Друга мајевичка бригада понос Мајевице (ВИДЕО)

Друга мајевичка бригада Војске Републике Српске дала је немјерљив допринос у одбрани српског народа овог краја. 

 

Република Српска 11.05.2014 | 17:32
Друга мајевичка бригада понос Мајевице (ВИДЕО)

За слободу погинуло је више од 400 бораца, а рањено 900, истакнуто је на парастосу поводом 22 године од формирања ове јединице.


Друга мајевичка бригада је настала дијелом од јединице која се повлачила из Тузле, 22. бригаде ЈНА која је десеткована у Тузланској колони и мјештана Прибоја, Растошнице, Пожарнице и других околних села.

"Једна је од бригада која је на Мајевици била на једном од најзначајнијих праваца наступања непријатеља и главни јој је задатак био заштита релеја Столице.Бригада је испунила свој задатак, али је платила и високу цијену - више од 400 бораца је погинуло, а више до 900 је теже и лакше рањено", предсједник Борачке организације Лопара Ристо Савић.

 "Важно је нагласити да је овдје био одбрамбени рат, никаква агресија. Такође, циљ нам је да организованим обиљежавањем дана оснивања ове бригаде спасимо од заборава многе догађаје и чињенице битне за одбрамбено-отаџбински рат", рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић.

Ратни војни инвалиди, породице погинулих огорчени су на однос државе према овој категорији која је утктала у Српску највеће жртве.

"Мој син Перо у 28. години погинуо је на Мајевици. Старији ми је Лука испод кућног прага рањен, остао тешки инвалид прве категорије. Нас нико ни не посјећује, нити ко за нас зна, ето колико брину о нама",
прича мајка Дара Стевановић.

"Ја имам три сина сви су завршили средње школе ниједан нигдје не ради. Ја сам био активни војни официр и имам пензију, па се може некако преживјети. Али има велики број мојих војника, ратних војних инвалида па нигдје ништа", указује ратни војни инвалид Боривоје Ђокић, потпуковник и бивши командант Првог батаљона Друге мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

"Сви се жале на Тита, али Титов војник је био неприкосновен, поштован, а ми смо погажени и обесправљени у свему", истиче демобилсани борац Ратко Јовановић.

Из општинске управе Лопара истичу да је много учињено на стамбеном збрињавању породица из ових категорија, стипендирање дјеце, одрађивање приправничког стажа, али је потребна и већа помоћ државе.

Оно што треба овом друштву то је више правде и поштења, истакао је начелник општине Лопаре.

БН ТВ

 

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

борац

11.05.2014 18:08

Сад дезертери узивају и владају. А, нас борце ко сиса дооста смо ми бринули за Републику Српску, кад је крв требало дати за њу требали смо,сад висе нисмо битни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

уф

13.05.2014 05:46

Радо Савић прича о одбрани Мајевице а оца ,унука палог борца по занимању агронома оставља без посла. Невјероватна ствар како се човјек дрогирао влашћу,као да ће вјечно бити начелник а не види које зло чини са својим поступцима. Ух ал ме нервирају такве јуначине само раде на својој промоцији а невиде како живе они који су поднијели највећу жртву у одбрани Мајевице.

ОДГОВОРИТЕ