Једини град у регији који не даје стипендије! Зашто?

Послиједњих година Добој је познат  као једини град у којем су поновљени избори 2020. године, у којем је срушена потпуно реновирана спортска дворана и једини град у ком је након рата срушен Дом војске. Када се настави низ познат је и као једини град у регији, али и шире који нема стипендије по јасно утврђеној конкурсној процедури.

Република Српска 25.05.2024 | 19:57
Једини град у регији који не даје стипендије! Зашто?

У буџету града Добоја није јасно дефинисана конкурсна процедура додјела стипендија и већ преко 7 година, постоји једна веома чудна пракса, наводе из Иницијативног одбора за прикупљање потписа за петицију да се стипендије поново додјељу са конкурсном процедуром. Иницијативни одбор је сакупио 1348 потписа и предао петицију у Градску управу.

"Јако је широко то направљено и за ту помоћ може да аплицира било ко, али та помоћ се додијељује на основу неких паушалних оцјена, не на основу јасне конкурсне процедуре како би то требало бити кад је у питању стипендирање и кад су у питању други  градови који то раде на један нормалан начин како би и требало да се ради. Ми само желимо ту ставку да прабцимо са тог конта из буџета, то је неки износ од 500 хиљада марака, на једну нову ставку која ће се звати стипендирање", наводи Стефан Гаврић, предсједник Иницијативног одбора за прикупљање потписа

Стефан је био студент на Природно-математичком факултету Универзитета у Бањалуци, Одсјек физика, од 2012. до 2016. године.

"У том периоду заиста није било конкурса, није се имало на шта предати значи у граду Добоју, тадашња општина Добој, није имала стипендије ни за успијешне, ни за, ако се ја добро сјећам било коју другу категорију студената и сјећам се добро да су све моје колеге из свих других локаних заједница имале стипендије од своје локалне заједнице, они су то примали, износи су варирали између 70 и 200 марака, али су сви имали и када су питали мене колико ја примам стипендије од града, мој одгвор је само да не примам ништа и да не постоје предвиђене стипендије у мом граду за то", каже Стефан Ковачевић, данас професор физике.

Иницијативу да се стипендије врате подржали су многи грађани.

"Стипендију немамо, немамо уопште право на стипендију јер није дефинисана буџетом нашег града, стипендија је веома важна како за нас студенте, тако и за родитеље зато што им помаже у образовању њихове дјеце", каже Давор Цвијановић, ванредни студент ФПН Универзитета у Сарајеву.

"Мислим да улагање у образовање једино може да гарантује и генерално опстанак нашег друштва овдје и да гарантује неку бољу будућност коју ми треба сви да подржимо како би имали сутра и пензиони фонд, како би имали све што треба једно здраво друштво у суштини да има",објашњава Жељко Стевић, ванредни професор на Саобраћајном факултету у Добоју Универзитета у Источном Сарајеву, разлоге зашто се придружује иницијативи.

У нашем друштву већина људи ћути, често једни другима кажемо ћути не таласај да не би било горе и изношење критике се обично везује за политичке активисте, али ову иницијативу су подржали грађани који осјећају одговорност и са политиком немају везе, једноставно не желе да нове генерације доживе њихову судбину.

"Осјећам одговорност као неко ко ради у средњој школи, осјећам одоворност према великом броју својих ђака који имају исти проблем који сам и ја имао. За мене је да кажемо, тај брод испловио, ја од тог немам ништа, али бих волио да они имају данас", наводи Стефан Живковић.

Градска управа на наше упите није одговорала.            

            

(БН) Фото: БН

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Qq

25.05.2024 20:17

А шта ће им стипендије кад им родитељи раде по 20 мјесеци без плата. Навикли су на тренинге издржљивости у граду случају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

25.05.2024 20:56

Али зато су направили мост преко Спрече у Гаврицима за приватни каменолом а сви знамо коме !

Name

Ре

26.05.2024 08:03

Добој је град случај. Јединствен на Балкану по лоповлуку, крађи избора, власти без морала и карактера, стручности. Жалосно...

Name

Ехх

25.05.2024 20:24

Стипендије су ниске, недовољне и по износу и по броју.Дајемо их којечијој дјеци, не водећи рачуна да се та дјеца обавежу да морају остати одређен број година у земљи и радити.Знам за случај инжењера из Бијељине коме је Електродистрибуција давала 500 марака мјесецно а Град 300.И ништа на крају здимио у Швабију у Сименс.Много се разбацујемо парама којих немамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Делије север Добој

25.05.2024 20:27

У Добоју је Обрен и свита већ 34 године. Сада су промијенили дрес али овако је од 1990.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

26.05.2024 12:42

Управо то, они и сви око њега су ту од првог дана до дан данас само што су првог дана били СДС а данас СНСД. И. У чему је проблем? Може ли то мени глупом ико објаснити.

Name

Занатски центар

25.05.2024 20:31

Шта је чудно у Добоју? Исто смеће само друго паковање у последње две три године...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој који је пропао

25.05.2024 23:23

На жалост град воде људи који сy неписмени, заврсили куповне факултете за 2мј. па не знају шта је студирати и шта је стипендија. Ријетки су у добојској политици који вриједе. Од града који треба да има будзет преко 100 милиона направили су град од 50 милилна са кредитима и град у којем не постоји кино да дјеца да гледају филм, позористе и остали културни садржаји. Једноставно град који је најзадуженији а најгори по свим аспектима. Овај град има перспективу и за 8 година да га воде људи који имају смисла за бизнис могли би направити озбиљњ причу. Регулација корита поред босне са кафицима, шеталиштем и бициклистичким стазама скроз од Хифе до Бара. Тим би се повукла европска средства јер се шеталиште протеже кроз 2 ентитета. Затим затворити и поплочати улицу од мале бензинске до хотела парк и код 3 кијоска поплочати све од спорт кафеа до 3 кијоска и направити трг. Град би добио 2 димензију. Пустити фирме да долазе у Бољанић, Подновље, Осјечане да се развију индустриске зоне по селима и пуни будзет а не да се оне отјерају рекетом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

???

26.05.2024 08:09

Рушиће и Дом здравља, Дом пензионера и зидати зградурине. Уништили су град, више нема ни једну зграду по којој је био познат. Још је остала Градина. Багра која би и рођену матер продали.

Name

Па

26.05.2024 00:33

Срушена је и зграда општине

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

26.05.2024 00:52

Њима не требају писмени, њима требају неписмени и лопови...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дисидент

26.05.2024 07:28

Какве стипендије? Прави потез општинске управе. Сви студирају на приватним факултетима а ту општина не помаже. Њима је довољна Сања Вулић, људи ју обожавају и стипендије ће се дијелити годину двије пред њено пензионисање. Борисе, капа доље! Доћи ћу на кафуу!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слазем се

26.05.2024 15:41

Само пред изборе подијелити сендвице и дати упутство за гласање. За 2 године доста

Name

за добојлију који је пропао

26.05.2024 16:51

Зао ми те,зао ми те.Вако се Драгиса по цијели дан гега.