Гдје завршавају милиони КМ од игара на срећу у Српској?

Игре на срећу и одлазак у кладионице све више привлаче грађане који желе да се преко ноћи обогате. Ипак, нграђани се нису баш обогатили, али јесте Република Српска која  је од игара на срећу у  2022. и 2023. години зарадила више од 218 милиона КМ пореза. Да ли су ти милиони заиста завршили тамо гдје треба и зашто је закон свима јасан, али је пут новца магловит?

Република Српска 29.05.2024 | 20:06
Гдје завршавају милиони КМ од игара на срећу у Српској?

Што је народ сиромашнији, то је све већи број кладионица и игара на срећу у којима све више људи види сламку спаса  за рјешење својих проблема и покушај богаћења преко ноћи. А за све то прилику имају у 804 кладионице колико их има у Републици Српској. Кад чујемо колико је кладионица, на тренутак помислимо да смо Лас Вегас.

Али разлика је у томе да се у Вегасу знају токови новца, док код нас то је деценијама непознат податак, а то се може видјети на примјеру опорезивања награда које добију нерезиденти Српске. 

Према закону, порез на добитке од интернет игара на срећу за све оне који нису грађани Српске уплаћује се у буџет јединице локалне самоуправе гдје је сједиште уплатиоца пореза.

Неки сматрају да је закон фаворизовао двије локалне заједнице, Бањалуку и Источно Ново Сарајево које на основу добитака лица без пребивалишта у Републици Српској биљеже енормне приходе, а разлог томе је то што су у тим градовима сједишта великих кладионица.

У градској управи Бањалука кажу да се од пореза на игре на срећу у градски буџет годишње слије 5 милиона КМ.

"Средства која добија Бањалука немају дефинисану намјену по било којој уредби или закону али има смисла да се таква регулатива донесе за било коју заједницу и да се дефинишу као намјенска средства за спорт културу или друге дјелатности јер потребе које имамо у том домену веће него што су наше могућности", каже Бојан Кресојевић, градски менаџер Бањалука.

И баш зато што средства од пореза на игре на срећу нису намјенска, долазимо до проблема да тај новац не иде у праве сврхе. Званично, од игара на срећу у РС би требало да се финансира аматерски спорт, хуманитарне и сличне невладине организације, култура, умјетност и борачка удружења.

Међутим, гдје заиста заврше милиони јавности ће вјероватно остати непознато.

"Видимо да се то не троши тамо гдје би требало јер ми генерално имамо проблем да не знамо марка која уђе у буџет гдје заврши и да се она произвољно троши према процјени оних који управљају јавним новцем шта је у том моменту за њих најкритичније и најпотребније како би задржали социјални мир", сматра Јелена Тривић, доктор економских наука

Законом о играма на срећу који је измијењен 2019.године гарантује се монополистички положај на тржишту игара на срећу предузећу Лутрија Републике Српске, а која је потпуном власништву Републике Српске.

Такође је извјесно, како тврде наши извори, да Лутрија Српске, или боље речено неко из владајуће партије одлучује о партнерима у организовању игара на срећу.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Познавалац

29.05.2024 20:20

Сви добици Мозарта, а нажалост има их много, завршавају код Драшкових.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибан

29.05.2024 22:11

ТАКО ТИ ЈЕ ТО КАД ЈЕ НАРОД СЕБИ ИЗАБРАО ВЕЛИКУ МАФИЈУ НА ВЛАСТ ,КРАДУ И ПЉАЦКАЈУ СА СВИ СТРАНА.

Name

55

29.05.2024 22:48

Код Синисе Илица, којј дугује дрзави плла миликна и то мозе ј овој вукојебини.

Name

Ре

29.05.2024 20:49

Чија је лутрија греба у РС, да играч једва огребе улог, срам вас било ништа немате поштено у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маxи

29.05.2024 20:54

У кајаку код Радисица ( два порсеа и најновији мерцедес С класе који тајо вози са осовном сколом ) и дебели проценат у бакинцима

ОДГОВОРИТЕ
Name

КоД Криминалаца

29.05.2024 21:03

Завршавају у ДОДИГОВИМ И МИЛЕ РАДИШИЋА ЏЕПОВИНА И ЊИХОВИХ ПОРОДИЦА НАРОД ДОЗВОЛИО ДА КРИМИНАЛЦИ И НРКО КАРТЕЛИ ВОДЕ Р СРБСКУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Велики штрумф

29.05.2024 21:09

Покраде секта све, из ока би украли

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко Магла

29.05.2024 21:17

Паре су завршиле код фамилија додиг и радишић, и код власника коцкарница и кафана, а ти "грађани" што соле море нека пасу траву а могу и глођати кост и нек се не жале, ипак су им горе поменуте фамеље оставиле неки избор. Такве будале не треба жалити исто као ни наркомане и пијандуре. Сами бирали свој животни стил, сами се убили. Ко им је крив, што нису ишли у школу, неки курс завршили, бавили се спортом, гањали жене...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

29.05.2024 22:48

Код Срећка и Рената

ОДГОВОРИТЕ
Name

Код банде

30.05.2024 00:48

Све иде код њих а народу ??? Ка се како снадје такоо му и буде! Или бјежиии или трпи сиротињаа гола и гласацка масинерија натрпана само за глас без знања без мирала урусили систем

Name

Весна Бајич

29.05.2024 22:56

Паре су код Додика и његових криминалаца. Тим парама плаћају глупе гласаче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лутрија РС

30.05.2024 00:14

Спрдња од фирме која нема независно,школовано искусно водјство. Чим ту Партија власти поставља органе и којекакви шљам од људи за градјане ту нема среће. Све скривено паре се купе од наивних и трпају у џепове а рачун се не полазе никоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

30.05.2024 11:56

Код оних срећних што не играју ту игру

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раденко

30.05.2024 13:43

Треба све затворити или нам прети пропаст 30 посто становниства је постало овисник од коцке.то нам је вици непријатељ изнутра којинас изједа полако него спољасњи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Транспсрентност

01.06.2024 04:40

Гдје?па гдје из Пиа,Здравства, Фонда за запошљавање нико незна никад куд И ком те паре иду колико корисника тог права,Фонд за заститу Српске, исто то подаци би морали бити јавни транспарентни.

ОДГОВОРИТЕ