Комешања у владајућој коалицији: Почетак краја малих странака?!

Ултиматума, уцјена, политичких притисака и изненађења неће мањкати током наредних неколико мјесеци у Републици Српској. Тик пред локалне изборе у Српској, очигледна је консолидација редова у владајућој коалицији. Прелетача из једне у другу странку на домаћем политичком тржишту је све више, али не из једног политичког табора у супротни, већ унутар истог – владајућег.

Република Српска 11.06.2024 | 19:56
Комешања у владајућој коалицији: Почетак краја малих странака?!

Иако су се партнери у владајућој коалицији углавном „рвали“ иза затворених врата, клетва изношења прљавог веша се из опозиционих редова пребацила на странке владајућег блока у Српској.

Подизање гласа унутар коалиције предсједник СНСД-а је изгледа схватио врло озбиљно, па одлучио да странку која се наметнула као водећа међу коалиционим партнерима послије СНСД-а, врати на фабричка подешавања.

Пандорину кутију је отворила Наталија Тривић наводним преласком у СНСД, а мјесецима уназад Уједињену Српску напуштају за њу битна имена.

„Видјели сте да је Игор Додик нанишанио Уједињену Српску. Стевандић, спекулише се, састаје се са неким центрима моћи, хоће да буде калиф умјесто калифа, нашиљио фризуру да након предсједника Скупштине постане предсједник Републике, након што неком пресудом Додик буде уклоњен. Зато је Игор, по татином наређењу, кренуо да их разара.“, каж Небојша Вукановић , предсједник Листе за правду и ред.

„Како су настале тако се и распадају. Сателитске странке око СНСД – а су настале од СДС – а, куповином високих папака, ниских папака, па чак и неких предсједника. И шта очекивати осим да буду за једнократну или вишекратну употребу.“, поручује Милан Миличевић, предсједник СДС - а.

Тензије су почеле још прије три године, и то на релацији Стевандић – Додик, када је Стевандић рекао да неће клечати ни пред ким, док му је Додик јасно поручио да се не понаша као увријеђена стрина.

Ипак, једно од виђенијих лица Уједињене Српске, Милан Петковић, за БН поручује да не вјерује да иза свега стоји предсједник СНСД – а. Али одређени људи из те странке, ДА.

„Сигурно он не би правио те грешке. Те грешке праве неки локални лидери који сматрају да ће слабљењем неке друге партије ојачати себе. Можда и хоће свој одбор на локалу, али на републичком не. Мислим да то предсједник СНСД – а треба или контролисати или санкционисати.“, каже Милан Петковић.

Не тако давно, слична судбина задесила је и некада прејак ДНС, док је био под патронатом Марка Павића. Из цијепања странке на два дијела изашао је не тако стабилан ДЕМОС под палицом Недељка Чубриловића и још нестабилнији ДНС који води Ненад Нешић. И тада се спекулисало да иза свега стоји управо предсједник СНСД – а.

Социјалистичка партија, Уједињена Српска, Социјалистичка партија Српске, Народна партија Српске, ДНС, ДЕМОС, НДП – све су то странке које лете на крилима СНСД – а.

Али нове организационе шеме у СНСД – у су изгледа одлучиле да појединим странкама измакну крила. Да ли се већ сада назире крај одређеним политичким партијама?

Социјалисти Петра Ђокића такође су преживјели удар, из кога је настала данашња Социјалистичка партија Српске Горана Селака. Ипак, Ђокић је успио да надмудри политичке смицалице и опет се попне близу трона владајућег СНСД – а, док је Горан Селак наставио своју политичку причу.

„Ми смо отворени за сарадњу, за разговоре, не бојимо се никаквих удара. И не видим разлог да нас неко удара, нити може то било ко. Ми смо партија социјалне правде која је потребна Републици Српској.“, каже Горан Селак, предсједник СПС - а.

Из осталих странака окупљених око СНСД – а нису били расположени да било шта коментаришу за БН.

Ипак, сви су, након посљедњих дешавања између Уједињене Српске и СНСД – а, у проблему и размишљању који би најбољи начин био да опстану уз, али довољно далеко од СНСД – а.

„Од протеклих избора гледали смо да су на удару странке из владајуће коалиције. И то оне партије које су се мало издигле и који су самоувјерено наступали у јавности, потенцирајући стални раст своје политичке опције. Наравно, не може то без дозволе једне партије и једног човјека који одлучује колико ко може порасти.“, поручује Тања Топић, политички аналитичар.

Локални избори су на прагу, а ситуација никад неизвјеснија. Разлог можда лежи баш у томе што су ови избори уствари полигон за опште изборе. А с обзиром на претходна искуства, изненађења неће мањкати ни након ових избора.

(БН) Фото: БН

Коментари / 44

Оставите коментар
Name

Хаха

11.06.2024 20:15

Срећа па нам у опозицији све света. Тамо се одавно зна ко Ским неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.06.2024 20:50

Коначно је Додик скужио ко му ради о глави. Не вриједе ту обећања Милана Петковића. ,, невјера ти сједи уз кољено.... "

Name

Лола

11.06.2024 21:36

Подрска Додиковој групи у мирном разилазењу и издвајању из федеративне квази дрзаве БиХ!

Name

ре Хаха

11.06.2024 22:45

Купи Бурле "нову" опозицију,будућу,ове је "потрошио".Конкурс за нове "папке" отворен.Пљујемо се сад,касније утврђујемо цијену.

Name

Битно је оно...

12.06.2024 08:45

након доде - додо, остали нек стану у ред

Name

Раде

11.06.2024 20:24

У Зворнику два одборника демос-аи директор центра социјални рад пресли у Снсд кадрови Споменке.Прешли код родјака Зорана Стевановица званог гладни господара Зворника

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реееееее

11.06.2024 20:40

Прешо и Синиса Илиц и Ненад Продановиц из Уједињене Српске код дебелог најомразенијег лика

Name

Зворник

11.06.2024 20:54

Никад горе стање у граду једини кандидат за градонацелника је Бојан

Name

ре Зворник

11.06.2024 22:48

Ко тврди,видјет ћемо на изборима.Ко побиједи поштено,то је одраз стања.Ако је већина лоша.лоше је.

Name

бакаyоко10

12.06.2024 06:34

Издвојицете се ал ти и наредних 5 кољена неце то запамтит

Name

Реееее зворник

12.06.2024 09:01

Нема кандидата све су затворили зато сто би изгубили…Било ко да је био против кандидат

Name

Ре

12.06.2024 09:10

Стварно не разумијем те менталне склопове који подржавају Додига. Он упропасти РС својом пљачком. Сам чин предаје јасеновачке грађе Хрватима је издаја Срба. Довођење Милановића у Дервенту да дијели одликовања усташама за побијене Србе је издаја. Уништавање рафинерија Брод и Модрича, пропаст Робних резерви РС, минус у Шумама Српске, минус у Жељезницама РС, Електропривреда РС у минусу, здравство у минусу преко милијарду, РС задужена преко шест милијарди, Алумина отета, итд. Младе и стручне људе раселили. Ово ко подржава стварно треба стручну помоћ.

Name

Козарска Дубица

11.06.2024 20:33

Нико није наплатио прелетање као папак Дарко Бањац! Нека новинари БН ТВ испитају докле се дошло у случају папка Дарка Бањца Тужилаштво је формирало предмет због јавних набавки у бањи “Мљечаница”? Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту. Шумил је власништво Милана Шувака из Козарске Дубице који је партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Купили су бензинску пумпу као и хотел Дошлић Д.О.О Александар Шувак рођак Милана Шувака је запослен као савјетник у Министарсво управе и локалне самоуправе наравно министар је од Сенка Јујић НПС Дарка Бањца.Именован је тако за в.д. директора Бање Мљечанице Дарко Бањац (занимљив детаљ на ту га је функцију формално именовао најновији прелетач Драган Брдар који је гле чуда и неслужбени свак Дарка Бањца) да не говоримо о намештеним тендерима и што је дотични помоћ која је стигла од владе Србије доделио свом оцу у питању је 10 000 км, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици. Како то да лични шофер папка Дарка Бањца Далибор Кукић купи стан у Бања Луци и то новоградња, жена од шофера запослена у општини Козарска Дубица! То је бре картел а не странка…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

11.06.2024 21:08

Опасно рекламираш Бањца, колико ли те плаћа

Name

Ре

11.06.2024 23:07

Ако је то тацно,том папку је мјесто у затвору.

Name

ЗА КОЗАРСКА Д.

12.06.2024 07:57

Е МОЈ ПРИЈАТЕЉУ. ЦИТАВ СИСТЕМ ВЛАСТИ ЈЕ ТАКО УВЕЗАН И ТАКО ФУНКЦИОНИСЕ. ТИ ПОЗНАЈЕС СТАЊЕ ДАРКА БАЊЦА ,ЈА НЕКОГ ДРУГОГ, ТРЕЦЕГ .. СВЕ ЈЕ ТО ИСТО У 5 ГРАМА. КАД ОВА ВЛАСТ ПАДНЕ ОДМАХ СТОТИНЕ ТАКВИХ КАО БАЊАЦ ТРЕБА НА ДУГОГОДИСЊУ РОБИЈУ, СВЕ ИМ ОДУЗЕТИ И ТИМЕ ВРАЦАТ КРЕДИТЕ КОЈЕ СУ ПОДИГЛИ ДА КРПЕ БУДЗЕТ И ТАКО БИ НОВА ВЛАСТ ТРЕБАЛО ДА КРЕНЕ СА ОПОРАВКОМ РС. СВАКИ ОД ТИХ ЛОПОВА ИМА ТОЛИКО БОГАСТВА ДА БИ СЕ ПО ЈЕДНА РАТА КРЕДИТЕ МОГЛА ВРАЦАТ. А ТЕК ДОДИК И СВИТА ОКО ЊЕГА ,ЛУКА П. И ОСТАЛИ МИЛИЈАРДЕРИ. МА ОВА ЗЕМЉА МОЗЕ СТАТИ НА НОГЕ ТАКО БРЗО САМО АКО ИМА ВОЉЕ У НАРОДУ. ДО НАРОДА ЈЕ СВЕ. АКО ВОЛИ ОВАКО ,НЕКА ИМ БУДЕ.

Name

Радо

12.06.2024 08:25

А ста тек раде пајтоси од Бањца у Угљевику опљацкасе све зиво у руднику и електрани. треба туyиластво да провери и Бањцевог секретарцица дику па це и ту сваста да надју.

Name

...

12.06.2024 08:48

гласам за опозицију само више не знам ни који су то а који нису, сви су са сваким.овај бањац и стевандић су се највише окористили о снсд и узели велике паре , олоши једни. и селак неписмени исто.

Name

Уна

11.06.2024 20:36

Све су то криминалци! Саветник министарке Сенке Јујић, Жељко Радоњић је донедавно био просјечан пица мајстор у неким локалима у Дубици. Основна му је квалификација КУМ ДАРКА БАЊЦА... Како шофер Дарка Бањца Далибор Кукић може да купи стан у Бања Луци и то новоградња!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Мљечаница

11.06.2024 20:37

Проблем је Коз. Дубица где Бањац има свог кандидата а иде и СНСД са својим. Практично дерби Драксенић против Кнежице, правих Дубичанаца, градске раје нигде нема, а оно што је и ангажовано углавном лоповска фела типа Божице, Јаћима, Брдара којекакве половњаче иностали башибозлук

ОДГОВОРИТЕ
Name

001

11.06.2024 20:53

Ако се народ сазове памети, те странке мСтевандића, Бањца и Демоиса избрисати за вијек вијекова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ww124

12.06.2024 04:53

Ако се ичему радујем то је онај кисели цинички и понижавајуци осмијех кои псланицима са јавне говорнице упуцује Стевандицда га више не гледано а следе га ништа бољи ,,рудар,,Бањац и Ања Љубојеви

Name

Миро

11.06.2024 21:44

Да је правде и закона сви би они били иза ресетака. Једини Цубриловиц сенилни старац нема појма о зивоту али воли фотељу и паре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

како сте паметни

12.06.2024 00:36

Јел једете г.. на када тако паметно зборите

Name

Ре,Миро

12.06.2024 07:36

Закон,и правда су одавно протјерани с ових простора,од кад нам је на силу,Америка поставила,"свјеж дашак вјетра на Балкану",а,ми,ни прстом мрднули нисмо. Преостало је само,да ћутимо,и ТРПИМО,јер,ми смо највећи кривци за све што нам се дешава.

Name

Укинути све

11.06.2024 22:43

Миле је створио те странке, он ће их и укинути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мика

11.06.2024 23:35

Болест

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

12.06.2024 08:31

Болест народа, потпуни губитак моалних вриједности.

Name

Стевандитис - Преваритис

12.06.2024 00:54

Стевандић плаћа цијену своје бахатости и суровог отимања људи из СДС, Шешељевих Смрадикала и других партија, а доказани је политички преварант јер је на последњим изборима уз помоћ Покрета за Бијељину добио посланика у изборној јединици 6. и након тога изварао људе и ништа им није испоштовао. Клетве преварених су га стигле!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрач

12.06.2024 04:28

С обзиром да Изборни закон није свеобухватан и не спречава изборну корупцију и крађу гласова а и нема казни за такве појаве избори су нерегуларни и нема потребе ни да се одрже. Народ је довољно глуп да не схвата то јер се прода за ситну лову. И ко онда да промијени нешто? НИКО! НЕМА НАС НИГДЈЕ ВИШЕ! Сами себи смо пропаст.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

12.06.2024 07:38

Папци ко сто их назива зна се ко требају опет да буду папци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

12.06.2024 07:41

Срби продају свој глас на изборима за 50км, и гласају најгори шљам и олош да нас пљачка и уништава Републику Српску. На тај начин уништавамо будућност своје дјеце, заправо продајемо своју дјецу за 50км. Мрзе нас тобоже ови, мрзе нас тобоже они, а продајемо се разним Бањцима, Нешићима,Дакићима, Елецима, Папцима, Бурлама и осталом олошу. Гдје би на свијету Костадин Васић могао обављати неку јавну функцију, а ето у Републици Српској директорује и влада. Наталија Тривић је полуписмена жена, али била нам је министар образовања. Да ли наш народ има стида и срама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

В

12.06.2024 10:09

Браво, Радо. Потписујем од ријечи до ријечи.

Name

Ре Рада

12.06.2024 10:12

Одговор на васе питање на крају коментара је - нема када је новац у питању.

Name

Приједорчанин

12.06.2024 07:44

ДНС је заиста била добра и квалитетна политичка партија за добрим, школованим, образованим кадровима, за његове функционере нисте могли чути да су уништавали предузећа, установе, односно нису злоупотријебавали положаје, јер је Марко Павић био изузетан ауторитет, а њему до кољена нису Стевандић, Бањац, Чубриловић, Нешић итд. Погледајте само колико је био јак ДНС и Марко Павић кад је 4 политичке партије и ткзв. лидери никли из његове партије. Вратиће се владајућим забијање ножа у леђа ДНСу као бумеранг. Већ сад у Приједору на локалу многи жале за временима Марка Павића и ДНСа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

12.06.2024 07:45

Сличан сценарио као са Павићем и ДНС.А што се Стевандића тиче"рано се зачешљао"као папак,а има и бијело одијело као ТИТО,што асоцира на неке аспирације...Јасно треба те комби-папак странке и појединце ставити у страну ,није битно чије позиције или опозиције,јер то су све папци прелетачи и и само мешетаре и ставе проблеме.Требају аутентични људи са идејама,кажем није битно позиција или опозиција ,па нека расту и боре се на демократским принципима,методама политичке борбе а не мржњом,папкарењем,улизивањем и слићно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.06.2024 17:01

Он се нада да це Суд забранити Додику обављање функције е у том слуцају до избора новог пррдсједника,по уставу, његову функцију преузима предсједник Скупстине...и он је вец себе замислио и пробава кријуци као у филму "маратонци трце поцасни круг"када Лаки вјеса своју слику умјесто Пантелине, па кад га ухвате он казе"само да пробам"

Name

Невен

12.06.2024 07:59

Тако и треба, укинути ове мале странке, само уцјењују и имају најгоре кадрове, ето као сто је Драгана Ристиц, Јурисиц , Каурин и остали из СП, само укинути ове мале назови странке

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД СОКОЛАЦ

12.06.2024 09:08

МИ ЦЕМО СВОЈЕ ДА РАСТУРИМО

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

12.06.2024 09:26

Мале странке или комби партије би било паметно да би опстале да формирају блок ППК или покрет пидгузних мува то јест муŝица како би народу биле препизнатљиве?

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

12.06.2024 09:27

Све треба дасе сведе у 5 Странака. Максимум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

12.06.2024 09:32

Какво је комесање у Добоју унутар снсд-а мозе ли нам неко реци? Засто су се Јоске и Јериниц посвадјали око кандидатуре за градонацелнике? Јел то пуца СНСД?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБ РОЦК

12.06.2024 09:39

КОЈИХ МАЛИХ СТРАНАКА, ОВАЈ СНСД ЈЕ НАЈМАЊА, ЧИНИ ЈЕ САМО МИЛОРАД ДОДИК И САД ЊЕГОВ СИН А ОВИ СА СЛИКЕ И НЕ ПОСТОЈЕ, У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ ИМА ЈЕДНА ПРАВА СТРАНКА А ТО ЈЕ СДС,ПОМАЛО ЈЕ И ПДП СТРАНКА, А ВУКАН МОЖДА, СДС ЈЕ ПРЕЖИВИО СВЕ НАПАДЕ ЧАК И АМЕРИКЕ И ЕУ И СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ФБИХ, И СВАКА ИМ ЧАСТ, А ЈА САМ ГЛАСАО ЗА ДОДИКА НЕКАД, ЕТО ОБЈАВИТЕ АКО СМИЈЕТЕ,ИНФОРМЕРУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ БОБ РОЦК

12.06.2024 21:43

Свака ти је златна, уста ти се позлатила👍👏👏ОДЛИЧАН КОМЕНТАР