Стандард: Додик ушао у енергетски сектор Црне Горе

ЕПЦГ Солар градња потписала је јуче уговор о пословно – техничкој сарадњи са компанијом Калдера из Лакташа, чиме је званично и на велика врата омогућен улазак капитала и интереса Милорада Додика, који слови за власника из сјенке ове енергетске компаније из Бања Луке, чиме је потрвђено писање портала Стандард о плановима Солар градње и Додикове фирме.

Регион 24.03.2024 | 21:59
Стандард: Додик ушао у енергетски сектор Црне Горе

Осим чињенице да је Милорад Додик под санкцијама Запада, на тој листи се уз ГП Крајину налази управо и фирма Калдера, због корупције и послових малверзација.

Калдера је основана у априлу 1994. године као производно-услужно предузеће у секторима електроенергетике и телекомуникација. Основна дјелатност Калдере двије и по деценије била је производња уређаја за дистрибуцију и контролу електричне енергије. Ова компанија је била миљеник многих тендера и важила је годинама за једну од најбољих у Српској.

Но, према писањима тамошњих медија разлог зашто су покупили све могуће тендере лежи у блиским релацијама на папиру власника ове фирме Миленка Чичића, званог Мићо Калдера и Милорада Додика.

Јавна тајна је да Додика са Чичићем веже дугогодишње пријатељство и пословна сарадња. Чичић је власник Додиковог омиљеног хотела Калдера у Александровцу, у којем је први човјек СНСД-а често примао стране делегације, али и држао састанке са најужим страначким руководством.

Чичић је уједно један од највећих акционара Градског предузећа Крајина, фирме која је изградила десетине зграда у Бањој Луци. Прије неколико година Чичић је у насељу Борик изградио пословну зграду коју је потом продао Влади Српске, која ју је купила за новоформирани Привредни суд Републике Српске. Додик је Чичића окитио и Орденом Његоша првог реда. Калдера цомпанy је добијала милионске послове од Владе Српске и милионске кредите Инвестиционо-развојне банке РС-а. Ова компанија је уједно сувласник ГП Крајина, фирме која биљежи невјероватне пословне резултате.

Занимљиве су малверзације о којима су писали медји у Босни и Херцеговини да је Република Српска предузеће Хидроелектране Бистрица прије 14 година продала фирми Калдера цомпанy за 6,8 милиона КМ, а прије три године га је откупила за око 20 милиона марака!

Због ових и сличних коруптивних радњи Калдера, али и Чичићева друга фирма ГП Крајина налазе се на црној листи САД.

Но, чињеница да се налазе на црној листи САД-а због корупције није засметала ЕПЦГ Солар градњи и менаџементу, те компаније да јуче са Калдером потпише уговор о пословно техничкој сарадњи.

Чак шта више ЕПЦГ Солар градња је у јуче медијима достављеном саопштењу, изразила велико задовољство што су са тако ”РЕНОМИРАНОМ” фирмом потписали уговор о сарадњи.

“Знајући све ово можемо само констатовати да је овај склопљени уговор резултат преданог рада читавог менаџмента Солар Градње и свих запослених и да како смо већ раније рекли напредујемо крупним корацима да будемо лидери по питању соларне енергије и у самом региону’’, навели су између осталог из ЕПЦГ Солар Градње.

У цијели причу увукли су и министра Сашу Мујовића који им је раније предложио да изађу на тржиште што су они очигледно схватили као позив да се формализује оно што су и раније планирали, а то је сарадња са Милорадом Додиком и фирмом Калдера, иако министар Мујовић ниједном реченицом није поменуо ту фирму и сарадњу са њима.

Но, то је била само прилика да ЕПЦГ Солар градња спроведе свој наум од раније и повеже се са Калдером, те су од свих могућих већих тржишта они изабрали баш тржиште Републике Српске.

На овај начин је омогућено улазак капитала и интереса Милорада Додика и то директно у црногорски енергетски сектор, истог Милорада Додика који је под санкцијама и САД и ЕУ и Велике Британије.

МИНИСТАРСТВО ЕНЕРГЕТИКЕ НЕМА ИНФОРМАЦИЈЕ ДА ЈЕ КАЛДЕРА ВЛАСНИШТВО МИЛОРАДА ДОДИКА

Из министарства енергетике на питања портала Стандард о везама са Кладере са Милорадом Додиком кажу да немају информације да је та компанија у Додиком власништву, те да то нису званични подаци које је, приликом потписивања уговора, јавно презентовала ЕПЦГ Солар градња д.о.о.

Министарство енергетике и рударства се на неки налин оградило од потписивање овог уговора рекавши да “подржавају све потезе компанија које воде бољем тржишном позиционирању, регионалном пласману и конкуретности, али сигурно неће подржати ниједан потез који доводи у питање нашу европску агенду”,

(Стандард.цо.ме) Фото: Илустрација

Коментари / 33

Оставите коментар
Name

Забога

25.03.2024 00:42

Бурле хапа нестаје,нема цовек паузе сто се тице клепања новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.03.2024 08:20

Претпостављам, када градјани Српске виде ове називе, попут Калдера, Нискоградња, Интеграл итд. да се у њима сваки пут јавља све веце гадјење и бијес, тако кад једном ово лудило продје - недузни градјани Лактаса, који с овим и слицним кримосима немају никакве везе це такодје бити под великим ударом револтираног народа. Надам се да градјани Лактаса размисљају ста би им се једног дана могло десити, иако вецина са слицним структурама нема никаве везе!

Name

Ре ре

25.03.2024 09:10

Проинтер,апотеке,увоз лијекова....све му је мало.

Name

Ре

25.03.2024 09:27

Није проблем Додик, проблем су сљедбеници кои га одржавају на власти за некакве мрвице, ја сам чуо причу о Влади Ђајићу и кад он организује скупове дјели паре чим уђе и отишао сам на један скуп и увјерио се да је то истина, они неразмишљају о останку Српског народа а податак да је 600 дјеце школске отишло са родитељима то и показује, они воле РС јер се богате, они су проклетиња и никад њима доста

Name

Миле

25.03.2024 13:03

Бурле клептоман.

Name

Истоцно Сарајево

25.03.2024 17:53

Овај це нама србима и РС ј.....мајку до балчака, кад народ изадје из коме пробудит цемо се сви с о е стране Дрине са малим завезљајима у рукама, а он це у Москви да узива у милијардама и да нам се руга ко преживи, нас народ нема везе с мозгом, и опет це гласати за њега , а не контају да нам је он сут карта , е брацо срби на ста смо спали

Name

РУСИЈА

26.03.2024 00:02

НАРОДЕ НАРОДЕ НАРОДЕ ВАС СЕ ПИТА

Name

Приједорчанин М.

25.03.2024 06:13

Ко год да је власник компаније,изграђени објекти остају у рс,боље да се гради овдје него да су новци изнесени вани,ако се не докаже поријекло,биће одузето и укњижено на рс.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2024 08:20

Мислис?

Name

@Приједорчанин М.

25.03.2024 08:50

Колика је реална цијена тих објеката и колико је више пара из буџета потрошено, нема везе, зар не?! Не мораш ништа одговорити, редови у јавним кухињама и број штрајкова у јавним предузећима говори умјесто тебе...

Name

Ботино

25.03.2024 09:04

можеш доћи по сендвић...по теби може се слободно читав будзет пребацити Бурли и нека гради на своје име некретнине...по теби, битно је да ј у РСу, што човјека прозивате и правите проблем...стиди се јадниче, државе највише и пропадају ако правде нема...због таквих као ти почели су нам се назови принчеви појављивати од назови политичара у РС...због твог сендвича вратићеш се у средњи вјек а и нас који не одселимо...

Name

Ре ПД

25.03.2024 09:42

Јеси ти неки паметан човјек!Дебил узро себи пола РС а и ти кретени као подржавају само да не изнесу а од чега ће живјети је ад све покраду РС за коју су изгинули 24 000 људи кљусино!

Name

Идеално

25.03.2024 10:50

То је само дјелимицно тацно! Ајде ти нама сад реци за ста це користити тениски терени Српска оууупеен а спискано је како су рекли преко 50 милиона? А знало се јос тада да се ту висе неце ниста играти, као и у Београду...

Name

Драган

25.03.2024 06:22

Они нису свјесни да ниста у гроб понијети неце,никад се неби мјењао а кад би могао за њихов зивот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ха Ха

25.03.2024 08:53

А тек се они неби мијењали за твој !

Name

Мислим

25.03.2024 09:17

Да це гладни постати власник и гробља у Врбањи народ све више умире а гробна мјеста све скупља мало рада пуно пара

Name

Миле

25.03.2024 06:40

Пљацкас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2024 09:04

Проклетиња је болест.

Name

Ре Миле

25.03.2024 09:44

Шта пљачкаш ВЕЛЕПЉАЧКАШ И ВЕЛЕИЗДАЈНИК РС И СРБА АЛИ ДОК СЕ СРБИ НЕ ДОСЈЕТЕ,ПОЈЕШЋЕ ГА ОНДА!

Name

Зоран Бања Лука

25.03.2024 07:11

Вриједни неки људи и паметни ..Мица је као биљка не зна јел досао или посао,цуј купили од владе за 7 а истој продали за 20...супер.а ту нема корупције то је јел цист посливни подухват,видис и орден је добио,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рашо

25.03.2024 07:39

ЦИГАНИЈА,ОВДЕ У БЛ.И ПТИЦЕ ЗНАЈУ ДА ЈЕ ТО КУПИО ЊЕГОВ СИН ИГОР И САД КАО ДА ЈЕ ЦРНА ГОРА НА НОВОМ ЗЕЛАНДУ,КАО НЕЗНАЈУ! Само вјерујем Америма од сад,ипак све знају и бире се против кримоса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

25.03.2024 08:37

Бурле видиш ли ти колика је најмања пензија у Федерацији,и сада поново иду на повећање пензија, а ти све ове године само себи грабиш и својим лоповима који те подржавају, стално задужујући народ несретни и још нерођене, јер си све продао и режим ти држе само задужени кредити у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пацов из рова

25.03.2024 08:46

ДЈЕ Си Лооопове...УХАПСИТЕ ПСА И ЊЕГОВ НАКОТ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.03.2024 10:09

Пас је племенита и вјерна животиња.

Name

Србо

25.03.2024 08:51

Само он ,дјеца, сестрићи ,кумићи и пар љигаваца, Кајо и Драшкић.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иван

25.03.2024 08:53

Калдера је основана 1994. Дивно, у то вријеме сам био у униформи, само да се зна ко се чиме бавио у то вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сачекајмо

25.03.2024 09:21

Да видимо како ће ићи плаћања међусобна кад банке укину рачуне. Још већи криминал ће настати а тад су и хапшења могућа. Иначе да кажем да ни та Црна Гора није ништа боља од БиХ једино туризам има смисла друго је све исто криминал и корупција царују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калдера од 1994

25.03.2024 18:09

До данас Лопивска фурма перионица орљавиг нивца умрезене криминалне политицке хоботнице! Пљацка за гиниса! Црнолистаси харајуууу!!!!

Name

ГРУЈО

25.03.2024 09:33

То лажни предсједниче. Покрао си изборе али веома успјешно водиш своје велике фирме. Свака част. Ко је.. народ битно је да има превоз на терет народа,пара узимаш колико ти треба. Ако се ко побуни имаш своју полицију. То Миле. Али си једно заборавио,што и нечуди јер пуно је властитих фирми а и лопова,што се стекне на муци народа ђаво брзо однесе. А тебе је већ поодавно понио. Упамти лажни предсједниче уништио си сам себе, сад те лако дотући. Џаба ти србовање и три прста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx Роцкатанскy

25.03.2024 09:36

Има ли и један "послић", а да бурле није своје шапе у њега умјешао....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душанка

25.03.2024 09:46

Зар мислите да је случајно у Требињу ,пре неки дан био "енергетски фодум," код њег ништа није случајно...дотле ми у здравству,због кума му Шкрбића,декана мед.факултета,власника и главног добављача лијекова за БиХ и РС,немамо цитостатика и пред штрајком смо јер је здравство и струка на дну дна....криминалци

ОДГОВОРИТЕ
Name

@@

25.03.2024 10:34

Он може. Шта он хоће. А нека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко,Њемацка

03.04.2024 14:23

које лоповске оци код ове индивидуе

ОДГОВОРИТЕ