Одјекнуле експлозије у Багдаду, очи упрте ка Израелу

Серија експлозија просто је разнела штаб ирачког Народног фронта за мобилизацију 50 километара јужно од Багдада, свега неколико сати пошто су припадници проиранских милиција лансирали дронове ка израелског ваздухопловној бази недалеко од Елијата. Према првим информацијама најмање једна особа је погинула, а више рањено у нападу. Вашингтон и Јерусалим одбацују одговорност.

Свијет 20.04.2024 | 08:32
Одјекнуле експлозије у Багдаду, очи упрте ка Израелу

Најмање један припадник Народног фронта за мобилизацију, проиранске милиције која се налази у саставу ирачких оружаних снага, је погинуо, док је десетак рањено у нападу неидентификованих авиона на базу ових снага код Багдада, јављају медији у Ираку.

Ирачке милиције су, одмах, за напад оптужили Американце, који су, једнако брзо, одговорили да ”коалиционе снаге у Ираку немају никакве везе са овом акцијом”.

Одмах затим, умешаност у овај напад негирале су и власти у Јерусалиму.

Проиранске милиције су, истовремено, најавиле освету ”било коме ко се усудио да покрене овакав напад”.

Народни фронт за мобилизацију, који броје око 200.000 бораца је, током првих месеци рата у Појасу Газе, у 107 наврата нападао базе у којима се налазе амерички војници, али су акције престале када је Пентагон запретио жестоким противударима.  

Израелске власти се, за сада, нису оглашавале о овом нападу, али су официри ирачког ратног ваздухопловства навели да су летелице, које су испалиле пројектиле на базу проиранске милиције, највероватније долетеле из правца Јордана.

Вођа ирачког Народног фронта за мобилизацију Абу Фадак ел Мухамадави је, раме уз раме са првим човеком палестинског Исламског џихада Зијадом ел Захалехом у Техерану присуствовао сахрани тројице генерала Револуционарне гарде убијених у израелском нападу на конзулат у Дамаску.

Абу Фадак, кога је иранска новинска агенција Тасним описала као лидера 200.000 бораца у Ираку, наводно је обећао да ће његове снаге понети део терета освете Израелцима.

Складишта муниције Абу Фадакових снага код Багдада експлодирала су свега дан пошто су израелски авиони са три пројектила уништили радар иранских противваздушних снага, распоређених код Исфахана како би штитили тамошње нуклеарно постројење.

Иран је, пак, објавио да је војна база у Исфахану нападнута дроновима лансираним са локације унутар Ирана, због чега нема намеру да покреће нови осветнички напад против Израела.

Током првог директног напада Ирана на Израел, 13. априла, на две израелске ваздухопловне базе лансирано је неколико стотина пројектила и беспилотних летелица, од којих је неколико успело да пробије одбрану и оштети писту и транспортни авион Ц-130 ”херкулес”.

Сједињене Америчке Државе, чије су се дипломате силно трудиле да обе стране убеде да обуставе талас осветничких напада, су после израелске акције у Ирану оцениле да су овакве операције окончане.

Ирачки премијер Мохамед Шиа ел Судани се већ недељу дана налази у Вашингтону, где је од америчких званичника затражио да изврше притисак на Израел како би се окончао рат у Појасу Газе.

(РТС) Фото: X

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

075

20.04.2024 08:52

Да видимо бомбардиране иранске милиције у Ираку, Иран је савезник РФ а РФ је савезник Милорада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ронин

20.04.2024 09:05

Ма јок,долепрсале ракете из Лихтенстајна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аналитичар

20.04.2024 14:07

Ако Израел не буде сравњен са земљом неће нико. Погледајте шта раде? Докле ли ће сабурати Иранци? Они очито изазивају све око себе. Јебо ли вам Америка матер. Да није Америке давно би ви били под земљом. Само захвалите Богу што вам је дао Америку. Но није искључено да ће Америка вас откачити јер неће Америка ратовати због ваших грешака.

ОДГОВОРИТЕ