Објављен извјештај о погибији Раисија, у њему нови детаљи

Труп хеликоптера покојног предсједника Ирана Ебрахима Раисија запалио се након што је ударио у брдо, наводи се у прелиминарном извјештају Центра за односе са јавношћу иранског Генералштаба о паду летјелице.

Свијет 24.05.2024 | 07:46
Објављен извјештај о погибији Раисија, у њему нови детаљи

Са сигурношћу се може рећи да се хеликоптер који се срушио запалио тек након што је ударио у узвишење, пренијела је саопштење телевизија ИРИБ.

Након пада, пилот је успио да успостави контакт са пилотима још два хеликоптера, који су превозили остале чланове предсједничке делегације, навео је Центар за односе са јавношћу иранског Генералштаба, пренио је ТАСС.

Потрага је настављена током ноћи због магле, хладног времена и неравног терена.

Коначно, мјесто пада је лоцирао ирански дрон у понедјељак у пет часова по локалном времену. 

Центар за односе са јавношћу иранског Генералштаба је навео и да на трупу хеликоптера покојног предсједника Ирана нису пронађени трагови метака

Предсједник Ирана Ебрахим Раиси сахрањен је јуче у Светилишту Имама Резе у Мешхаду, најсветијем мјесту за шиитске муслимане у Ирану.

Сахрани у родном граду Раисија је, према ријечима градоначелника Мохамадрезе Каландара Шарифа, присуствовало око три милиона људи.

Сахрани су присуствовали високи ирански званичници, међу којима и врховни вођа Али Хамнеи, као и представници Ирака, Авганистана, Турске, Туркменистана и Саудијске Арабије.

Тродневни погребни обреди поводом смрти иранског предсједника Ебрахима Раисија почели су у уторак у граду Табриз у иранској покрајини Источни Азербејџан.

Раисијево тијело је затим пребачено у Техеран и Бирџанд, где су људи одали почаст предсједнику.

У Ирану је поводом смрти Раисија проглашена петодневна жалост.

Раиси и ирански министар спољних послова Хосеин Амир Абдолахијан и други званичници погинули су када се хеликоптер срушио 19. маја на сјеверозападу Ирана.

У несрећи су такође погинула два тјелохранитеља, два пилота и један члан посаде, пренијела је Ирна.

(Тањуг) Фото: КУРИР/АП/ВАХИД САЛЕМИ/X/СХАYКХСУЛАИМАН

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Гик

24.05.2024 08:28

Да једна земља водја допусти себи овако глуп крај говори о нискости и лазном надимању, дубоко сам разоцаран након сто сам преко 10г хвалио ову земљу. Он безвезе лети неку централу отвара у теским околностима, како је то ниско и неодговорно. Водја јаке земље нема где да иде он има своје вртове и он столује нигде не иде вец њему долазе, а ти отварај централу, тако ти и треба, да се види лаз.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чех

24.05.2024 09:20

слично мислим. Дакле, неко ипак није радио свој посао, а на жалост многих.

Name

Игор

24.05.2024 09:28

Засто људи са Балкана и истока увијек прицају о вођи и требају водју ?! Несхватљив мазохизам . 5 дана залости ?! Засто , због кога ?! Породца , пријатељи су ми зиви и здрави , зивимо зивот , дисимо , доносимо одлуке ... "Водја" нека јасе медвједа , лети хеликоптером ради ста хоце , ја немам "водју".

Name

Оља

24.05.2024 10:00

А, што сте неписмени! Али, чини се да сте странац па би се то могло и опростити, а тек заосталост (поглавар столује и нигдје не иде)!

Name

А ОБОРЕН АВИОН

24.05.2024 10:18

ПА ТИ СУ ОД СИЛНОГ НАПРЕТКА ПРИЈЕ НЕКОЛИКО ГОДИНА ОБОРИЛИ ПУТНИЦКИ АВИОН ПУН ПУТНИКА. А ПРЕДСЈЕДНИКА ВОЗАЈУ У НЕИСПРАВНОМ ХЕЛИКОПТЕРУ. И СТА РЕЦИ.

Name

Xxx

24.05.2024 08:37

Непажња Неискуство и судбина. Штета нако добар човјек сарадиво са Русијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

24.05.2024 10:09

Видјам му бркова мого би у Лет 🤟😁.

Name

Србо

24.05.2024 09:36

Како то остала два хеликоптера нису пали и није им сметала магла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богдан

24.05.2024 13:57

То су амери урадили и крај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.05.2024 17:26

Нек му се бог не смилује

ОДГОВОРИТЕ