Покушаји увлачења опозиције у комбинације које власт сама закува

У Републици Српској поново приче о раздруживању. Влада је најавила документ, а предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик је поручио да није тачно да не постоји правни основ за раздруживање у БиХ. Међутим, велике најаве од Додика су се чуле више пута посљедњих година. Од истих на крају није било ништа, али је занимљива готово устаљена пракса да у оно што сами закувају, представници власти покушају увући опозицију.

Република Српска 25.05.2024 | 19:23
Покушаји увлачења опозиције у комбинације које власт сама закува

По устаљеном рецепту који траје годинама‚ власт прво крене у одређену политичку авантуру. У оном тренутку када схвате да оно што су најавили неће остварити, у помоћ крену да позивају опозицију, позивајући се на српско јединство и саборност. Оног тренутка када опозиција одбије да учествује у ономе што је власт режирала крену напади на опозицију и оптужбе да су издајници.

Још се не смирују тензије о најави Владе Републике Српске да ће Федерацији БиХ предложити раздруживање. Тако се све мање говори о Изборном закону Републике Српске, који је скупштинска већина предвођена СНСД-ом усвојила у скупштини, да би већ у наредним данима, свјесни да га не могу провести, у све покушали да увуку опозицију.

"Предложићемо коалицији да разговарамо са опозицијоним партијама око избора – наш приједлог је да се не учествује на изборима које је предложио високи представник", рекао је Додик

Међутим, након одбијања представника опозиције да учествују у причи званој Изборни закон Републике Српске, коју су режирале странке скупштинске већине, без икаквог учешћа опозиције, крећу напади и оптужбе власти на рачун опозиционих странака.

"Ми знамо шта је направила та коалиција Шмит и опозиција, потпуно смо демаскирали ту њихову намјеру да проведу изборе без нас", рекао је предсједник НСРС Ненад Стевандић. 

Пракса покушаја увлачења, па онда напади на опозицију због пропасти онога што је најавила власт, присутна је годинама. Од пропалог референдума до већег броја прича о раздруживању.

"Почео бих ово са сљедећим: Гоодбyе БиХ, wелкоме РС Еxит", поручио је Додик 2020. године. 

Још десетине позива опозицији да учествује у СНСД-овим комбинацијама забиљежено је у протклим годинама, од враћања надлежоности до бројних помпезно најављених, а никад не проведених закључака.

"Они су увијек нас покушавали да увуку у тај свој вртлог и то се више неће десити никада. Са њима нема разговора од оног момента када смо ми схватили да имамо различите циљеве. Наш циљ је једна поштена, слободна Република Српска, а њихов циљ је још милиона, тендера још вила и апартмана", сматра Игор Црнадак, посланик ПДП-а у Народној скупштини.

"Милорад Додик је познат по томе што у току дана по 2 или 3 пута промијени мишљење. Сјетите се кад смо имали посебну сједницу да не дамо агремане њемачком амбасадору. Долази ујутру каже не требамо дати Нијемци су нам непријатељи, а онда има телефонски позив и враћа се и каже ми ћемо дати агремане", рекао је Небојша Вукановић из Листе за правду и ред. 

Позиви опозицији да учествује у нечему што је изум искључиво власти, кажу новинари који прате политичке односо, прије свега представљају покушај дестабилизације опозиције.

"То је да тако кажем један вјешт начин који се понавља стално, дакле позив на јединство – шта би то јединство на крају значило, не би значило пуно али би опозиција била подређена владајућој структури и мислим да опозиција то све више и више схвата и не пристаје на такве позиве", сматра новинар Владимир Шушак. 

Занимљиво је да су закључци о раздруживању који се сада опет помињу, у готово идентичном облику, усвајани и 2021. године, али су примјењени колико и Изборни закон Републике Српске. И најмањи степен учешћа опозиције у Додиковим играма, кажу наши саговорници, ништа добро није донио ни опозицији ни грађанима Републике Српске.

(БН) Фото: прва

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Дуле Савиц

25.05.2024 20:06

Са Додико и СНСДом ни у цркву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.05.2024 20:31

Док се прица и млати како би народ замајавали објављен је податак да у БиХ градјани имају процесно 14,1 милијарду. Од тога у РС 2,6 милијарди а у ФБИХ 11,5 милијарди. Е сад нек лупају глупости док сиромаштво куца на врата

Name

Ре ре

25.05.2024 23:18

Је ли то од истог аутора који каже да буџет кантона Сарајево дупло већи од буџета РС?

Name

РЕ РЕ

25.05.2024 23:59

Па пусти лазу, видис да смо ми бољи дио БиХ, ста це они...хахахахаха...(сарказам) умјесто да се удрузимо сви, цитава дрзава БиХ, зивјели би боље него овај "мрски" запад...ми само тонемо дубље са овим насим локалним политицарима

Name

Значи..

26.05.2024 03:36

да испадне на крају, нисам ја, они су тако хтјели. Миле демагог

Name

Заход

25.05.2024 20:08

Најлаксе преко тудих леда

ОДГОВОРИТЕ
Name

25.05.2024 21:24

Опет це он на изборима како тако преварити српски народ јер њега црква подрзава а новопецених вјерника насве стране.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

26.05.2024 00:20

Ови на власти казу, ми смо постени...као опозиција вара, краде,издаје..нема на свијет дрзаве да опозиција мозе да краде,и несто издаје,осим код нас Срба..ено у Србији оног Дјиласа власт оптузује да је покрао милионе,а он на слободи???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пањик

26.05.2024 06:35

Вецег лазова од бурлета нема

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виола

26.05.2024 08:35

Ако опозиција и овај пут попусти, нису опозиција већ његови сарадници и саучесници и завршили су каријеру за сва времена. Ако му попусте он ће имати вјетар у леђа, мислиће да је сав народ иза њега и ићи ће до краја, јер ако стане не знам да ли је он готов, а ако не стане ми смо сигурно готови. Када кажем ријеч крај, мислим на наш крај, наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X2

26.05.2024 21:10

Вучић треба да преиспита своје ставове и утврди ко му је издајник. Народ то одавно зна. Ми смо видели ко је где био у четвртак. Али ништа ново.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вицко

29.05.2024 09:21

Зашто Додик није усвојио вољу народа за Рио Тинто,сад народе кад Додикова странка СНС одржава скупове не требамо да идемо строго избјегавати јер њима народ служи само да имају неког понижавати.

ОДГОВОРИТЕ