Народна скупштина Додиково оружје за политичке игре

Клизав политички терен по коме Милорад Додик хода већ годинама уназад, на крилима наводне борбе за Републику Српску, донио је само штету, како грађанима тако и институцијама Републике Српске.

Република Српска 21.04.2024 | 20:00
Народна скупштина Додиково оружје за политичке игре

 Као шлаг на торту је било доношење Изборног закона Републике Српске, по коме, све и када би закон ступио на снагу, ови локални избори не би могли бити одржани.

Централна изборна комисија ће већ за 15-ак дана расписати изборе за локалне органе власти у БИХ, а Изборни закон Републике Српске, овако како је написано, може бити на снази за неколико мјесеци.

Народна скупштина Републике Српске је, по ко зна који пут, била на услузи, за вођење политичке борбе од које грађани немају никакве користи. Папир на коме је написан и одштампан Изборни закон Републике Српске се није ни охладио, а спрема му се ходање по врелом камену. Што можда и не би био проблем, када оно што је на папиру написано не би постало мртво слово. А по свему судећи, тако ће и бити.

"И на сједници Колегијума је Стевандић рекао да они ето предлажу Закон да би дисциплиновали партнере у Федерацији БиХ па их тако тобоже приморали да донесу измјене Изборног закона БиХ. Он отворено признаје да злоупотребљава НСРС, сада ће се злоупотребљавати и Вијеће народа како би се купило вријеме и како тај Закон не би ступио на снагу. И како би онда имали изговор за излазак из кризе коју су самиу заплели", тврди Небојша Вукановић.

Како сада ствари стоје, Изборни закон Републике Српске вјероватно ће проћи кроз вето који ће Бошњаци поднијети на сједници Вијећа народа Републике Српске. А све и када тога не би било, проћи ће процедуру оцјене уставности кроз апелацију коју је СДА већ најавила да ће поднијети Уставном суду БиХ.

"Неће институције Републике Српске никада, али никада спровести Изборни закон Републике Српске. Из више разлога. Један је што је потпуно неспроводив. А други је што је њима и врло јасно, да неће бити дозвољено да овај закон буде доведен у позицију да би га инсттицуије РС спровеле", поручује Вукота Говедарица.

Милорад Додик има излизане и већ свима добро познате политичке потезе који више не пију воде. Усаглашавање и припрема усвајања Изборног закона Босне и Херцеговине на државном нивоу у наредних неколико дана то јасно говори. Истовремено усвајање Изборног закона Републике Српске у Народној скупштини био је само Додиков инструмент за политичке игре и договоре.

"Оваква политика какву води СНСД, политика конфронтације, заправо угрожава само постојање Републике Српске, наше надлежности, уставно – правни положај. И заиста нас води у један потпуно непотребан ризик", сматра Игор Црнадак.

Овакав изборни ход води једино Републику Српску према политичкој провалији и још већој економској изолацији, упозоравају из опозиције и стручњаци. Чак и када би Република Српска имала услове и спровела изборе по свом закону, те резултате не би нико признао и настао би правни хаос.

 "Оно што грађани тренутно не знају, ни по ком Закону ће изаћи на изборе, ни д али ће избора уопште бити, тако да је све ово јако велика штета, како за грађане, тако и за политичке субјекте, јер ни они не знају да ли да се припремају и у ком капацитету. Плашим се да сви живимо у некој врсти правног вакума из кога не видим да ће ико имати користи, смао штету", каже адвокат Александар Јокић.

 "Сви се они боре само за своје позиције и привилегије. И онде све негативне аспекте те борбе преусмјеравају на народ. А народ нажалост није у могућности да препозна све то. Шта ће даље бити, то је заиста све тешко прогнозирати", поручује комуниколог Младен Бубоњић.

Да дође до договора партнера на државном нивоу, СНСД- а, ХДЗ–а и Тројке, не би било никакво изненађење, а да све ове пријетње и уцјене падну у заборав. Дани и године иза нас показали су да је то логичан слијед догађаја у БиХ када су у питању политичари који је воде.

(БН) 

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Да

21.04.2024 20:59

Нам није БН телевизује и да гледамо само резимску телевизију и ми нормални који размисљамо својим мозгом а не његовим сматрали би га богом исто као у Вулићка, велико браво и поздрав за колектив БН радија и телевизије на изузетној храбрости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богами..

22.04.2024 09:33

мало је требало да и шире масе након вулицке не почну милета сматрати овоземаљским божанством

Name

Милојко

21.04.2024 21:48

Ма газда Српске Додик ради ста хоце и када хоце и како му се прохтије са овим насим јадним и све јаднијим и малобројнијим Народом и наравно у кооперацији са оним преко Дрине којег итекако добро поткива.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Милојко

22.04.2024 10:35

Успио је да нас растјера тако да сада Црна Гора има висе становника него Република Српска!

Name

Виола

21.04.2024 21:59

Та скупштина је дно дна. Шта год Додик замисли, они се састану и збрзају без расправе по хитном поступку у 3 сата ујутро. Ево да Додик жели, објавиће рат западу, а она што говори "ође" и "обадаш", гласаће ко с послом и отићи кући. Жена је, неће у шуму, баш је брига за народ. Морала је, рекао Додик.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бок

21.04.2024 22:02

РС је као отети авион који не зна гдје ће, нити има довољно горива. Много се к....е, и изазивају, а друга страна мудро ћути и чека. Шта, видјећемо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

🤣🍾💪

21.04.2024 22:55

Послушајте прецеДника лакташку мрцину бар једном! Сви знамо да слагао и преварио није никад! Па шта може криво кренути?😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупост

21.04.2024 23:01

Све је ово неозбиљно и све висе води у пропаст цијелог друства. Галамдзије и безобразно необразовани људи нас воде никуда. Нама требају струцни људи и који се боре за бољи зивот. А овдије тога нема. На крају увијек неко је други крив а ми смо увијек најбољи а најгоре зивимо. Дјеца побјегосе у ЕУ а они сто су остали сви раде и добро зарадјују у федерацији. Само ови сто су у систему и потковани ко фол лијепо зиве а не смију писнут инаце…. Ста реци висе и коме требају избори…

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxxx

21.04.2024 23:03

Нема потребе да се народ Републике Српске брине док на челу државе имамо нај веће Српске мозгове Додика Стевандића и Цвијановићку, дакле мирно спавајте рата неће бити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тако је!

22.04.2024 03:17

Браво БН! Нема се ста додати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ана Марија

22.04.2024 03:23

Знате за ким ми душа, дан ноћ , плаче ,за младима што у земљи леже. Младост су своју дали за Републику Српску , а ево шта смо дочекали да њихови дједови и баке , родитељи и дјеца гладују и понижење трпе .12

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дара

22.04.2024 17:40

Назалост😭

Name

+

22.04.2024 06:50

Све његове ПОЛТРОНЕ, треба спријечити у уништавању РС. НА ИЗБОРИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хх

22.04.2024 08:35

Гасим ТВ кад се он појави

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОКСИЈАН

22.04.2024 19:12

НАЈБОЉЕ ЈЕ СА ПАКИСТАНЦИМА СЕ ПРИКЉУЧИТИ. СВАКАКО ЋЕМО ИЋИ.

ОДГОВОРИТЕ