Макрон почиње данас тродневну посјету Њемачкој

- Француски председник Емануел Макрон почиње данас тродневну посету Немачкој, што је прва посета председника Француске Берлину за последње 24 године.

Свијет 26.05.2024 | 08:57
Макрон почиње данас тродневну посјету Њемачкој

Макрон ће се састати са немачким председником Франк-Валтером Штајнмајером, са којим ће посетити неколико региона Немачке и нагласити добре и јединствене односе између две земље, објављено је на сајту немачког председника.

Најављено је да ће Макрон и Штајнмајер данас прво посетити фестивал демократије у Берлину поводом обележавања 75 година немачког Основног закона и 35 година мирне револуције 1989. године која је довела до поновног уједињења две Немачке.

Позивајући Макрона као јединог страног државног госта на обележавање годишњице оснивања Савезне Републике Немачке, Штајнмајер жели да истакне јединствен значај немачко-француског пријатељства, наведено је у саопштењу. 

Другог и трећег дана посете, Макрон ће боравити у Дрездену и Минстеру, где ће са Штајмајером разговарати о заједничким изазовима две земље, укључујући безбедност Европе и технолошке иновације.

Током посете Минстеру Макрону ће у уторак бити уручена Међународна вестфалска награда за мир.

Политиколог Ерик-Андре Мартин са Француског института за међународне односе (ИФРИ) оценио је за немачки Тагесшау да је главна порука Макронове посете Немачкој да је однос две земље важнији него икад и да је то важно и за целу Европу. 

(Тањуг) Фото: Поол виа АП/Лудовиц Марин

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Небојса.

26.05.2024 09:18

Свакако пријатељство велико под окриљем САД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

То су прави миротворци

26.05.2024 09:21

Треба Нобелову награду за мир уруцити САД. В Британији, Њемацкој па и Французима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Осовине

26.05.2024 14:09

Зла.