Na protestu protiv rata uhapšene stotine studenata

Američki univerziteti postaju poprište protesta protiv rata u Gazi. Protesti studenata koji traže od svojih univerziteta da prekinu veze sa izraelskim akademskim institucijama proširili su se širom zemlje. Dolazi i do sukoba sa policijom, stotine studenata su uhapšene, a mnogi kritikuju nasilno gušenje protesta.

Svijet 27.04.2024 | 17:45
Na protestu protiv rata uhapšene stotine studenata

Rat u Gazi nastavlja da odjekuje američkim kampusima, gde već dve nedelje protestuju studenti nezadovoljni američkim odnosom prema ratu u Gazi.

- Gledamo šta se već dogodilo Jevrejima u Holokaustu. Istorija se ponavlja i ne možemo samo da sedimo i gledamo ono što je već viđeno. Ovo nije antisemitski protest. Borimo se za živote ljudi, da imaju hranu, sklonište, vodu, sigurnost i svi to zaslužuju, rekla je Asja Bejg, student Northvestern-a.

Među demonstrantima ima i Jevreja, iako sve veći broj njih izjavljuje da se ne oseća bezbedno.

- Mnogo genocida se dogodilo od Holokausta i svima im je potrebna pažnja. A ovaj u Gazi se izvodi sa lažnom pretpostavkom zaštite Jevreja. Ali to me ne čini bezbednim, niti čini bilo kog Jevrejina, rekao je Kit Larson, student na Northvesternu.

Mnogi su razočarani administracijom svojih univerziteta, koja se opire zahtevima studenata. Pregovori su zašli u ćorsokak.

- Imamo tri zahteva. Oduzimanje svih finansija, uključujući fondacije od korporacija koje profitiraju od izraelskog aparthejda, genocida i okupacije u Palestini. Drugi je potpuna transparentnost za sve finansijske investicije Univerziteta Kolumbija. Treći je amnestija za sve studente i profesore koji su disciplinski kažnjeni ili otpušteni zbog protesta, rekao je Džonatan Ben Menahem, student na Kolumbiji.

Zbog nelegalnih protesta, univerziteti ponekad biraju duge pregovore, a ponekad jednostavno zovu policiju da interveniše i ukloni sporne kampove. Više od 550 studenata uhapšeno je prošle nedelje.

(HRT) Foto: HRT

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Ahahahahaha

27.04.2024 18:16

American democracy.

ODGOVORITE
Name

Kad u Rusiji

27.04.2024 20:42

Budu smjeli izaći na proteste onda se javi, od 2012 se više ne protestira, svi su "sretni" i onda možemo o ruskoj demokratije pričati. Tada je sve krenulo nizbrdo u Rusiji i za Ukrajinu, jer se pitko vratio na vlast, da on diktira, uneo diktaturu.

Name

Peotesti

27.04.2024 18:53

Zaro ke danas bilo dvadeset puta vise. Nije to Bosna ili Sebija pa da se uplaše ili da dobiju po sendvič i da vise ne protestuju!!

ODGOVORITE
Name

САД

27.04.2024 19:20

Америчка демонкратија.

ODGOVORITE
Name

Miroslav

28.04.2024 17:28

Svi bi morali izaci na ulice, posebno mi u Evropi, i protestovati protiv rata, sve dok politicare militante ne oteramo sa vlasti. Samo da spomenem neke militante, Bajden, Ursula, Makron, Putin, slugsn Zelenski, oni ce unistiti Evropu, ako im dozvolimo.

ODGOVORITE