Zaboravljeni potomci učesnika Sarajevskog atentata

Godišnjicu Sarajevskog atentata većina političara koristi za izbornu promociju, ali se malo ko od njih sjetio živih potomaka pripadnika Mlade Bosne. Neki od njih odlučili su, samoinicijativno, da odaju počast svojim
precima.

Republika Srpska 28.06.2014 | 18:03
Zaboravljeni potomci učesnika Sarajevskog atentata

Zoran Jeftić potomak Jefte i Borivoja Jeftića,učesnika Sarajevskog atentata, položio je cvijeće i zapalio svijeće na mjestu odakle je Gavrilo Princip ispalio smrtonosne hice u austrougarskog okupatora, te
nekoliko metara dalje na mjesto gdje je u trenutku atentata stajao njegov stric Borivoje.

Kaže Zoran da je ponosan na svoje pretke i njihov doprinos slobodi. 

,,Oba su osuđena na teške robije. Jefto je osuđen na 12 godina robije na Banjalučkom procesu, a Borivoje je ležao u tamnici sa Gavrilom Principom, pa su ga kasnije prebacili u tamnicu u Zenici'',priča Zoran  Jeftić i dodaje da je razočaran odnosom vlasti u,kako kaže kvazi državi BiH, prema pripadnicima Mlade Bosne, časnim i čestitim omladincima.

,,Bruka je i sramota da se danas svađaju na kostima junaka i heroja. Nadam se da će neke nove generacije uspjeti da poprave ovo što su ovi zakuvali i ponovo posvađali i zakrvili narode''.

Zoran je svjestan da ta bolja vremena neće brzo doći,ili bar ne dok druga dva naroda u BiH imaju negativan odnos prema učesnicima Sarajevskog atentata.

,,Bestidno je i sramno Gavrila Principa nazivati teroristom. Jutros sam  pročitao da je to izjavio bivši reis.Mislim da je to bezobrazno i da je to poruka srpskom narodu šta im misle i šta im spremaju za budućnost'', Zoran Jeftić u rodno Sarajevo vratio se iz izbjeglištva prije nekoliko godina.

Kaže da to nažalost više nije ono Sarajevo u kojem su Gavrilo Princip i njegovi drugovi bili heroji i borci za slobodu.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Karadoz

28.06.2014 10:47

Ne razumijem naslov, sta bi trebalo da se uradi sa potomcima? Dati im spomenice, nacionalnu penziju...

ODGOVORITE
Name

ne_razumijem

28.06.2014 13:17

jeli moze neko da napise ako se Gavrilo borio za Bosnu zasto sada ovi koji kazu nema Bosne i nikada je nije bilo slavimo Principa a ovi za koje se borio kazu da je terorista. Ja stvarno nista ne kontam! Ko je bio ovaj Gavrilo je li on bio Bosnjak posto sam cuo da je u Mladoj Bosni bilo dosta Muslimana.

ODGOVORITE
Name

xxl

28.06.2014 13:19

Njima je preči potomak Austrugarskog zavojevača Franca Ferinanda, koji danas ko "svoj na svome" šeta Sarajevom i kako sam tvrdi ima osjećaj kao da se 2vraio svojoj kući". Zaboravljani su i potomci muhameda Mhemedbašića, Srbina islamskog zakona?Zašto se i na njih zaboravlja?

ODGOVORITE
Name

РЗ

28.06.2014 13:53

Гаврило није бошњак јер су тада били сви Срби, само је вјера била различита. Босна је постојала и прије али у њој није било данашњих бошњака. Становништво је било сачињени од Срба православаца и католика. Са доласком турске неки прелазе на ислам а неки остају што су прије били. Тако да на Босну најмање право имају бошњаци.

ODGOVORITE
Name

re PZ

28.06.2014 14:34

"Гаврило није бошњак јер су тада били сви Срби, само је вјера била различита. Босна је постојала и прије али у њој није било данашњих бошњака. Становништво је било сачињени од Срба православаца и католика. Са доласком турске неки прелазе на ислам а неки остају што су прије били." Šta ti pišeš čovječe?? Jes to ti Rajkane,matere ti ??

ODGOVORITE
Name

ne_razumijem

28.06.2014 14:52

re_P3 bas ti hvala za objasnjene. Pitam se samo kakve su to kukavice bile ti Bosanski Srbi i pravoslavci iz tog doba kada je najmanje 60% preslo na islam. Ponosan sam kada vidim da mi u Srbiji niko nismo presli na islam. Ja se izvinjavam zivim u inostranstvu pa ne poznajem bas situaciju dole. Mada opet ako smo isti narod zasto se svadjamo i kazes nemaju pravo bosnjaci.

ODGOVORITE
Name

Re ne razumijem

28.06.2014 15:46

Gavrilo je ubio fasistu i svaka mu cast ,on i organizacija mlada bosna su se borili za slobodu za bosnu gdje smo svi isti,nažalost nije dugo trajalo 41 su se digli isti sto su sluzili fasisti Ferdinandu 92 isti i isto ponovo ovi sto slave fasistu,Gavrilo da vidi sad Bosnu okrenuo bi se u grobu

ODGOVORITE
Name

re_Re ne razumijem

28.06.2014 22:37

Hvala za objasnjene samo nisam shvatio ako smo se mi borili za Bosnu zasto meni kazu da mom prijatelju ne govorim da je iz Bosne i Bosanski Brod, a ovaj jedan musliman kaze da je iz Bosne?? Pa ako je Srbin iz Republike Srpske onda normalno da smije reci da je iz Bosne ili i to zbaranjuju.

ODGOVORITE