Словенци у Вашингтону од РиТЕ Угљевик траже одштету од 770 милиона евра

Неизвјесно је како ће бити окончан други спор, који се води у Вашингтону. Ако и он буде у корист Словенаца, РиТЕ Угљевик може да стави кључ у браву, што би хиљаде радника и њихових породица оставило без основних прихода.

Република Српска 09.06.2024 | 20:01
Словенци у Вашингтону од РиТЕ Угљевик траже одштету од 770 милиона евра

Када је крајем јануара ове године, послије 15 година повлачења по судовима, окончан арбитражни спор Словеније против Рудника и Термоелектране (РиТЕ) Угљевик, власти Републике Српске су то прогласиле „повољним рјешењем“.

-Спор Словеније против РиТЕ Угљевик окончан је повољно по Републику Српску и дуг од 67 милиона евра биће  исплаћен у наредних седам година, изјавио је 31. јануара министар енергетике и рударства РС Петар Ђокић.

Тврдње министра Ђокића

Ђокићева изјава услиједила је дан након што су представници РиТЕ Угљевик, “Електрогосподарства Словеније” и Холдинга “Словенске електране” потписали три уговора, према којима ће РиТЕ “Угљевик” Словенцима морати у ратама исплатити одштету од 67 милиона евра, плус камате у износу од 58,2 милиона евра, пише Журнал.

РиТЕ Угљевик се обавезао да ће Словенцима испоручивати и трећину произведене електричне енергије све док термоелектрана буде радила.

Словенија је покренула два арбитражна спора против РиТЕ Угљевик, посредно и против Републике Српске, један у Београду, други у Вашингтону,, тражећи огромну одштету по основу пријератних улагања у угљевичку термоелектрану.

Арбитражно вијеће у Београду пресудило је у корист „Електрогосподарства Словеније развој ин инжењеринг“ (ЕГС-РИ), док спор у Вашингтону није окончан. Словенци пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова – ИЦСИД у Вашингтону траже одштету од 770 милиона евра.

Министар Ђокић је у јануару тврдио да ће Република Српска бити у стању да извршава обавезе из арбитражне одлуке, да ће дуг од 67 милиона евра бити исплаћен у наредних седам гоидна, истичући да је најбитније да „више не постоји забринутост за даље функционисање РиТЕ Угљевик“.

Да ли је Ђокићев оптимизам реалан и да ли заиста пословање РиТЕ Угљевик није доведено у питање?!!

Пресуда донесена у Београду

Арбитражно вијеће у Београду је крајем прошле године пресудило у корист ЕГС-РИ, обавезујући РиТЕ Угљевик да тој компанији мора исплатити 67 милиона евра дуга на име главнице, плус 58,2 милиона евра по основу затезне камате.

Арбитражом је утврђено да РиТЕ Угљевик није испоштовала обавезе испоруке електричне енергије, у периоду од 2011. до 2021. године, на основу уговора потписаних осамдесетих година прошлог вијека, будући да је Словенија учествовала у изградњи термоелектране у Угљевику.

Иако се власти у Републике Српске хвале „повољно окончаним“ спором, питање је да ли у цијелом случају има ишта повољно по РиТЕ Угљевик и њене запослене, Електропривреду РС, са чијег рачуна ће се исплаћивати рате, а на крају и за саму Републику Српску?

Тим више, јер је арбитража у Београду није ријешила питање неиспоручивања електричне енергије Словенцима током 2022. и 2023. године, па ће и то накнадно доћи на наплату.

Осим тога, поставља се питање одговорности оних који су одбили захтјев Електропривреде Републике Српске да се спор са Словенцима ријеши споразумно, како не би покретали арбитражу?

Питање је – ко је прије покретања арбитраже, а након упозорења ЕГС-РИ, одлучио да је захтјев словеначке компаније неоснован, притом занемарујући могуће правне посљедице произашле из Споразума о сукцесији након распада некадашње СФРЈ?

Веома је упитно да ли су такву одлука заиста формално донијела надлежна предузећа и ентитетских органи или је наредба да се одбију преговори са Словенцима стигла из једног центра моћи, без икакве званичне одлуке.

Након свега, сасвим је извјесно, да би договор са ЕГС-РИ, који се могао постићи прије десетак година, био много повољнији од посљедица арбитражне одлуке из Београда.

Три уговора

Након што је Арбитражно вијеће у Београду пресудило у корист Словенаца, РиТЕ Угљевик и ЕРС потписала су три уговора са ЕГС-РИ.

Један од уговора је онај који обавезује РиТЕ Угљевик да једну трећину произведене електричне енергије испоручује Словенцима, почевши од 1. фебруара ове године, па све док термоелектрана буде у погону да производи струју.

Ова обавеза није наложена арбитражном одлуком, већ је досуђена само накнада штете за неиспоручену електричну енергију и затезне камате у претходном периоду (од 2011. до 2021. г.). Дакле, она је посљедица арбитражне одлуке, која се могла повољније ријешити да је са Словенцима постигнут споразум, прије него што су покренули арбитражу.

Уз то, испорука трећине електричне енергије је огроман терет за РиТЕ Угљевик, у коју се годинама ништа не улаже, која кубури са приходима и биљежи губитке, као и за матично предузеће – ЕРС.

Потписан је и уговор о отплати главнице, нотарски обрађен, на износ од 67 милиона евра. Уговорена је отплата на 14 једнаких мјесечних рата од 4,78 милиона евра, по каматној стопи 6-мјесечног ЕУРИБОР-а, плус један посто.

Примјеном ЕУРИБОР-а мијења се и каматна стопа, а ризик промјене каматне стопе пребачен је са банке на дужника. Што опет не иде на руку ни РиТЕ Угљевик ни ЕРС. Додатно оптерећење за ове јавне компаније је и чињеница да још није закључен посебан уговор о отплати затезних камата у износу 58,2 милиона евра.

Отплата главнице

Уговор о отплати главнице је сачињен у форми нотарског уговора, који подразумијева и подвргавање РиТЕ Угљевик и ЕРС непосредном принудном извршењу на цјелокупној имовини. Редом – најприје наплатом са рачуна РиТЕ Угљевик или ЕРС, а потом наплатом из друге имовине, што би, ако се деси, значило да Словенци по основу неизмиреног дуга могу доћи у посјед дијела власништва РиТЕ Угљевик.

Финансијски извјештаји РиТЕ Угљевик за 2021. и 2022. годину, објављени на Бањалучкој берзи и АПИФ-у, казују да је ова компанија имала благи пораст пословних резултата, али и повећан број запослених. Приходи од продаје производа РиТЕ Угљевик у 2022. години износили су 166.478.534 КМ, што је за око 22,5 милиона КМ више у односу на претходну, 2021. годину, када је приход износио 143.993.513 КМ.

У 2022. години, у односу на претходну, у РиТЕ Угљевик запослено је 26 нових радника, мада је, према процјени познавалаца прилика у овој компанији, и постојећи број био превелик и требало је да буде умањен..

Приход по запосленом износи око 80.000 КМ, из чега се, јасно је, не могу покривати основни трошкови пословања. Само трошак плате једног радника у просјеку је око 30.000 КМ годишње, а уз трошкове превоза, топлог оброка и свих осталих трошкова та цифра вртоглаво расте. Примјера ради, економисти наводе да један обични самостални предузетник који се бави производном дјелатношћу, када одбије све трошкове, тешко може да опстане са приходом од 80.000 КМ, а камоли термоелектрана са рудником.

На крају, према исказаним финансијским показатељима, РиТЕ Угљевик је на половини 2023. године имала губитак од 20,3 милиона, који је, нема сумње, до краја прошле порастао.

РиТЕ Угљевик изложен је великим губицима због ниске ефикасности, условљене застарјелом технологијом, великом броју запослених, растућим обавезама према банкама и добављачима… Сада су на наплату дошле и обавезе према Словенцима, које ће ова компанија тешко моћи да изнесе и поднесе.

Толико о „повољном окончању“ спора о којем је прије пола године говорио министар Петар Ђокић. Неизвјесно је како ће бити окончан други спор, који се води у Вашингтону.

Ако и он буде у корист Словенаца, РиТЕ Угљевик може да стави кључ у браву, што би хиљаде радника и њихових породица оставило без основних прихода. И када би се то десило, нико у Републици Српској не би потегао питање одговорности – ко и зашто је тражио да се спор са Словенцима не рјешава споразумно, већ да заврши на арбитражним судовима, чије одлуке су финансијски много неповољније за РиТЕ Угљевик, али и саму Републику Српску.

(Зурнал) Фото: РиТЕ Угљевик

Коментари / 74

Оставите коментар
Name

Миле

09.06.2024 20:11

Најповољније би било да предате кључеве електране словенцима, а рудник Сердарову. Тако је кад лондонски ђаци воде политику. Бар би радници примали плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

09.06.2024 21:25

Слобо су га у Лондону уцили,он само зна красти.

Name

Мргуд

09.06.2024 22:15

За све ово криви су Дјокиц,Додик и Стевандиц и остала елита владајуци фасиста..унистисе све сто стигосе

Name

Ре,Миле

09.06.2024 22:20

Зар,се не сјетите,да поменете,да је ово разлог,да се дигне мало и велико,да смијенимо криминалну банду,и затворимо их на стотину доживотних затворских казни,сваког појединачно?!?!?!

Name

Ре,Миле

09.06.2024 23:30

Ко је Додик,да "ДАЈЕ"НАШУ ИМОВИНУ,НАШУ ДЈЕДОВИНУ,БИЛО КОМЕ?! МОЖДА,ВИ,ИМАТЕ ИМОВИНУ КОЈУ МОЖЕТЕ ПРЕБАЦИТИ НА ИМЕ ВАШЕГ ВЛАСНИКА!МИ,НАШЕ НЕ ДАМО,ПО ЦИЈЕНУ ОРУЖАНЕ БОРБЕ!!!

Name

Реx

09.06.2024 23:32

Језиво.Растурише све, сачувај Боже овај народ напаћени што има такве, у кога се уздати

Name

Ре

10.06.2024 06:48

Послао бих ја њих све са лопатом да копају угаљ

Name

славица лубарда вишеград

09.06.2024 20:11

па цели Угљевик не вреди толико...да додамо још Јању и дио Бијељине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,Славица Лубурда

09.06.2024 23:45

Па,кренули су да униште Угљевик,па се сјетили и Лопара,и Семберије.Али,само на једну "ситницу",нису рачунали...Заборавили на бунт народа,који је неминован...а,заборавили,да је ово најкритичнији моменат,за криминалну власт!!!Жао нам је,сами себи су ископали властиту јаму,а,ми их баш ту и чекамо!!!Коначно💪💪💪💪💪

Name

Н

10.06.2024 08:16

Гдје их чекате? Не видим да се неко буни. Сви ћуте и трпе. Важно да вам замажу очи да су вам Бошњаци криви, а онда вам политичари раде све ово. Нека, тако нам и треба кад је народ блесав и само србује. Ништа друго и не зна.

Name

Гдид

09.06.2024 20:12

Одмах сазовите јос један свесрпски сабор, и тразите ултимативно да престану напади мрске Америке на слободарску српску термоелектрану.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гсо

09.06.2024 20:17

То ли је та стабилна, неупитна и вецна република.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

09.06.2024 20:18

Сто да РИТЕ стави кљуц у браву. Ставите Дјокица иза браве, одузмите му све сто је узео и покријте дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јој

09.06.2024 20:26

Ово је требало јуце на свесрпском сабору да се ријеси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,јој

09.06.2024 23:56

Не би они музику воду,да су планирали да је бистре.И слијепцима је јасно да Бурле ажурно испуњава своје задатке,постављене од Америке,приликом присилног постављења на власт! Гледајте смутљици ,како нам унутрашњи непријатељ руши оно што се крвљу,и животима бораца постигло!!! Гледајте мирно као до сада,очињи вид вас напустио!!!Ћутите,никада више не проговорили,и не имали рода,ни порода!!!

Name

БЛ

09.06.2024 20:28

Појацати србовање, јос један сс сабор, три прста и то је то. К’о руком однесено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

10.06.2024 04:48

Тако је, да направимо јос један рат иако смо и просли изгубили. Ал није да нисмо навикли. Стид ме да смо спали на то да се дицимо под шатором.

Name

Познато

09.06.2024 20:28

Премијер Вишковић је лијепо објаснио зашто се постављају противзаконито ВД директори. Да би то ускладили промијенуће закон па ће бити по закону како би могли имати пуну контролу над директором да извршава њихове наредбе а не да мисле својом главом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре,познато

10.06.2024 00:06

Поред најглупљег народа,у историји човјечанства,све могу...могу нас продавати,као робље...могу убијати нашу дјецу...отимати нашу медовину,позивати кољаче Срба,да буду одликовани,као награда за клање младића у њиховим кућама,пред очима родитеља,па још и ћути,авлијанер,да прикрије колику мржњу усмјерава према српском народу... А,Ти,одвратно народе,и даље ћутиш!!! Није ти жао ни костију својих прекланих синова,ни гробова ђедова,и прађедова...ни слободе,ни демократије!!!Ћути,никада више не проговорио!!!

Name

Реално

09.06.2024 20:30

За овакве ствари се премијери владе и министри затварају. А овдје нема одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дасак вјетра на Балкану

09.06.2024 20:32

Јос то и Електро привреда руднике је вец дао и Милорад Додик највеци издајник у историји српског народа је испунио задатак који је добио на Нато носацу авиона унисти расели опљацкај . СЈЕМЕ ТИ СЕ ЗАТРЛО !!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баш тако

10.06.2024 02:45

Ово је жива истина

Name

Хух

09.06.2024 20:32

Готово је и ту цемо га популатие,у прослости никад ниста нисмо победили,😡

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мара

09.06.2024 20:35

Паметни Бурло и Лондонски ђак Перица, видјели да свака превара и лаж пролази, па ћерају док нас све не раселе и распродају. А у сјенци разни Рашиди, Павгорди, Тегелтије, Сенади Бингаћи и остали лешинари и жгадија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре маре

09.06.2024 23:34

Калико се да примјетити да со добро глупа и брезобразна

Name

А кривци

09.06.2024 20:36

Напунилиии своје дзеповеее!! За њих нема закона нема одговорности самооо сигуран глас за партијууу и ојјј ха!! Милионии у приватним дзеповима партијских лоповаа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лагано

09.06.2024 20:36

Министар Дјокиц це то попеглати, способан је .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

09.06.2024 20:40

Мораце РС на крају да залози РИТЕ и јос це остати дузна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зло

09.06.2024 20:43

Све зло је до "Лондонског ђака"🙃😭🙃😭

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад

09.06.2024 20:43

Каква екипа кркана и лопова и битанги и олоша и шљама води Републику Српску, добро да још постојимо, али потрудиће се Бурло да то не потраје дуго. А народ се не разликује од оваца, пасе и блеји, а Бурло гули кожу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зорка министарка

09.06.2024 20:46

Ми смо стабилни, никад стабилнији и такви ћемо остати. Налиј дер...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Благо нама

09.06.2024 21:01

Шта кажу ови са дана свесрпског јединства на ово

Name

ре

09.06.2024 21:01

Зар нису договорили да им за то испручују трећину струје док раде и да им исплате 250 милиона марака.

Name

ре

09.06.2024 21:03

Откуд то да траже 30 година после рата, што то нису тражили одмах после рата, све је ово јако чудна и смуњива игра, ко је од политичара све у ово умешан и узео паре да се сада РИТЕ овако уништи.

Name

Ух

09.06.2024 23:47

Како сумњива игра ,тужба у Вашингтону је старија од ове Београдске која је пресудила у корист Словенаца.Београдска је покренута да буде исплаћена мања одстета,али и ту се прерачунали Сваком Левату је јасно да РС односно РиТЕ губе спорове

Name

Цццц

10.06.2024 07:07

Ти је договорен бизнис,ви затезети конопац ми цемо полако попустити, на крају подијелити новац

Name

Пајо

09.06.2024 20:50

Па како ће Словенци наплатити дуг, ако РиТЕ стави кључ у браву?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неупуцени

09.06.2024 21:11

Па прода се! Иде електрана у приватне руке, а приватник тј будуци власник, отпусти, и остави довољан број радника за оптималан рад електране! и то је то! Дрзава добије паре и плати спор!

Name

Тупко

09.06.2024 21:23

Од владе РС це наплатити

Name

Никола

09.06.2024 20:52

Шта је са улагањем у нуклеарку Кршко која је изграђена од пара за ратну одштету,коју је требало да добије Србија?Шта је са измештањем фабрика из Србије у Словенију после другог св.рата ко ће ту да плати Србији нико

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.06.2024 21:11

Ста ти лупас?

Name

ВОДОМЕЦ

09.06.2024 22:17

Одкуд теби све те глупости. Одакле се финанцирала нуклеарка Кршко? Нуклеарку су заједно изградиле Хрватска и Словенија свака са 50% удјела. Тако је нуклеарка од почетка изградње и све до данас у власништву пола- пола измедзу Хрватске и Словеније. Због тога мора Хрватске и преузети пола нуклеарног одпада мислим да до 2028. И од ту чете на границу добити то складиште, а сама локација је, што се мене тиче глупост на квадрат. За електрану су се Хрватска и Словенија задужиле код америчких банака. И тај кредит су веч одплатиле. А сада ми још објасни, које су то творнице из Србије дошле у Словенију? Било би ми драго да сазнам нешто што још нисам знао.

Name

Никола је

09.06.2024 23:49

Будала

Name

Идеално Ре

10.06.2024 00:14

Ста ти морас свему бити поклопац. И ти мислис да си само ти паметан и нико висе. Добро питање је постављено у коментару а истинито. Овде је у питању само муљаза и ниста висе...

Name

ре ВОДОМЕЦ

10.06.2024 09:37

Баш се саме Хрватска и Словенија задужиле, да се није задужила СФРЈ, па тако онда и Србија и БиХ...

Name

Радасин

09.06.2024 21:00

Оволика потразивања од назови дојуцерасњих комсија су плод нецијег потпиривања'из секте на власти,тј.вј.бога оне Вулици из Добоја.Само њему лоповије и пара никад доста,а уз то Република Српска по њему и оним Мазалицама,Зутицима,назови Др.гицко прасицима,ни нетреба да постоји.Оволика потразивања наједном су увод у тоталну неизвијесност Републике Српске и то од истих оних који су својим банкама милијарду'ојадили народ у цијелој БХ ?!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ужас

09.06.2024 21:04

Ово је ван памети и тотално неодговорно !!! Ко је одговоран за мој новчаник ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па да

09.06.2024 21:06

Ево сасвим коректан приједлог.Јавни тумжиоц формира предмет,Ђикића са свим на суд и јавно,испитивање уговора.Ето нисам га одмах осудио,а могло би се покренути и све оно што је он потписао.Уговори,концесије итд.Све нешто,шарено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

09.06.2024 21:06

Најбољи смо у региону те стабилни... Оде све..., за ш̣лепер брасна це да нас купе... Хвала Председнице сто сте нас опустосили...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

09.06.2024 21:10

Ма треба им ј м, они су побјегли од Угљевика с не Угљевик од њих, а сад им дај све на тацни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правници

09.06.2024 21:11

Правни тим нам служи само за одгађања. Штета што фотеље не трају дуже, знало би се поријекло проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шиме олимпа те сњиме

09.06.2024 21:13

Лондонски ђак успјешно рјешава проблеме све док не предамо Словенцима цијелу Републику Српску због дугова.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаха

09.06.2024 23:03

Не морате цијелу, довољно је да припојите све до Брчког Словенији.

Name

Фапа

09.06.2024 21:20

Па нека траже добиће га

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац врс

09.06.2024 21:29

Нека Ђокић врати стоје покрао и таман се могу намирити словенци. Тоје Додиков најбољи министар за вријеме владавине милокрада у задњи 20 год.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Авдо

09.06.2024 21:39

Електрана Тузла је после 97 год. Хрваској у стуји исплатила њезин власницки дуг није ни осјетила то и ријесила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милорад

09.06.2024 22:07

ЗАХВАЛИТЕ СЕ ОВОЈ ВЛАСТИ! ЛАКУ НОЦ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

09.06.2024 22:21

Могу тражити и 770 милијарди а не само 770 милиона!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубљански ђак

09.06.2024 22:29

Ови Словенци деру ли деру,а кад је Љубљанска банка дерала Југославене онда ником ништа!Ако већ причамо о пријератним пословима онда и Словенија треба нама послије 30 година нешто платити овако испаде да се само Словенији сви дугују!Бурле,Вишко,Микица,Стевандић одма у затвор као неспособни идиоти већ 20 година по Републику Српску,ал за своје џепове нису!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бв

09.06.2024 22:31

Мало претјерано. Неће то ићи тако. Добиће словенци свој дио колача али не оволико колико су предвидјели. Трећину ће добити а код нас ће бити хаоса у енергетском систему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

09.06.2024 22:44

Ови наши једино знају лагати и красти...То им је у крви,није бурле крив мајка природа.Пропаст Републике Српске..Испод дна смо.То Милини људи раде,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

09.06.2024 23:02

Ко задњи изађе нек погаси свјетло. Лаку ноћ Републико Дрпска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И

09.06.2024 23:10

Нико није крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Без бриге

09.06.2024 23:11

То Нејаки Виске ријеси једним позивом као и сатор.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Половњаца

09.06.2024 23:14

Нек Миле откине од оне 2 милијарде сто је нудио Федерацији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зења

10.06.2024 00:40

шта каже политичка величина и морални одрон драгана есма чавка?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Незгодан

10.06.2024 00:48

Мени није јасно засто се стално кука? Па народ који зиви у РС (за разлику од "опозиционара" из иностранства) је одавно отупио и огуглао на све ово. Прихватили су овај систем као неизбјезан, и заиста вјерују да би запослени остали без посла кад бе се усудили да се побуне. Страх је како их владајуца гарнитура дрзи под контролом. Нигдје те епске храбрости, непокорности, зеље за правдом... Само покупи сендвиц, и буди сретан да су бар маргарин намазали, они у Сјеверној Кореји немају ни толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД

10.06.2024 03:35

Вуцибатине из Словеније ко сте ви да тузите Републику Српску

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

10.06.2024 08:20

Хахахахахахахахаха јадни ми с вама таквима......

Name

Ниx из биx

10.06.2024 05:33

Затворите Рите Угљевик и отворите нову фирму Рите Угљевик 2 па нек тузе,фирма затворена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајдан

10.06.2024 07:12

Таман пола од онога што су покрали, треба од лопова одузети и вратити дуг

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

10.06.2024 09:14

ЕП БиХ је давно ријешила овај проблем са Хрватском од 2000 до 2007 године, испоручивала струју Ал комбинату у Мостару преко швицарске фирме Гленцоре. А РС неће да тражи паре од Србије за ХЕ Зворник и за ХЕ Дубровник-Плате. Чудно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

10.06.2024 11:16

Бога ти оставице раднике и њихове породице без примања...то су све нерадници партијске подгузне муве...конкубине пуна управна зграда..ДЕЗЕРТЕРИ раде а БОРЦИ на бироу ...што прије затворити то легло нерада, неморала и лоповлука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Електрицар

10.06.2024 11:23

Словенија помогне у изградњи мало бетона и опреме и цитав вјек ми морамо слати насу струју .колико таквих ствари и предузеца и уговора постоји ???

ОДГОВОРИТЕ