Како долази новац: Ја теби донацију, ти мени тендер

Више од 20 милиона марака исплаћено је политичким субјектима у прошлој година из буџета свих нивоа власти у БиХ. Оно што је упитно је који су путеви новца којим се странке додатно финансирају јер транспарентно финансирање политичких странака у БиХ не постоји, а такав амбијент погодан је за развој корупције.

Република Српска 19.06.2024 | 21:40
Како долази новац: Ја теби донацију, ти мени тендер

Закон о финансирању политичких странака јасно каже да се странке могу финансирати, између осталог од чланарина, добровољних прилога правних и физичких лица као и од добити од предузећа која су у власништву политичке странке. С озбиром да ниједна странка нема сопствено предузеће, и да су црни фондови присутни у странкама, неписано правило је да странке, углавном оне које су на власти, функционишу са приватним предузећима, по принципу ти мени донацију, ја теби посао.

Када бисмо имали јасан приказ која приватна предузећа донирају новац политичким странкама, тада би нам било јасније због чега одређена приватна предузећа добијају послове од јавних институција којима управљају политичке странке. Из Транспаренсија БиХ поручују да су кроз мониторинг прошле изборне кампање утврдили да су највеће странке у БиХ утајиле 2 милиона КМ. 

Срђан Траљић објашњава да  имамо очигледан примјер злоупотребе приватних фирми и јавних институција, а ради се о једном од значајних предмета у Институту за јавно здравство Српске. 

„У Бањалуци имамо нпр. суђење једна од већих корупцијских афера гдје смо видјели из медија на суђењу гдје један актер тог процеса признао на суду да је новац од тендера носио у странку што је потврдило све оно на шта смо упозоравали. из свега тога  јасно је ко је близак којој политичкој опцији и ко има више користи међутим кроз финансије странке не пријављују донације приватних предузећа али имају проблем да објасне одакле им толики новац за кампању“, каже Срђан Траљић, ТИ БиХ.

Оно што доводи до нетранспарентности у финансирању странака је то што не постоји адекватан начин санкционисања. Казне прописане законом врло су мале, што партијама није проблем да плате и наставе да се понашају на исти начин, сматрају политички аналитичари.

„Ја се бојим да је та сива зона утаје односно скривеног новца далеко већа од ове процјене која се односи на 2 милиона тако да је најприје неопходно потпуно срушити постојећи вриједносни систем покушати радити на освјешћивању самих грађана. Ту постоји много кривичних дјела које би требало процесуирати односно отворити надлежна тужилаштва док се то не промијени бојим се да ћемо се вртјети у том зачараном кругу из којег тешко да можемо изаћи у наредних 10 година“, истиче Тања Топић, политички аналитичар.

Све неправилности у закону и мале казне нас доводе до тога да има довољно простора за маневрисање и договорање донација и тендера са фирмама које су добијале послове од јавних институција, кажу у опозицији. 

„Кроз намјештене тендере и јавне набавке поједине политичке партије долазе у ситуацију да добијају одређене привилегије или бенефиције од тих предузећа која  улазе у тај процес јавних набавки. Читав систем јавних набавки је доста обавијен велом тајни и ствара се сумња на намјештање тендера и ствара се нека комбинација гдје ће неке политичке структуре које су у власти имати  неку корист од јавних набавки“, каже  Тања Топић, политички аналитичар.

Ријетко се у јавности може чути да нека политичка странка инсистира да се ради на доношењу новог Закона о финансирању политичких странака, а то значи само једно, да им се баш и не жури да уреде ову област јер им очигледно одговара да њихово финансирање не буде у потпуности транспарентно. 

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ико Динко

20.06.2024 00:03

Види кеса, види кеса! Ово само има у америцким филмовима и неким црквама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

20.06.2024 06:21

Банда. Нити су стручни за НЕКИ ПАМЕТАН ПОСАО, НИТИ СУ У ПОЛИТИЦИ,ДА БИ УНАПРИЈЕД ИЛИ ДРУШТВЕНУ ЗАЈЕДНИЦУ. ВЕЋ ДА БИ СЕ НЕЗНАЛИЦЕ И НЕПОШТЕН ЈАЧИНЕ ОБОГАТИЛЕ. МИ.У ИМ ЊХОВУ. НЕКА ИМ СВЕ ТО ЗА ЛИЈЕЧЕЊЕ БУДЕ. И ПРОКЛЕТО ИМ СВЕ БИЛО. Обичан грађанин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ееее

20.06.2024 06:54

Боје ли се Бога, неко нема хљеба дивољно они се разбацују незнају куд ударују

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирил

20.06.2024 07:19

Велика већина радника МИНИМАЛАЦ о корупцији немам шта коментарисати е зато омладина одлази са ових простора не омладина него читаве породице и нико ништа не реагује жалосно

ОДГОВОРИТЕ