Druga majevička brigada ponos Majevice (VIDEO)

Druga majevička brigada Vojske Republike Srpske dala je nemjerljiv doprinos u odbrani srpskog naroda ovog kraja. 

 

Republika Srpska 11.05.2014 | 17:32
Druga majevička brigada ponos Majevice (VIDEO)

Za slobodu poginulo je više od 400 boraca, a ranjeno 900, istaknuto je na parastosu povodom 22 godine od formiranja ove jedinice.


Druga majevička brigada je nastala dijelom od jedinice koja se povlačila iz Tuzle, 22. brigade JNA koja je desetkovana u Tuzlanskoj koloni i mještana Priboja, Rastošnice, Požarnice i drugih okolnih sela.

"Jedna je od brigada koja je na Majevici bila na jednom od najznačajnijih pravaca nastupanja neprijatelja i glavni joj je zadatak bio zaštita releja Stolice.Brigada je ispunila svoj zadatak, ali je platila i visoku cijenu - više od 400 boraca je poginulo, a više do 900 je teže i lakše ranjeno", predsjednik Boračke organizacije Lopara Risto Savić.

 "Važno je naglasiti da je ovdje bio odbrambeni rat, nikakva agresija. Takođe, cilj nam je da organizovanim obilježavanjem dana osnivanja ove brigade spasimo od zaborava mnoge događaje i činjenice bitne za odbrambeno-otadžbinski rat", rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić.

Ratni vojni invalidi, porodice poginulih ogorčeni su na odnos države prema ovoj kategoriji koja je utktala u Srpsku najveće žrtve.

"Moj sin Pero u 28. godini poginuo je na Majevici. Stariji mi je Luka ispod kućnog praga ranjen, ostao teški invalid prve kategorije. Nas niko ni ne posjećuje, niti ko za nas zna, eto koliko brinu o nama",
priča majka Dara Stevanović.

"Ja imam tri sina svi su završili srednje škole nijedan nigdje ne radi. Ja sam bio aktivni vojni oficir i imam penziju, pa se može nekako preživjeti. Ali ima veliki broj mojih vojnika, ratnih vojnih invalida pa nigdje ništa", ukazuje ratni vojni invalid Borivoje Đokić, potpukovnik i bivši komandant Prvog bataljona Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske.

"Svi se žale na Tita, ali Titov vojnik je bio neprikosnoven, poštovan, a mi smo pogaženi i obespravljeni u svemu", ističe demobilsani borac Ratko Jovanović.

Iz opštinske uprave Lopara ističu da je mnogo učinjeno na stambenom zbrinjavanju porodica iz ovih kategorija, stipendiranje djece, odrađivanje pripravničkog staža, ali je potrebna i veća pomoć države.

Ono što treba ovom društvu to je više pravde i poštenja, istakao je načelnik opštine Lopare.

BN TV

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

borac

11.05.2014 18:08

Sad dezerteri uzivaju i vladaju. A, nas borce ko sisa doosta smo mi brinuli za Republiku Srpsku, kad je krv trebalo dati za nju trebali smo,sad vise nismo bitni.

ODGOVORITE
Name

uf

13.05.2014 05:46

Rado Savić priča o odbrani Majevice a oca ,unuka palog borca po zanimanju agronoma ostavlja bez posla. Nevjerovatna stvar kako se čovjek drogirao vlašću,kao da će vječno biti načelnik a ne vidi koje zlo čini sa svojim postupcima. Uh al me nerviraju takve junačine samo rade na svojoj promociji a nevide kako žive oni koji su podnijeli najveću žrtvu u odbrani Majevice.

ODGOVORITE