Емануел Жиофре: Желимо Србију што прије у ЕУ

- Европска унија (ЕУ) јасно иде ка проширењу и жели Србију у својој породици, али то је процес који има своја правила и она се морају поштовати, изјавио је амбасадор ЕУ у Србији Емануел Жиофре.

Република Српска 30.05.2024 | 10:21
Емануел Жиофре: Желимо Србију што прије у ЕУ

Он је за НИН казао да је Србија значајно напредовала у процесу реформи, али да постоје ствари, међу којима је једна од кључних, а то је, како је рекао, нормализација односа са Приштином, које још морају да се ураде до пријема у породицу ЕУ.

Жиофре је навео да је Србија чврсто усидрена за економски простор ЕУ, да је 60 одсто српске трговине са ЕУ и сваке године се размењује 40 милијарди евра.

"Мислим да видимо да су Србија и Западни Балкан уопште већ усидрени у ЕУ", рекао је он.

Жиофре је казао и да забрана српског динара на Косову свакако не доприноси нормализацији односа истичући да је ЕУ јасно рекла да та једнострана акција коју је предузела Приштина, тачније косовска централна банка није корисна и не доприноси дијалогу.

"Ово питање пружања подршке косовским Србима из Београда, оно треба да се разматра у дијалогу и такође треба да буде део разговора о стварању Заједнице српских општина. Зато ЕУ преко специјалног представника Мирослава Лајчака покушава да пронађе компромисно решење по овом конкретном питању", рекао је он.

Како је навео, до сада после седам рунди дијалога, било је немогуће наћи компромис између две стране, додајући да се ЕУ жалила на једнострану природу акције која је предузета и која је створила низ потешкоћа грађанима који тамо живе.

Жиофре је истакао и да регион пролази кроз врло специфичан тренутак и налази се пред великом могућношћу да оствари велики напредак у правцу пријема у ЕУ. 

"Мислим да је ово, ако тако могу да се изразим, већа слика коју сви разумеју у контексту нове реалности створене руском агресијом на Украјину и нове геополитичке реалности", рекао је Жиофре.

Према његовим речима, резултат те нове реалности је жеља ЕУ да убрза чланство Западног Балкана и то се управо види последњих месеци, попут одлуке да се отворе преговори са Северном Македонијом, Албанијом и у марту са Босном и Херцеговином.

"То је оно на шта сви треба да буду фокусирани. Истовремено, знам да још увек постоји наслеђе из прошлости које није до краја разрешено. Нека питања још увек морају да буду решена, али морамо да их решавамо у том духу, духу Брисела у правцу приближавања ЕУ кроз дијалог, преговоре, компромисе и реформе. То је начин на који можемо да остваримо напредак", казао је Жиофре.

Он је објаснио и да улазак у ЕУ значи да држава постаје члан клуба, породице, где морају да се ураде низ ствари и да ваша економија буде у стању да се такмичи са економијом ЕУ, јер ће све баријере нестати, а то, како је нагласио, јесте велика прилика, али мора постојати и капацитет да се издржи притисак.

"Такође, потребно је ојачати основе, владавину права, борбу проитив корупције и друге битне ствари. То значи да чак и у садашњим околностима обновљреног замаха проширења, проширење остаје процес заснован на заслугама, јер су то правила игре", рекао је амбасадор ЕУ у Србији.

Како је нагласио, сада свакако није време за јачање односа са Русијом, док ЕУ са Кином има другачији однос.

Кина је партнер у многим питањима попут климатских промена и на томе мора да се сарађује, а такмац је и у погледу економске конкуренције, а то је оно што се назива системским ривалом, навео је Жиофре.

Он је убеђен и да би велика већина грађана Србије гласала за чланство у ЕУ и да би заједница желела да види више информација које Влада Србије пружа грађанима о предностма чланства у ЕУ, о предностима државе кандидата, а којих има много.

Он је нагласио и да ЕУ жели да може да рачуна на Србију као поузданог партнера у спољној политици.

"Мој посао је да помогнем Србији да оствари стратешки циљ, а то је да постане чланица  ЕУ, а то захтева допринос различитих актера. То не може да уради само власт, већ морате да добијете подршку становништва, пословног сектора, цивилног друштва и свако мора да да свој допринос, тако да је за мене веома важно да разговарам са свима", закључио је Жиофре.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мирослав

30.05.2024 10:42

Увек иста прица, зелимо али, ..... . Све дрзаве Балкана, би ЕУ требале написати, и дати рок до када су спремне цекати. Или нас примите, или сви идемо у Брегзит. Лицно мислим да би то њихово али, одмах заборавили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.05.2024 11:18

Што даље од ЕУ. То су сатанисти. Евровизија је све показала. Ми смо географски у Европи.

Name

Борац

30.05.2024 10:44

Ајде не сери друже Жиофре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре;Борац

30.05.2024 10:59

Немој ти стати па да видиш како је -боли стомак!

Name

Ми знамо

30.05.2024 11:08

Свој пут ка просперирету, слободи и пеавди.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коста

30.05.2024 11:30

После Еуросонга не желим ни да размишљам о ЕУ. Са свима добре односе и сарадњу а живот по мјери нашег човјека.Није све у материјалном богатству постоји оно мир у души никог на души. Доста сте ви из ЕУ свадјали овај народ.Сада вам се жури јер у вашим плановима недостају људски ресурси.Технику имате али немате ратнике.Украјинци истрошени.Припремате Пољаке и неке мање земље... Изгледа да Блканце као одличне ратнике припремате за директан напад на Русију..Вјерујем да ће нам из г..... доћи у главу и то на вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цаллахан

30.05.2024 13:52

Мозе, али кад се покају за све уциње о против хрвата и босњака. Сад цитам срамота брате, приједор слави дан одбране од муслимана и хрвата. На дан бијелих трака. У том истом Приједору преко 3000 људи не срба убијено, од тога преко 100 дјеце. Домаци и медјународни судови пресудили преко 750 гоуна робије, највеца Гробница после другог свјетског рата "Томасица" на простору приједора и он се опер надје на тај дан несто да слави. Геноцидан, поремецен свијет с којим се не мозе градити дрзава, то једноставно треба јос једним ратом ријесити и подици зид и као сјверна и јузна кореја. Нема друге. Кад тад це пуци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјеверни ток

30.05.2024 14:06

Хвала лијепо, сунце сија и без тога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

31.05.2024 09:13

Све балканске земље које су усле у ЕУ су пропале! А посебно Хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пази цега се лик досјетио

31.05.2024 22:44

Зелим и ја Јеннифер Анистон у кревету па не мозе јбг. Тако и ви имате узалудне зеље.

ОДГОВОРИТЕ