Тужилаштво тражи провјере о смрти двије бебе

Након формирања предмета, Окружно јавно тужилаштво Бањалука затражило је и провјере о смрти женског новорођенчета Александре Благојевић и мушког новорођенчета мајке Наташе Стијак.

Република Српска 18.04.2024 | 11:42
Тужилаштво тражи провјере о смрти двије бебе

Подсјетимо, ово тужилаштво раније је формирало предмет у вези са свим тврдњама и радњама које су објављене у документарном филму “Гдје је Сара?”, а који је урадио Центар за истраживачко новинарство.

У поменутом предмету упућени су захтјеви за провјере надлежним институцијама, а поводом смрти женског новорођенчета мајке Александре Благојевић, раније Ђилас, и мушког новорођенчета мајке Наташе Стијак. Предмет се налази у раду и у фази је провјера, речено је за Независне новине из Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

Драган Толимир, адвокат Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, Сариних родитеља, појашњава да је у питању предистражна фаза, током које се прикупљају информације. Из Тужилаштва се, према ријечима Толимира, претварају као да нису раније водили кривични поступак у којем су већ прикупили скоро све те податке.

– Од мене нису тражили ништа. Тако се они понашају, игноришу, зато што хоће да кажу да их занима само оно што им доставе установе. То показује да они опет иду сличним путем којим су ишли и раније – рекао је Толимир.

А да су документацију затражили од Толимира, тврди он, већ данас би имали довољно материјала и могли би донијети наредбу о покретању истраге.

– Добили би све оно што је служило као документациона основа за филм. Филм је рађен као да га ја радио тужилац – прикупљени су и презентовани докази. То је била сврха тог филма. Све што је наведено тамо је тачно. За све што је тамо наведено постоје докази – нагласио је Толимир.

А потом је изнио оштре критике на рачун Тужилаштва.

У питању је покушај да јавност мисли да то ‘раде’ државни органи, да је то озбиљно. Ја ћу највјероватније оставити мјесец до два времена да видим да ли постоје резултати. За то вријеме морају постојати неки резултати, трагови, правац дјеловања. Они кажу да имају премало времена, премале капацитете. То нас не занима. То је њихова ствар, то не може бити разлог за неспровођење истраге, за непримјењивање права, поручио је Толимир.

Подсјећамо, почетком априла је на порталу ЦИН објављен потресан документарац о смрти кћеркице Бањалучана Александре Благојевић и Милоша Купрешанина, а у коме су говорили кроз шта су све прошли од тренутка сазнања да је Александра трудна, њеног порођаја, сазнања да је беба преминула те дугогодишње борбе да сазнају све околности које су услиједиле након тога, укључујући и локацију сахране дјетета.

Сарини родитељи одведени су на гробље у Бањалуци, на мјесту гдје су сахрањена два новорођенчета, а ДНК анализом утврђено је да посмртни остаци не припадају Сари. Притом је утврђено да то нису ни посмртни остаци другог новорођенчета, односно синчића Наташе Стијак.

Родитељи ове новорођенчади траже истину, док надлежне институције за сада јавности нису предочиле никакве конкретне податке.

Из Универзитетског клиничког центра Републике Српске рекли су раније да се у тој здравственој установи лијече пацијенти, те да у њиховој надлежности нису организовања укопа, сахрањивање и ексхумације.

Потом се огласило и “Градско гробље” Бањалука, које тврди да је Сара сахрањена на локацији Побрђе, али у свом саопштењу нису навели да ли је позната тачна локација гдје је беба сахрањена.

(Српскаинфо) Фото: МИОМИР ЈАКОВЉЕВИЋ/РИНГИЕР

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

бака

18.04.2024 12:28

Браво за Толимира!

ОДГОВОРИТЕ
Name

енриqуе мартин

18.04.2024 12:31

јако тужно...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аска

18.04.2024 13:39

Ово се мора гурати до краја!!!

Name

Пањик

18.04.2024 13:48

Доце они код главног судије тамо неце бити судије вец ЦРНА БЕДА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

18.04.2024 20:35

Као и свако друго насиље и криминал и отмицу беба подржавају институције.

ОДГОВОРИТЕ