za pokretanje arbitraže u ovom slučaju.

U toku jučerašnjeg dana, ni nakon više upornih pokušaja, nismo uspjeli kontaktirati sa predstavnicima firme "HES Vrbas" Banjaluka na broj telefona koji je naveden na sajtu kompanije, pošto se u sjedište te firme niko nije javljao na pozive.

NN

Komentari / 22

Ostavite komentar
Name

Nemanja

20.01.2016 07:08

Sve sto je Milorad Dodik potpisao bice na stetu Republike Srpske.Cijena njegove bahate vladavine polako dolazi na naplatu!

ODGOVORITE
Name

auslender

20.01.2016 07:42

Na kraju će biti da su vlasnici naši vajni političari i njih 5-6 će se dogovoriti sami sa sobom da im RS isplati 30 miliona da ne idu na sud pa će se onda hvaliti da su narodu RS.a uštedili 16 miliona plus sudski troškovi, a oni zaradili samo po 5-6 miliona. Toliko vole ovu Republiku Srpsku da će istog momenta sa kompletnim porodicama, kumovima i bližom familijom sve u interesu RS da se isele u Monte Karlo, a uzeće samu onu zakonsku otpremninu od 1-2miliona pošto in toliko sleduje zakonom.

Name

boris

20.01.2016 08:36

Izvinices ovo je Mikerevic PDP nam skuvao papicu

Name

TOPLO/HLADNO

20.01.2016 10:14

Biće interesantno pratiti slučaj. Koncesije su date a da se nije ni znalo da li su tehnički izvodljive. konkretno, ove dvije koncesije u vlasništvu HES-a nisu bile izvodljive. Možda samo jedna. Mikerević dao, a Dodik potvrdio. Međutim, neko nekom nije ndao lovu, ili nije htio da da unpaprije, ili nije htio da da koliko su tražili, i posao je pukao.E sad, vidimo da Djokić najavljuje poravnanje, što znači da će RS platiti ali ne koliko HES traži. Dobar znak, ali za analitičare. Dil je, očigledno dogovoren (RS nama x, mi vama privatno y), samo se javnost priprema da "proguta žvaku". Biće u stilu: "oni nama traže 46 miliončića, a mi ćemo njima dati 23. Uštedism državi 23 miliona, i narod treba da ih slavi i bira. Ako RS nije ispunio svoje obaveze (a moguće je da nije), sigurno ih sve nije ispunio ni HES. Ne postoji koncesionar u RS pa i šire, koji ispuni sve obaveze u roku. Siguran sam kad bi se država RS potrudila (na žalost nije u stanju jer neće, ali nema ni sposobne službenike) pronašla bi nekoliko razloga zbog kojih bi mogla ladno da raskine ugovor. dajte ugovor na svjetlo dana pa će vam objasniti ko se u tu problematiku razumije. Naravno, ugovor nećemo nikad vidjeti (navodno je poslovna tajna) i biće "pojela maca". A ti narode.... gladuj i glasaj...kad s malo lud a malo naivan, a malo i pokvaren ko i tvoji političari....

Name

Pero re TOPLO HLADNO

20.01.2016 10:52

Bas tako TOPLO/HLADNO. U pravu si 100 posto, ovaj mali socijalista ce da zgrne koji milioncic na ovome i dosta mu za zivota.

Name

Lenin

20.01.2016 11:07

Ova njemačka firma "MBB UWS Energy GmbH" iz Minhena, vise i ne postoji jer je otisla pod stecaj još 2011 godine. A vodi se kao vecinski akcionar kod HES Vrbas.

Name

Srpska

20.01.2016 07:16

Svaka čast našoj vlasti, toliko o njihovoj brizi za nama.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

20.01.2016 10:15

Има нешто труло у РС. Њима је били понуђено од РС да праве једну хидроцентралу умјесто двије и они су одбилу. Зато РС треба од њих да тражи оштету а не они од РС!

Name

Laktasi

20.01.2016 12:24

GDINE DJOKICU AKO BRINES O DRZAVNIM RESURSIMA STO NE OBUSTAVIS KRADJU SLJUNKA PO LAKTASIMA OD STRANE INTEGRALA I NISKOGRADNJE KOJI PRAVE AUTO PUT ZA PRNJAVOR SVE DO DRUGOVICA OD SLJUNKA KOJI SE KRADE IZ VRBASA I OKOLNIH NJIVA A STETA JE OKO 30 MILIONA TAKO DA SI MOGAO DA NAPRAVIS OVE CENTRALE KOLIKO SU OVI NEIMARI UKRALI ZA SADA TOLIKO

Name

Vaso

20.01.2016 07:19

I šta je tu problem? Pa dok su ove ucenjivali i uzimali im pare a pri tome činovnicka banda nije ništa radila tj trpali u ladice nismo pitali kako im je. Ljudima prekopira borba sa pljačkašima naše lijepe RS. SAMO TUŽI, VALJDA CE NEKO JEDNOM ODGOVARATI ZA NERAD.

ODGOVORITE
Name

ma

20.01.2016 07:58

OVO JE STO POSTO BAJINO "MASLO" !

ODGOVORITE
Name

Peki

20.01.2016 08:22

Baja stoji iza svega u nasoj lijepo RS, i ono sto je dobro i lose, samo je problem sto je 90 posto loseg.

Name

Q

20.01.2016 07:59

Test

ODGOVORITE
Name

Q

20.01.2016 11:10

Q

Name

Kompententan

20.01.2016 08:57

Dragan Mikerevic (PDP) je bio premijer te 2004. godine, kad je potpisan ugovor. Vec 2005. kad je isti bio prakticno neprovodiv, zbog peticije potpisane strane od 20.000 gradjana. Tad je premijer bio Pero Bukejlovic (SDS) - covjek za cijeg jednogodisnjeg mandata, potpisano najvise koncesija za male hidroelektrane. Prije nego pljunete, barem se upoznajte sa elementarnim cinjenicama.

ODGOVORITE
Name

re boris

20.01.2016 09:22

Ako ne znas Mikerevic Dragan ti je sada kod Dodika i tada je radio za njega a preko Novaka Kondica sa kim je u dilu odavno.Njihov je Savez racunocodja neustavno marisu livu a to im je omogucio Dodik.Uvetana je to finansijska mafija a medju njima je i ovaj klepac Peter Djokic.Tetak je ko brid.Ali doci ce to sve na naplatu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

20.01.2016 10:21

Ako su ljudi izgubili 10 godina, mislim da ne traže previše. Treba uzeti u obzir da su vjerovatno za vrijeme čekanja da veliki vođa Kim-Jong Rudonja udari svoj lični pečat na dozvolu, propustili mnoge druge prilike. Koliko novca imaju na računu, ne predstavlja ništa, svaka banka će finansirati bilo čiji projekt ago ga procijeni isplativim... I ja sam svoju kuću kupio na kredit, jednostavno je banka znala da vrijedi duplo nego visina kredita. Ovdje je vjerovatno u pitanju neka relativno normalna firma (ili više njih) u kojoj nije bilo dovoljno tala za SNSD, inače bi dobili dozvolu za 15 dana.

ODGOVORITE
Name

Bočac

20.01.2016 11:36

Ne lupetaj. Nije im nikad ni trebalo dozvoliti da se parčaju u izgradnju hidroelektrana u RS. Ovdje je davno prije njih izgradjen Bočac sopstvenim snagama a sad vlada banda koja ne dozvoljava domaćim stručnjacima bilo šta da rade. Sve je to u vezi tih 46 miliona organizovani kriminal i u njemu su: politička banda na vlasti, "investitor", sudije koji treba to da presude i advokat koji je veza u svemu tome. Sve to SIPA treba pohapsiti i poslati u Sibir na bar po 30 godina. Na kraju krajeva što nisu tražili odštetu odmah a ne nakon 10 godina. Trebali su sačekati još 20 godina tada bi mogli ispostaviti zahtjev na 500 miliona. Promjena vlasti je neophodna. milom ili silom.

Name

stevan

20.01.2016 11:43

A nije tada Dodik bio na vlasti...

ODGOVORITE
Name

jota

20.01.2016 12:45

Samo napred Kesicu kradi dok je Dodika i Tegeltije da ti cuvaju leda ko izvodi radove i cija je oprema koliko kosta izgradnja a ti narode netrebas ni jesti

ODGOVORITE
Name

VITO KORLEONE

20.01.2016 12:58

MA DA,NIJE DON MILE NI SADA NA VLASTI TO SE SAMO NARODU CINI

ODGOVORITE
Name

Petar

20.01.2016 15:28

Kome platiti kad ta Firma vise ne postoji.

ODGOVORITE