Матуранти пред избором: Занатлије насушна потреба

Матурантима основних школа у Српској остало је веома мало времена да донесу праву одлуку о будућем занимању, које може да им обезбиједи брзо запослење и добру зараду, а према ријечима стручњака, будућим средњошколцима главна водиља требало би да буду потребе тржишта.

Република Српска 26.05.2024 | 10:31
Матуранти пред избором: Занатлије насушна потреба

Конкурс за упис у први разред средње школе, којим ће се пред кандидатима наћи и једно одјељење спортске гимназије као новина у Бањалуци, требало би да буде објављен у идући петак. 

Послодавци у Српској, како су истакли у Заводу за запошљавање РС, највише вапе за трговцима, браварима, затим аутомеханичарима, куварима, металостругарима, конобарима те возачима теретних возила, конфекционарима и столарима.  

Међу најтраженијим кадром су економски техничари, механичари и машинисти, матуранти гимназије, електричари и енергетичари те здравствени радници и угоститељи. 

Вршилац дужности директора Завода за запошљавање РС Дамјан Шкипина истакао је за “Глас Српске” да је најбитније да се матуранти упишу за оно занимање које воле, јер ће то радити са задовољством. 

- Средњу школу и факултете не би требало да бирају из разлога што је то уписао друг или другарица, само зато што ће бити лакше и занимљивије. Требало би да размишљају о будућности, како је лакше доћи до запослења и пристојне зараде - казао је Шкипина.

Директорица Гимназије у Бањалуци Вита Малешевић потврдила је за “Глас” да ће ове године ђацима бити понуђена и спортска гимназија. 

- Ријеч је о одјељењу које ће омогућити спортским професионалцима да уз спортску каријеру достигну и висок ниво у образовању. Српска има велики потенцијал за развој спорта међу младима, који посједују афинитете да покажу свој потенцијал и на пољу образовања. Ми смо ту флексибилни, дајемо тим ђацима дозволу да изостају са наставе - рекла је Малешевићева.

Додала је да ти ђаци морају да воде рачуна о томе да, ако изостану са трећине наставе, онда морају обнављати разред.

- Одавно је показана потреба за формирањем тог одјељења јер Гимназија и сада има велики број ђака који и професионално тренирају одређени спорт - казала је Малешевићева.

Пословни савјетник и економски аналитичар Зоран Павловић казао је да је ситуација на тржишту таква да најбоље пролазе занатлије, које дневно зараде и по 100 марака, што је тешко на неком другом послу. 

- Имамо хронични недостатак водоинсталатера, електричара, бигера, тесара на градилиштима, јер сви хоће да раде за рачунаром у канцеларији, а тржиште нема потребу за тим кадром. Ја сам чак дошао на идеју да покренем школу за бигере, односно раднике који савијају арматуру. За килограм савијеног материјала инвеститори плаћају 60 марака, а машина одједном може да савије таквих десет комада. То је оно што млади не знају - казао је Павловић, чије предузеће два бигера плаћа и по 2.000 марака да савију арматуру на градилишту за седмицу.

(Глас Српске / Фото: БН)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Бимбо

26.05.2024 10:49

Ја би, рецимо, из задовољства био директор Бироа за запошљавање, Пореске управе или ИРБ-а. Шта требам уписати?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

26.05.2024 11:26

Немораш ништа уписати. Радиш као конобар у међувремену наручиш диплому у Сремским Карловцима. Немаш потребе ићи у Сремске Карловце пошто диплому добијеш поштом. А прије свега тога учланиш се обавезно у владајућу странку јер узалуд ти све дипломе ако ниси у систему власти. Ето то је темељ будућности. То знају неки из искуства. Сретно ти било.

Name

Xyон

26.05.2024 11:55

Сви у бигере!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Армирач

26.05.2024 12:41

Интересује ме да ли ови што дају изјаве и коментаришу имају дјецу, и ако имају, да ли су им дјеца занатлије и физички радници или раде у државној фирми, и то канцеларији? :) Одговор је, наравно, познат. Спортски поздрав!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТЕШКО НАМА

26.05.2024 14:57

Очигледно неразумијеш текст. Ако хоћеш прави и искрен савјет то је ићи одавде одмах без размишљања и никад се не вратити овдје. Овдје никад среће није било и никад је неће бити. Сретно!

Name

дифовац

27.05.2024 08:22

Поцни са атлетиком ко Скипина комплексас и онда у политику да не иyлаyис иy великијех г и онда мало провирис па те Миле постави yа домове и онда све тако лиyес лизес и онда директор завода. А уз то и диф yаврсис и рукама правис потезе ко сви политицари сто би рекли наси ста ови кењају висе али пролази им изгледа код оваца

ОДГОВОРИТЕ