Савић: НСРС доживјела одрон као највиши законодавни орган.

Народна скупшрина Српске изигнорисала је апел народа, затворила очи пред могућом еколошком катастрофом и одбацила Декларацију о противљењу отварања рудника, рекао је Савић.

Република Српска 30.05.2024 | 12:08
Савић: НСРС доживјела одрон као највиши законодавни орган.

- Неусвајањем приједлога декларације о противљењу отварању рудника литијума на пордучју општине Лопаре, Народна скупштина потврдила је да нема ни мало обзира према грађанима Српске, рекао је начелник Лопара
Радо Савић за БН ТВ.

Он је истакао да ово није крај, него почетак борбе која укључује и физички отпор.

- Ако се пређе црвена линија и дође до задњег стадијума отварања рудника литијума на Мајевици спремни смо на физички отпор и блокаду путева, рекао је начелник општине Лопаре Радо Савић додајући да исто мишљење
дијеле о начелници сусједних локалних заједница.

“Спремни смо да се и физички да се боримо јер ако све оно што је легитимно и законом дозвољено не уроди плодом, онда нам то гажење воље народа и свих законитих процедура даје за пораво да се и на тај
начин одбранимо”, навео је Савић.

Народна скупшрина Српске изигнорисала је апел народа, затворила очи пред могућом еколошком катастрофом и одбацила Декларацију о противљењу отварања рудника, рекао је Савић.

“Ова декларација је уствари била вапај народа да каже ‘примјените закон и немојте издавати концесију, ево море разлога је овдје против ископавања литијума’. И још увијек у фази када Српска неће имати никакву штету”, рекао је Савић.

Савић сматра да се чекао погодан тренутак да се Декларација стави на дневни ред, онда када ће се расправљати о још једној тешкој теми, па да ће литијум проћи глатко, без помпе.

“Нисмо задовољни, али смо са једне стране бар ствари истјерали на чистац - ко шта жели у Републици Српској”, јасан је Савић.

Први човјек Лопара, који је и сам прије18 година сједио у посланичкој клупи, сматра да је Скупштина Српске доживјела одрон као највиши законодавни орган.

“Данас кад видим НС РС осим пар часних посланика опозиције, остали дођу да одгласају нешто по неком налогу. Кад би се нека сулуда одлука ставила пред њих не би имали храбрости да кажу нешто. Зар је могуће да нико није имао храбрости да каже нешто, а приватно су ми говорили да се тај пројекат не треба реализовати, а кад уђу у Парламент, онда као роботи одгласају оно што им се нареди”, категоричан је Савић.

И сва прича о бенефитима рудника литијума није тачна, рекао је Савић те истакао да, ако је на почетку 90% људи било против рудника литијума, сада их је много више.

(БН)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дсуси

30.05.2024 12:20

Рекох ја да је НСРС обични накарадни скуп рогате стоке. Да смо у Федерацији, не би нам ово направили никад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

30.05.2024 13:13

Секта је велико зло овог народа.

Name

Народ наиван

30.05.2024 15:59

ДодиГова секта је добила задатак да тотално опљацка, унисти и укине РС, у договоту са странцима, заузврат да му се опросте два злодјела и криминал последњих 30 година. Све оно сто није успјело устасама и окупаторима у 2.рату, он одрадјује лицемјерно ј пергидно, дизањем 3 прста, урлицуци нас уводи у могуци ратни сукоб. Наведено понасање је свакако у лицну корист и корист нације којој припада, вриједно презира.

Name

Мс

30.05.2024 19:28

Тооо , само против рудника радо ,

Name

ре

30.05.2024 19:37

Народе не будите наивни, Додик држи овог човјека и ради са њим све у спрези, он је довео до давања концесије на експлоатацију дао је све дозволе за геолошка истраживања, свих претходних година више од 12 година је лобирао за геолошка истраживања и копање литијума, а сад кад је то све одрадио, сад ће народу да продаје демагодију, јасно је да једно прича а друго ради.

Name

лопаре

31.05.2024 09:35

једино се радо стварно бори, аостали гледају како да профитирају ееее. како нико ништа не предузима ..

Name

Драган

30.05.2024 12:39

Овој секти немозе нико ниста,једино даје народ паметан на следецим изборима отерати их у прослост. Други нацин непостоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

w6ру

30.05.2024 19:38

Мјесто начелника општина мора бити волонтерско и смјењивање сваке године. Никакве плате нема нити му дати да приђе парама на километар да има икакве могућности да манипулуише буџетким новцем. А не као сада што началник може јавне набавке до 6000.00 КМ да договара директоном погодбом дикретно договарајући са било ким. И он то максимално користи, даје на све стране и шаком и капом у дилу је са свима.

Name

Треба

30.05.2024 13:51

Милораду и друзини новацq ,зато се то морало усвојити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Козјак

30.05.2024 14:24

Заврсио си ти каријеру лазљивце. затрово си мајевицу вец. вода је загадјена. сумпор извире на све стране. око 200 бунара је затровано. Људи су престали да улазу из страха. све је стало на мајевици јер си дозволио да је трују годинама уназад а све си знао и допустао. И ово мало дјеце цес нам отјерати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

30.05.2024 15:53

Видјећемо у октобру колико дајете гласова садашњој власти,то ће бити прави тест.

Name

Не знам

30.05.2024 16:15

Ко?

Name

Милан

30.05.2024 15:51

Оде људи све....упропастисе нам земљу,животе апсолутно све

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

30.05.2024 16:03

Радо оцекујем да га хвалимо, а напокон је народ схватио колико је лопов!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кристијан

30.05.2024 16:19

Такву природу и људе унистити рударењем, то могу само бескрупулозни криминалци. Замислите да се тако несто деси у Аустрији, или Свајцарској, па народ би линцовао те бандите. Немамо ми муда да се боримо за своје здравље, зивоте и судбине, само смо јаки на ријецима и хвалоспјевима о себи самима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

30.05.2024 16:37

Па начелник је био поборник отварања рудника...сада прича другу причу,он је довео и дао сагласности да се копа ..фијј

ОДГОВОРИТЕ