Трговска гора - опасност за 250.000 људи

Савјет министара БиХ усвојио је извјештај о раду Експертског и Правног тима у вези с проблематиком одлагања радиоактивног отпада на локацији Черкезовац, а министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да Хрватска одбија сарадњу и дијељење информација, чиме додатно компликује ситуацију и потврђује да не одустаје од својих намјера.

Босна и Херцеговина 21.06.2024 | 20:30
Трговска гора - опасност за 250.000 људи

Кошарац је нагласио да ни БиХ неће одустати, најавивши јавни позив за међународну правну канцеларију, те демантовао изјаву премијера Хрватске Андреја Пленковића да до 2028. године неће бити активности. Такође, истакао је подршку напорима Министарства спољне трговине и економских односа, споменуо могућност реципрочних мјера, те указао на нарушавање билатералних односа и важност очувања здравља људи у 13 општина у Републици Српској и Федерацији БиХ.

Подсјетимо, како је БУКА писала још у октобру прошле године да је у питању вјешта манипулација Хрватске са осјећајима те да се активности на смјештању отпада и даље настављају.

"Ради се о политичкој манипулацији осјећајима", рекао је раније за БУКУ активиста из Новог Града Марио Црнковић.

"То не смијемо допустити. Ради се о осјећајима преко 250 000 људи који су под пријетњом. Тако упакована, изјава коју је дао премијер Хрватске није ништа друго него информација да ова земља не стиже завршити посао прије 2028. године" рекао је прошле године Црнковић за БУКУ.

Подсјетимо, Предсједник Владе Хрватске Андреј Пленковић је након састанка са предсједавајућом Савјета министара БиХ Борјаном Кришто у октобру прошле године поручио да је најважнија порука његове посјете Сарајеву подршка европском путу Босне и Херцеговине те да је план да се на Трговској гори, у близини границе с БиХ, збрињава нуклеарни отпад, одгођен до 2028. године.

Иако се на прву чинило како је ријеч о ставу који је уметнут у контекст међусобних добросусједских односа, а поготово у контекст подршке Босни и Херцеговини европским интеграцијама ради се о процесу који Хрватска неће успјети довршити до 2028. године.

То што је хрватски премијер јавно доступну информацију од 2.октобра 2023.године, која је један од закључака међудржавне комисије Хрватске и Словеније, ставио у контекст добросусједских односа са БиХ, те као такву подвалио здраво за готово неким испод просјечним политичарима и просјечним грађанима као неку доброту, можемо приписати његовим "политичким вјештинама".

Подсјетимо, 2. октобра 2023.године одржан је састанак Међудржавне комисије ( Словеније и Хрватске) о праћењу имплементације Уговора између Влада Хрватске и  Словеније о уређењу статусних и других правних односа у вези улагања, кориштења и разградње Нуклеарне електране Кршко.

Међудржавна комисија задужила је АРАО и Фонд за финансирање разградње и складиштења радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива у НЕ Кршко да изврше све потребне радње како би се осигурало функционисање одлагалишта Врбина на словеначкој, те складишта на Черкезовцу на хрватској страни, како би се 2028. године започело с прикупљањем ниско и средње радиоактивног отпада. Ова информација званично је објављена.

"Једноставно речено, Хрватска касни са преузимањем радиоактивног отпада, али сви процеси теку даље" рекао нам је Црнковић.

Подсјећања ради, у Бањалуци су почетком марта ове године представљени резултати истраживања Института за јавно здравство Републике Српске и Републичког завода за геолошка истраживања, у вези са одлагањем радиоактивног отпада и истрошеног нуклеарног горива на Трговској гори у Хрватској.

Истраживања су почела 2. октобра прошле године на подручју општине Нови Град, а почетна локација истраживања је насеље Млакве, јер је то најближа локација Трговској гори са стране границе БиХ.

Влада Републике Српске је за финансирање истраживања, у буџету за прошлу годину, издвојила милион марака.

Бојан Випотник, министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију изјавио је у марту како су сви посвећени крајњем циљу, а то је да Хрватска одустане од одлагања на Трговској гори

"Сви морамо дати 100%, онај ко се уморио, не може бити дио тима. Ми ћемо слушати став струке, став народа. Максималним напорима можемо да побиједимо Хрватску у њиховим намјерама" рекао је он.

Он је истакао да ће истраживања која се спроводе на подручју Републике Српске помоћи у додатној аргументацији да борба буде успјешна, те да су осим теренских у плану и научна истраживања која би указала на остале потенцијалне пријетње - социолошке, економске, безбједоносне.

Први резултати показали су ниво природне радиоактивности

Јелена Маринковић из Института за јавно здравство Републике Српске истакла је да су такви резултати очекивани и да ће помоћи у случају најгорег сценарија, а то је да Хрватска почне одлагање отпада на овој локацији.

"Успостављањем стратешког мониторинга животне средине прије него што се пусти у функцију добићемо снимак нултог стања животне средине у Новом Граду. Знаћемо каква је ситуација природне и вјештачке радиоактивности на тој територији тако да можемо препознати уколико заиста дође до контаминације са стране Трговске горе", рекла је Маринковићева новинарима.

Начелник Новог Града Мирослав Дрљача рекао је да су становници овог мјеста у неизвјесности и страху.

"Они се боје да ли ће када заспу, бити ујутро озрачени или не, казао је Дрљача.

"Не бих желио да истраживања буду сами себи сврха већ мора бити у функцији одбране наших интереса. Најбезболније рјешење је да се тај отпад складишти тамо гдје је и настао, а Словенија нема ништа против тога и нудила је Хрватима да учине исто", закључио је Дрљача.

На другу страну, Миланко Михајилица, замјеник Предсједника Одбора за заштиту животне Народне скупштине Републчике Српске изразио је у марту забринутост због чињенице да на поменутој презентацији није био позван нико од невладиних организација, а посебно Удружење "Грин Тим" из Новог Града.

"Примјетно је да се наставља са старом праксом, лошом координацијом активности између Републике Српске и Босне и Херцеговине. Жао ми је што овдје нема никога од невладиних организација, није ни позван прије свега Грин Тим из Новог Града. Чињеница је да је премијер Хрватске Пленковић прије неколико дана изјавио, супротно оном како је јавност доживјела његову изјаву, а то је да они настављају са свим активностима на одлагању радиоактивног отпада на локалитету Трговска гора" казао је Михајилица.

Да ствар иде својим зацртаним путем, без обзира на "активности" из БиХ, потврдили су за ДW и Словенци. Према њима, Трговска гора ће бити у функцији до 2028. године.

"Поједностављено, објект Черкезовац на Трговској гори мора бити потпуно спреман за прихват нуклеарног отпада из НЕ Кршко, што значи да посао око припрема није обустављен и да Хрватска није одустала од ове локације" стоји у појашњењу одговора који је ДW стигао из словеначке владе.

Упркос политичкој манипулацији и изјавама хрватског премијера Андреја Пленковића, активности на смјештању радиоактивног отпада на локацији Черкезовац и даље су у току. Истраживања у вези са одлагањем отпада настављају се у Републици Српској како би се осигурала додатна аргументација против ових планова.

Забринутост локалног становништва расте због могућности контаминације, док представници власти и стручњаци позивају на пуну посвећеност у борби против одлагања отпада у близини границе БиХ. Словеначка влада потврђује да ће Черкезовац бити спреман за прихват нуклеарног отпада до 2028. године, што значи да Хрватска није одустала од ове локације.

(Бука) Фото: Илустрација/Фена

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Звекан

21.06.2024 21:11

Битно је да нам је пељешки мост витални национални интерес.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АирБаг

21.06.2024 21:28

То је тако мили мој, кад висе волис тудју земљу него своју. Неки дан био у Неуму, пусто .. ни близу туриста као прије. Тако це то бит и за нуклеарни отпад. Хрвати повуку витални национални интерес и нема ниста од тузбе..

Name

Босанац

21.06.2024 21:31

Браца Додикова које пн воли висе не својега првог комсију зивјели Хрваскк национални интереси

Name

Ре

21.06.2024 21:57

Ма немој да бринес. Косарац је ту. Има мали да их млати док не одустану.

Name

Пожар у Јабланици

22.06.2024 09:32

А додик као члан предсјеништва не дозвољава гашење и помоћ хеликоптера, него Јабланица поприлично изгори, а сад о трговској гори, а пељешац

Name

јааа

21.06.2024 21:17

Пленковић и Милановић се већ договорили око тог отпада,направит ће га прије него прелаз у Градишки како је кренуло😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цирко

21.06.2024 21:40

Узас.Засто бас у нас регион?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пендреколог

21.06.2024 21:58

Ста сте радили до сада?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.06.2024 21:58

Браво. Народу је битан БАЈА. А БАЈИ, ПЕЉЕШКИ МОСТ. ЈЕСМО ГЛУП НАРОД. КО НАМ ДРЖАВУ ВОДИ И НИКАКО ДА МИЈЕЊАМО. ВЕЋ МУ И СИН ПОСТАО КРАЉ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бв

21.06.2024 22:39

Тако је. Са отпадом у европу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

21.06.2024 22:39

То су бурле и мајмун милановић већ договорили у бакинцима уз ракију и роштиљ,а ови што лају као борит ће се то је прашина у очи народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

21.06.2024 22:50

И Јасеновац је уништио наш РЕГИОН. Зато сада и овај нуклеарни отпад нама. Овдје Народ не мисли својом главом. БАЈИ ЈЕ БИО ПРЕЧИ ПЕЉЕШКИ МОСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

22.06.2024 08:32

Није заслужио имати државу народ којем је преча држава у комшилуу него његова. Кад већ толико волимо комшилука,доживјећемо да се полако иселимо и будемо тамо људи другог реда!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

22.06.2024 12:21

Исто направити у близини Дубровника!

ОДГОВОРИТЕ