Подигнута оптужница против пет особа

Оптужени се терете да су постали припадници организоване криминалне групе за кријумчарење људи, дјелујући у договору и координацији са њима познатим организаторима кријумчарења особа у иностранству, у периоду 2023. године, у више наврата, вршили прихват и омогућавали боравак кријумчарених лица у БиХ.

Република Српска 18.04.2024 | 12:56
Подигнута оптужница против пет особа

Тужилац из Одсјека за кријумчарење људи и трговину људима Тужилаштва БиХ, у оквиру борбе против организованих илегалних миграција, подигао је оптужницу против:  

- НАИМА ЏАФЕРОВИЋА, рођеног 1976. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

- МУАМЕРА ВЕЛИЋА, званог „Вела“, рођеног 1973. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

- КЕНАНА МУСЛИЋА, рођеног 1979. године у Сарајеву, држављанина БиХ, 

- АХМЕТА КУЛОВИЋА, званог „Кула“ и „Куло“, рођеног 1957. године у Горажду, држављанина БиХ, 

- АДИСА ШАКОВИЋА, званог „Шака“, рођеног 1980. године у Сарајеву, држављанина БиХ.

Оптужени се терете да су постали припадници организоване криминалне групе за кријумчарење људи, дјелујући у договору и координацији са њима познатим организаторима кријумчарења особа у иностранству, у периоду 2023. године, у више наврата, вршили прихват и омогућавали боравак кријумчарених лица у БиХ.

Наведене илегалне мигранте који су прокријумчарени у БиХ, припадници групе су преузимали у пограничним појасима БиХ, Р Србије и Црне Горе, па након тога илегално, кријумчарили на подручје Братунца, Горажда и Чајница. Такођер, преузимали су и мигранте који су чамцима прелазили ријеку Дрину и вршили њихов превоз на подручје Сарајева и Горажда, гдје су их смјештали све до организовања њиховог даљег кријумчарења за Р Хрватску и даље према земљама ЕУ до крајњих дестинација.

Према прикупљеним подацима, оптужени су на овај начин извршили кријумчарење најмање 150 илегалних миграната, те на тај начин за себе и друге особе остварили велику незакониту имовинску корист.

Извршено кријумчарење је супротно члану 6. Протокола против кријумчарења миграната копненим, морским и ваздушним путем којим се допуњује Конвенција УН против транснационалног организованог криминала, као и одредбама Закона о граничној контроли БиХ.

Према наводима оптужнице, оптужени су од стране полицијских службеника у више наврата затечени у извршењу кривичних дјела. Тако је дјелујући у оквиру групе, оптужени Наим Џаферовић  приликом кријумчарења четири лица држављана Пакистана, Авганистана и Индије на подручју Градишке, откривен и спријечен од стране СИПА-е.

Оптужени Ахмет Куловић између осталог се терети да је вршио прихват и смјестај четири кријумчарена лица, држављана Пакистана у кући у Горажду, а које су приликом претреса пронасли припадници СИПА-е, док је оптужени Адис Шаковић,  затечен од стране припадника Граничне полиције БиХ приликом прихвата шест држављана Пакистана на подручју Чајница у близини државне границе.

Оптужени Муамер Велић се терети да је, неовлаштено посједовао опојну дрогу „Цаннабис“ у одређеној количини, која је пронађена код оптуженог приликом претреса у Сарајеву.

Оптужени се терете да су починили кривично дјело организирање групе људи или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната из члана 189а. и кривично дјело кријумчарење људи из члана 189. КЗ-а БиХ, у вези са чланом 29. и 53. истог Закона, а оптужени Муамер Велић и кривично дјело посједовање и омогућавање уживања опојних дрога из члана 239. КЗ Ф БиХ.

Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(БН) Фото: Илустрацуја

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

БАТО

18.04.2024 14:32

ПРЕЛИЈЕВАЉЕ ШУПЉЕГ У ПРАЗНО. жАЛИ БОЖЕ ТРОШКОВА СУЂЕЊА, НИШТА СЕ ТУ ДОКАЗАТИ НЕ МОЖЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаран

18.04.2024 14:36

Нису платили порез...

ОДГОВОРИТЕ