Биће занимљиво гледати како ће се ствари дешавати

О напредовању руске војске у Херсонској области и тренутним односом снага на украјнском ратишту, али и о околностима које су довеле до погибије предсједника Ирана Ебрахима Раисија, те покушаја атентата на словачког премијера Роберта Фица, у емисији “Глобално” БН телевизије, мишљења су суочили проф. др Драган Петровић и политиколог Димитрије Милић.

Република Српска 22.05.2024 | 22:21
Биће занимљиво гледати како ће се ствари дешавати

Смрт иранског предсједника у удесу хеликоптера, при тренутним геоплитичким околностима на Блиском истоку, подгријала је многа нагађања јавности широм свијета. Једни тврде да је узрок дотрајала летјелица и лоши временски услови, док други сматрају да се овакве ствари не дешавају случајно.

“Видимо да је Иран прилично ненаклоњен Америци. Веома је интересантна ситуација са источним Азербејџаном у ком живи велики број Азербејџанаца. Колико се ја разумем, Иран представља конгломерат народа, а Азербејџанци нису баш стопроцентно протехерански орјентисани, тако да не мора то много да значи, али су случајности могуће“, рекао је проф. др Петровић, научни савјетнк у Институту за међународну политику и привреду.

“Претпостављам да је већа шанса да је у питању неки вид несреће у овом случају, јер је иранска авијација застарјела и дуго времена неремонтована. Они праве врло напредне дронове, али што се тиче авијације, она није занављана још од времена исламске револуције“, рекао је Милић.

Када је у питању покушај атентата на премијера Словачке, такође је било опречних мишљења, о околностима које су до тога довеле, с’ обзиром на чињеницу да је Роберт Фицо, из угла политичког запада, лидер чланице ЕУ наклоњен Русији.

“Фицо је у кампањи говорио да неће послати ни метак Украјини и да је неће наоружавати, а у јануару је словачки парламент изгласао да правни субјекти могу да шаљу наоружање Украјини. Такође је у јануару, на састанку са политичким представницима Украјине рекао да ће наставити са подршком. Он је политичар промјењљиве природе и често је мјењао ставове, тако да то не бих везивао за проруску или проукрајинску политику, него за домаћу политичку поларизацију“, рекао је Милић.

“Аргумент да Фицо није отворено антиамерички, може да стоји, али су други повољнији за Америку. Са друге стране сам оставио ту могућност, ништа не тврдећи, јер у оваквим ситуацијама не бих смео да улазим у шпекулације без икаквих доказа”, рекао је Петровић.

Када је ријеч о најновијем напредовању руске војске према Харкову, другом по величини граду у Украјини, гости емисије се слажу да је оно неће произвести слом те земље.

“Само је 50 хиљада људи са руске стране у Харковској и Сумској области. То су веома мале снаге, тако да ускоро не очекујем напад на град Харков. Ова операција је тактичког карактера и има за задатак да одбаци украјинске снаге од границе, како не би вршили нападе на територију Русије”, сматра Петровић.

Петровић и Милић се такође слажу да је руско напредовање последица кашњења одлуке конгреса САД да одобри помоћ, као и због све евидентнијег замоора Европске уније, али и због све већег пада квалитета украјинских снага. Са друге стране, кажу да ни совјетске резерве, којима располажу Руси, нису неограничене, те ће са стратешке стране бити занимљиво гледати како ће се ствари даље одвијети.

(БН)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дадо

23.05.2024 04:42

И ви сте ми неки струцњаци

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Дадо

23.05.2024 10:59

Тако је,објасни им.

Name

Плавуса

23.05.2024 10:14

Налетио на ласер кад је био на слузбеном путу у супи . Ја мислим да су ванзамаљци изасли из вулкана и напали хеликоптер .И онда су побјегли док није ко видијо..А Реиси није на вријеме сконто да ухвати ласер и да га смрви ..Е сад теско је то схватит јер пензионерима су плаце јако ниске код нас ..

ОДГОВОРИТЕ