Нервирају вас? Биће још више флаша с привезаним чепом

Неки су незадовољни због тога што је све више пластичних флаша с чеповима који су привезани уз саму флашу. Шта стоји иза таквог дизајна флаша?

Босна и Херцеговина 25.05.2024 | 16:50
Нервирају вас? Биће још више флаша с привезаним чепом

Отварање нпр. хладне Цоца-Цоле усред топлог дана је задовољство које ће од овог љета у Европској унији бити нешто другачије.

Наиме, пластичне флаше се мијењају због нових правила ЕУ. Вјероватно сте се већ сусретали с флашама које имају привезане чепове. То ће бити случај много чешће јер од јула ове године на снагу ступају нова правила ЕУ, којима се третира ово питање.

То значи да ће сви произвођачи напитака у флашама до три литра морати имати флаше с привезаним чеповима. На тај начин Унија настоји смањити количину пластичног отпада за једнократну употребу. Везивањем чепова за флаше се осигурава да се флаша у цијелости рециклира.

ЕУ тврди да су њене плаже међу подручјима која су највише затрпана пластичним производима за једнократну употребу. Тренутно се велике количине пластике не рециклирају, од чега значајан дио завршава у океанима. Процјена је да се производњом и спаљивањем пластике само 2019. године емитовало више од 850 милиона тона стакленичких плинова.

Пластичне флаше с привезаним чеповима су једна од мјера ЕУ у циљу заштите околиша. Ускоро ће бити забрањена и пластична амбалажа за воће, поврће, тоалетне потрепштине у хотелима и оброке у ресторанима брзе хране. У томе се успјело упркос снажним лобијима који су се томе противили, преноси Еуронеwс.

(Еуронеwс) Фото: Индеx

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

🤷‍♀️

25.05.2024 17:07

Те фласе су највеца глупост ко је измислио јер су врло незгодне ал се апсолутно слазем да се укине пластика,по раним науцним испитивањима досла нам је цак и у крв ,страсно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

25.05.2024 17:18

Сназни су лобији који то гурају, а не ми који то бранимо. У принципу, нама то и не знаци ниста, него нас интересује док висе мислите ср..и о климатским промјенама, цувању околиса, зеленој агенди. Узели сте вец хиљаде милијарди на ту превару и мало вам и даље. Угусили се у њима, дабогда....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

25.05.2024 18:43

А да вратимо назад стаклене боце са кауцијом уместо пластике и алу лименки

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стакленом флашом

26.05.2024 02:34

...можеш некога да случајно повриједиш или намјерно повриједиш... Здравија је пуно, али је идеално, лако доступно, оружје урукама будала. Јбг, пластика је боља...

Name

Осло

25.05.2024 19:08

Уведите стаклене фласе које се мијењају за.пуне а пластику избаците тотално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xyцо

25.05.2024 20:34

Ако тако кажу у ЕУ, онда је тако.

ОДГОВОРИТЕ