Након што су Робне резерве Српске сасвим уништили, Додик најавио заједничке резерве са Србијом

Милорад Додик поново најављује све што њему падне на памет без консултација са било ким у Републици Српској.

Република Српска 16.06.2024 | 19:43
Након што су Робне резерве Српске сасвим уништили, Додик најавио заједничке резерве са Србијом

Овај пут у најави су робне резерве и то заједничке са Србијом, јер наше робне резерве је уништила иста та власт и сад се поново позивамо на Србију. Правиће се заједничке робне резерве јер је то очигледно сигурица за СНСД-ову власт. Међутим џаба ће им бити и средства у буџету, планиране за ту сврху, ако нема жита и горива на тржишту.

Овдје је некад била управа Робних резерви Републике Српске. Сада су остала само закључана врата и натпис који је већ изблиједио као и сјећање на њихово постојање. Иако је то требала да буде институција која би била кључна за помоћ становништву у ванредним околностима, од свега тога остала су милионска дуговања, стечај и коначно гашење 2017.године. А колико су нам заиста биле потребне резерве показало се 2020.године у доба вируса корона када смо умјесто у својој институцији, тражили помоћ из региона, а највише из Србије.

И као по опробаном рецепту и навици да своје бацимо,угасимо а туђе више цијенимо, наставили смо са тражењем помоћи. Сада је идеја Милорада Додика да Република Српска заједно са Србијом прави заједничке резерве хране и горива. Тражио је Додик и 2022.године од Централне банке БиХ да одштампају 400 милиона евра да би се формирале робне резерве, међутим од тога није било ништа. Али кад је у питању одговорност оних који су уништили Робне резерве и вишемилионски сумњиви послови у вријеме док је премијер Српске била СНСД-ова Жељка Цвијановић, е ту нико нема или не жели да да јасан одговор ко је крив. Једно је чињеница, запошљавање нестручног кадра довело је до пропасти Робних резерви као и бројних предузећа у Српској, кажу економисти.

„Људе које запошљавамо на таквим мјестима праве толику штету да би било боље да одмах дамо милион КМ да се не појављују нигдје јер свака друга активност таквог човјека једнака је штети која се не може надокнадити јер функција значај и статус Робних резерви у свакој земљи је озбиљна ствар да то не може да ради било ко. Овако водити земљу па да смо у Катар тешко да би издржали то расипништво неспособност и губитке који настају на тај начин“, каже Зоран Павловић,економиста.

Када су поплаве у мају 2014.године погодиле Српску, и када су нам требале резерве свега могућег, ни тада нисмо могли рачунати на њих јер је било битније да се врше злоупотребе тадашњих челника Робних резерви јер су избјегавали законом прописане процедуре за набавку роба и договарали све са повлаштеним добављачима. Примјер за то је набавка из 2012.године када се набављало ђубриво и гдје се јасно види разлика у цијенама по пакету и на тај начин проневјерено је око 13 милиона КМ.
Идеја робних резерви са Србијом је добар план али приступ и функционисање мора бити одговорнији, сматрају у опозицији.

„Може се направити аранжман са Србијом али се намеће питање одговорности таквог аранжмана јер за пропаст преко 100 милиона КМ Робних резерви РС нико није одговарао а у Србији је пуно људи који су нарушили закон о робним резервама завршило у затвору“, каже Миладин Станић, бивши посланик СДС.

Не треба занемарити то што су резерве уништене због непромишљених потеза власти и што смо сада дошли у ситуацију да ништа не можемо сами, већ се поново позивамо на Србију, каже Јелена Тривић.

„Политика у Републици Српској је довела до тога да ми Србији будемо терет. Србија се неће ни на који начин одрећи Српске, увијек ће бити ту да помогне али то не смије бити злоупотријебљено али бојим се да од стране ове власти у Републици Српској,и та испружена братска рука Србије често била злоупотријебљена“, каже Јелена Тривић, економиста.

Робне резерве су отишле у стечај 2017.године са дуговима тешким десетине милиона марака. Спроведена је и истрага коју је покренула СИПА по налогу Тужилаштва БиХ али јавност никада није обавијештена о резултатима истраге. Међутим, очигледно је да је случај Робних резерви, по нечијој политичкој директиви, смјештен у ладице неког од тужилаца јер до данас нико није одговарао за пропаст те институције. 

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Издајник

16.06.2024 21:01

Хахахаха какво лупетало. Сад би да пасе и Србију до унистења. Вјероватно је и то обецао западу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

16.06.2024 23:55

За свакодневне изјаве бих дао вођи нобелову награду. Такве су да никоме не падају на памет животна питања у РС.

Name

Ре

17.06.2024 10:10

Бизнис се мора проширити и на окружење. Уништио РС, па је ред дошао и на братску Србију. Могу то они урадити и без њега. Међутим, они ипак мисле о свом народу.

Name

Па да

16.06.2024 21:30

И Срб8ју увуче у пљацкуу Робних резерви! Рупа без дна! То треба забранити рад под хитно! Лоповија са обе страе Дрине!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

16.06.2024 22:02

Покренути и расчистити ранију пљачку робних резерви и тек онда именовати нове људе,неко хоће кад му се ћефне да краде државу и народ.

Name

Будала као и ти

17.06.2024 00:56

Циганија велика.Додик је један обични шарлатан и лопов.Тај не вади руке из туђих ђепова,а кад их извади, испружи обје и проси од Србије, Мађарске, Кине, Русије.А све те државе имају своје интересе.Пустите те ,,братске љубави ". Нема ђабе ни у старе бабе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прасеци

17.06.2024 02:22

Хахаха, Додик најавио, хахахахааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

А кад це

17.06.2024 07:58

Истрага за пљацку робних ретерви у Републици Српској!? Побогу пљацкаси харајууу по институцијамаа! Уговор ид Боске?? Лоповска приватизацијаа????? Суме воде банке јавна оредузеца гиганти дрзавно земљисте имовинаа ???? Појела маца ! Yверцерски пијацарски!! Ко јамио јамио!! Са обе стране Дрине исти сценариј!

Name

Грофица Мица

17.06.2024 07:37

Велемајстор политицког сарлатанства - слика и прилика ЕУ-менталитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберијаман

17.06.2024 11:23

Ј... га онај ко му дозволи то ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хдод

17.06.2024 11:34

Перспектива је отприлике да се РС претвори у ПС - Паразита Србије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СДС

17.06.2024 14:20

Како је било добро народу када смо ми владали. Све фабрике радиле, продавнице пуне робе, а из робних резерви народу давали све намирнице. Никада више тако неће бити.

ОДГОВОРИТЕ