Резолуција ће изазвати политичку нестабилност у БиХ

Доношење Резолуције о Сребреници у овом тренутку има за циљ да изазове политичку нестабилност у БИХ и региону. Јасни су мотиви али и ко су њени коспонзори, поручено је у  емисији  Глобално БН ТВ.

Република Српска 24.04.2024 | 21:45
Резолуција ће изазвати политичку нестабилност у БиХ

Иза Резолуције о Сребреници стоје Њемачка и Руанда, како би заташкале властити геноцид који није суђен и пресуђен, а међу коспонзорима имате бар пет великих сила који су починили геноцид, тврди политиколог Цвијетин Миливојевић.

“Узмите САД су у посљедњих 20-так  година починиле геноцид управо над Арапима и Муслиманима  итд. Та излазна прича сад има везе  да се одједанпут појављује некакав Вашингтон као коспонзор резолуције у тренутку када имамо нови погром над муслиманима у Гази да он сада показује скоро 30 година уназад бригу за геноцид почињен над муслиманима у Сребреници".

"Са друге стране јасна је намјера Бошњака да незадовољни резултатима рата 92, и стварањем Републике Српске желе све вријеме или да се развласти  Република Српска, односно да унитаризују БИХ која би била под доминацијом Бошњака", мишљења је политиколог Саша Адамовић.

Адамовић тврди да у Сребреници није било геноцида и да кривицу  за Сребреницу сноси Запад  .

"Није било геноцида у Сребреници. Др Радован Караџић и генерал Ратко Младић су потпуно невини осуђени на правди Бога на доживотни затвор. Али се не слажем ни са предсједником Додиком који је недавно на митингу рекао да је оно што се десило у Сребреници грешка . Није се десило ни једно ни друго. Позната су та свједочења и да је Бил Клинтон рекао Алији Изетбеговићу да би било "добро" жртвовати  5000 муслимана па да онда НАТО има разлог да интервенише . И заиста Западу јесте било потребно да нешто исценира за шта би Срби били оптужени". сматра Адамовић.

На питање може ли усвајање резолуције о Сребреници изазвати нове трзавице Адамовић истиче да ће БИХ  до одређеног тренутка наставити да иде из кризе у кризу док криза не ескалира И можда поново добијемо неку врсту сукоба мањег или већег интензитета какав је био 90-тих.

Миливојевић је мишљења да рата може бити само ако буде увезен из Вашингтона, Лондона, Берлина .

Говорећи о расправи о дешавињама на Космету у Савјету безбједности, Миливојевић каже да је то наставак онога што Запад све вријеме ради - да се Београд приволи да призна независност Косова. Предстоји нам, каже, дипломатска борба да задржимо своју неутралност.

(БН)