“Енерголиније” пала са 30 на 15 мил. КМ

– Лицитација за продају имовине „Енерголиније“ у стечају пропала је данас јер није било заинтересованих купаца. Нова лицитација заказана је за крај маја, а имовина која је процијењена на 30 милиона биће понуђена за 15 милиона КМ.

Република Српска 22.04.2024 | 22:34
“Енерголиније” пала са 30 на 15 мил. КМ

На данашњој другој по реду лицитацији имовина зворничког предуезећа понуђена је по цијени од 20 милиона КМ, али купаца није било, потврдио је за ЦАПИТАЛ стечајни управник „Енерголиније“ Горан Марковић.

„Нико се није јавио. Нова лицитација ће бити крајем маја, са цијеном од 15 милиона. Никаквог интересовања није било, нико ни назвао није. Када је у питању цијена, одлуку о томе доноси Одбор повјерилаца и како он каже тако ће бити“, рекао је Марковић.

„Енерголинија“ је у стечај отишла 2016. године, а ријеч је приватној литванској фирми која је преко власништва над постројењима за производњу енергије контролисала цијели производни процес у Фабрици глинице „Бирач“.

На дан покретања поступка за утврђивање услова за отварање стечаја, 31. јула 2016. године, „Енерголинија“ је располагала имовином вриједном 31,1 милион КМ, док су обавезе предузећа утврђене у износу 41,7 милиона КМ.

Један од највећих повјерилаца „Енерголиније“ била је Инвестиционо – развојна банка Републике Српске која им је одобрила кредит од 19,4 милиона КМ, а за који је жирант било предузеће „Алумина“.

Та потраживања је од ИРБ-а купио бијељински адвокат Милош Стевановић, односно његова фирма „Стандард Рачуноводствене Услуге“.

(Цапитал) Фото: Агенције/Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Биља

22.04.2024 23:33

Бурло је опљачкао цијелу Републику Српску. Напријед Бурло само гули овце!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реx

23.04.2024 01:02

Одакле адвокату толике паре?!гдје ми то живимо, но цоммент

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХфоралл

23.04.2024 02:10

Просто боде оци да 80 посто од укупно пропалих фирми или ти га предузеца у БиХ које су у стецају су из републике Српске,бас су власти у Рсу провеле поступак приватизације пљацкаски,криминално,појединци обезвриједили предузеца ради лицне користи и богацења уз погодовање власти,њима изгледа нису објаснили да је сврха приватизације унапредјење и континуитет пословања фирми уз одредјена улагања нових власника како би фирме наставиле пословати и како би се сацувала радна мјеста и запослени људи,умјесто тога фокус и главни циљ је био само продаја имовине фирми како би се досло до пара. Зато је и велика вецина пропалих фирми у стецају из Рса које су успут звјерски попљацкане. Постало је изгледа сасвим нормално да су пропале робне резерве,да су пропале поједине банке,да су пропала многобројна приватизирана предузеца и ста све не. Да су се јос и ови из федерације тако "бризно и домацински односили" према фирмама и пријератним предузецима данас од привреде у Босни и Херцеговини неби имали готово па ниста,среца наса па није тако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака част

23.04.2024 05:56

Када су радници,упозоравали на катастрофално стање,нико се није одвезао,јер сте сви дијелили плијен,а ником није пало на памет да провјери наводе радника!Сад лијепо организирати побуне ширих размјера,за сва уништена предузећа у Републици српској,и на одговорност све представнике власти,од врха,па на даље,да видимо по ком закону сте уништавали грађане,и Републику српску у цјелини,Ви,криминалци полуписмени!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

23.04.2024 06:56

Оставите сада економију по страни, рјесавамо Натионале интересе Косово у савјету европе, примљено је, требамо расправљати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехх

23.04.2024 07:18

Послије ће да се чуде кад се црвени из шуме појаве.Какав српски Фарк, који схвати да је у таквим условима проводјење избора играрија медју тим Стевановићима, Миловановићима, Митровићима и иним главатим, простим, бахатим сељачинама код којих се одједном пар милиона надје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШббКбб

23.04.2024 11:54

Срце фабрике, без којег Алумина не може да ради, нико неће да купи? Хахахаха хахахаха хахахаха хахахаха А Алумина тренутно вриједи МИЛИЈАРДУ МАРАКА!

ОДГОВОРИТЕ