НАТО мијења правила игре: Столтенберг упутио апел

Главни секретар НАТО-а Јенс Столтенберг позвао је чланице савеза да допусте Кијеву да оружјем које добија може гађати и војне циљеве унутар територије Русије.

Свијет 25.05.2024 | 21:20
НАТО мијења правила игре: Столтенберг упутио апел

Столтенберг је то рекао у интервјуу за Економист, након што се већ дуже време расправља о томе, а Велика Британија пре месец дана Кијеву је "дала допуштење" да њихово оружје може да користи за нападе на војне циљеве на подручју Крима и Русије, поготово далекосежне пројектиле Сторм Шедоу.

Столтенберг је, заправо, реаговао на недавни апел украјинског председника Володимира Зеленског да им допусти коришћење западног оружја за гађење војних циљева на територији Русије. Бела кућа тада је на то реаговала негативно, али је НYТ објавио да је амерички државни секретар Ентони Блинкен након свог задњег боравка у Кијеву "предложио да САД допусти украјинским војницима употребу америчког оружја за нападе на војне циљеве у Русији".

САД против

Али Џон Кирби, координатор америчког Већа за националну безбедност, ипак је поновио да САД "не подржава идеју коришћења свог оружја за нападе на циљеве унутар Русије".

Наиме, због руске офанзиве у околини Харкова, где су постигли одређене успехе, НАТО разматра ту могућност. Харков се налази на неких 30-ак км од руске границе, а војни аналитичари сматрају да су Руси остварили успехе делимично, управо зато што Украјина "нема допуштење" да гађа "легитимне војне циљеве на руској територији", истакао је Столтенберг. Али, према његовом мишљењу, "време је да НАТО расправи треба ли да примени свој став у вези с коришћењем оружја које су испоручили Украјини".

Путинов потпарол Дмитриј Песков рекао је да су те најаве о коришћењу западног оружја на територији Русије "неодговорне" те воде ка ескалацији сукоба, а руски министар спољних послова Сергеј Лавров недавно је за руску агенцију ТАСС казао да Украјина већ и без тих најава "користи западне пројектиле" за нападе на руску територију.

Према Столтенбергу, треба имати на уму да се ради "о агресији Русије на Украјину, тако да се Украјина има право да се брани. А то укључује нападе на мете на руској територији". Додуше, рекао је да НАТО "неће учествовати у сукобу". Наиме, бивши главни секретар НАТО-а Андерс Фох Расмусен позвао је НАТО да допусти обарање руских пројектила и беспилотних летелица које нападају циљеве у Украјини.

Спречавање ескалације

Столтенберг сматра да то не треба чинити јер то доводи НАТО у једнаки сукоб са Русијом, што не сме да се догоди. Напоменуо је да је задатак "спречити да овај рат ескалира у сукоб између Русије и НАТО-а у Европи".

Према Столтенберговим речима, НАТО не намерава једнако учествовати у ратним сукобима - било са територије земаља чланица, било у Украјини. Столтенберг је рекао да НАТО не намерава да шаље своје трупе у Украјину.

Али Столтенберг је упозорио Русију, да би се НАТО могао позвати на чланак 5 који говори о колективној одбрани - у случају руског кибернетичког напада на неку од земаља Савеза, рекао је у интервјуу за Економист.

(Курир.рс/Јутарњи/ Фото: Илустрација)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Магла

25.05.2024 21:39

Русија мора знати да се НАТО итекако спрема за напад на Русију и овакве вести су замагљивање и обмана Руса. Зато је Путин створио савез са Кином и могући је и нуклеарни рат а Европа це платити највише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2024 22:24

Ма хајте молим вас

Name

Ре

25.05.2024 23:04

Што се радујеш, и ти си у Европи.

Name

Ре Магла

25.05.2024 23:53

Тачно тако , све што су најављивали да неће чинити управо су сами демантовати.Употреба авиона Ф-16 против Русије биће из Украјине али и Пољске , Румуније итд

Name

Зеленика Бадроот

01.06.2024 16:41

Њемацка је вец легла под руду - бас стета онакве земље!

Name

Богдан

26.05.2024 02:00

Изгорицете боље вам је сједите где сте натовци

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Магла

26.05.2024 07:37

Постоји једноставно рјесење за оконцање рата - да се руска војска повуце из Украјине на њене медјународно признате границе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грађанин другог реда

26.05.2024 08:11

Почетак краја свијета....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цоцо

26.05.2024 09:53

Сасвим легитимно !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјеверни ток

26.05.2024 10:56

Тако је.

Name

Мирослав

26.05.2024 13:23

Ови лопови, злоцинци це нас одвести у треци светски рат, и то нуклеарни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хоћеш да кажеш

26.05.2024 16:23

Лопови и злочинци из Москве ће довести до трећег св рата, Мирославе. На западу су све правне државе и тако треба да буде и да остане, Русија то није. Русија хоће нови свјетски поредак, диктатуре широм свијета, доживотне владаре, ратове за територије, јачи осваја слабијег и тако даље. А ти си јадниче за тако нешто.

Name

Дража

26.05.2024 16:13

УКРАЈИНЦИ ВАС МОЛЕ ДА ИХ ВИШЕ НЕ БРАНИТЕ ви из нато ОТИШЛО ИХ 20МИЛИОНА ЈОШ МАЛО ЈАДА ОСТАЛО А ВИ ИХ САМО ГУРАТЕ У ПРОПАСТ

ОДГОВОРИТЕ