Гдје пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима?

"Моје прво питање за њих је како, гдје и од када негдје пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима. Наиме, чланом 3 тачка 3 Устава БиХ, анекс четврти Дејтонског споразума, предвиђено је да све државне функције овлашћења која нису изричито додијељене институцијама БиХ припадају ентитетима", наводи Вучић.

Србија 11.06.2024 | 16:26
Гдје пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима?

Предсједник Србије, Александар Вучић огласио се на друштвеној мрежи Инстаграм и одговорио америчкој амбасади у БиХ, након саопштења у коме се између осталог каже да су закључци Свесрпског сабора "напад на Дејтонски споразум".

Како је рекао била му је интересантна критика америчке амбасаде.

"Баш ми је била интересантна критика наших партнера из Америчке амбасаде у Сарајеву по питању Српског сабора одржаног у суботу, веома успјешног. Чини ми се и добро организованог и на радост нашег народа. 

Међутим, рекао сам да ћу поставити нека питања. Ви сте чули, већ много пута сви, и у Србији, и у БиХ, и у цијелом региону, једну синтагму која гласи ДУХ ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА", казао је Вучић и додао:

"Ако ми као земља која је потписала Дејтонски споразум, нисмо гарант провођења, јер кажу да то не пише нигдје, већ смо само потписник и ако би ДУХ тог потписа управо то значио, ја не бих да се бавим ни духовима, и рећи ћу вам најконкретније питање за оне који су рекли да смо ми погазили Дејтонски споразум, за наше партнере из Америчке амбасаде у БиХ."

Наиме, како каже, Дејтонским мировним споразумом регулисане су надлежности централних власти и ентитета.

"Моје прво питање за њих је како, гдје и од када негдје пише да имовина припада централним властима, а не ентитетима. Наиме, чланом 3 тачка 3 Устава БиХ, анекс четврти Дејтонског споразума, предвиђено је да све државне функције овлашћења која нису изричито додијељене институцијама БиХ припадају ентитетима", наводи Вучић и додаје: 

"А чланом 3 тачка 1 наведене су надлежности институција БиХ, спољна политика, спољнотрговинска политика, царинска политика, монетарна политика, финансирање установа међународних обавеза БиХ, политика усељавања, избјеглица, спровођење кривичних закона, односи са Интерполом, међународна комуникација, саобраћај између ентитета и контрола ваздушног саобраћаја. Као што се види, нигдје се не помињу ни јавна имовина, ни јавна својина.

Те вас молим, драги партнери из Америчке амбасаде, да ми конкретно одговорите како сте дошли до закључка и на основу чега и ког акта да је имовина припада централним властима, а не ентитетима, као што јасно пише у Дејтонском споразуму, а због чега сте између осталог учествовали у изазивању кризе на простору БиХ."

Истовремено, каже Вучић, очекујем да ми одговорите, као што сте већ у неколико наврата рекли, да то има везе са споразумом у питању сукцесије из 2001. који је ступио на снагу 2004.

"Одмах ћу вам рећи, немојте то да одговарате, јер би било много глупу. Сукцесијом се регулишу права и обавезе држава чланица насталих на простору бивше Југославије, а не како ће јавна својина или јавна имовина бити распоређена унутар једне од држава чланица настале распадом Социјалистичке Федеративне Републике Југославије", навео је.

"Тако да молим вас да ми на ово једно просто питање, а тако много важно, јер годину и по дана губимо по питању сви у региону имовине на које ви инсистирате, и много сам срећан што сте прихватили ову аргументовану, цивилизовану и без икаквих увреда, добру расправу и увјерен сам да ћете ми пружити одговор.

Дакле, где то пише? То је моје питање и радујем се вашем одговору", истакао је Вучић у својој објави.

 
 
 
 
 
Прикажи ову објаву у апликацији Инстаграм
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Објава коју дели Александар Вучић (@будуцностсрбијеав)

(БН)