„Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“

Прва панел-дискусија у оквиру пројекта „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“. Комуникација и повјерење су кључни у односу родитељ - дијете.

Република Српска 18.04.2024 | 09:56
„Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“

Прва панел-дискусија у оквиру друштвено одговорне кампање „Не затварајмо очи! Заштитимо дјецу на интернету“ одржана је у Међународном центру за дјецу и омладину Ново Сарајево, с акцентом на тему „Насиље у дигиталном окружењу - како се заштитити“. 

Ријеч је о првој у низу дискусија у градовима БиХ у оквиру кампање коју је компанија м:тел покренула заједно са УНИЦЕФ-ом у БиХ и Плавим телефоном, с циљем додатне едукације и спречавања ризика које собом носи коришћење модерних технологија за осјетљиве категорије друштва - дјецу и младе.

„Задатак свих нас би требао бити да дјеци и младима пружимо сигурно окружење за раст и развој. Ми то чинимо на овај начин, користећи снагу свога бренда стварамо простор за дијалог о безбједности дјеце на интернету. Свакако, то чинимо тако што дајемо прилику људима из струке да с нама подијеле искуства, конкретне увиде и савјете како да интернет учинимо безбједнијим за наше најмлађе“, рекла је Ана Поњевић, директорка Сектора за маркетинг и односе с јавношћу компаније м:тел.

Циљ ових панела јесте јасно комуницирање проблема, ризика и негативних страна коришћења глобалне мреже, односно преношење важних знања и едукација младих, њихових родитеља, наставног кадра, али и цијеле заједнице у правцу спречавања негативних посљедица несавјесног коришћења интернета.

Нинета Поповић, водитељица Одјела за комуникације Уреда УНИЦЕФ-а у БиХ нагласила је да је потребно да освијестимо да међу пет милијарди корисника интернета у свијету сигурно постоје недобронамјерни људи. „Као родитељи, оно што је најважније јесте да морамо разговарати са својом дјецом, суздржавати се од постављања својих и њихових слика онлине, те прихватити да је едукација најважнија у заштити дјеце и младих у онлине окружењу“, рекла је Поповић.

Тема насиља у дигиталном окружењу и начинима да се у том свијету заштите наши најмлађи, актуелнија је него икада, тим више јер и статистике говоре о све дужем времену које млади проводе у онлине простору, односно друштвеним мрежама, као и број негативних ситуација које у том простору доживљавају.   

„Примјећујемо пораст броја дјеце која нам се обраћају управо због изложености насиљу на интернету. Додатна је компликација када дијете нема разумијевање од стране родитеља, институција, школа, што онда доводи до пораста депресивности и анксиозности код дјеце и младих“, нагласио је Саша Рисојевић из Плавог телефона. Он је поручио свим родитељима да је комуникација кључ, односно повјерење које настаје из те комуникације.  

Компанија м:тел као пружалац услуга интернета, поред софтверских рјешења које нуди својим корисницима у правцу заштите дјеце при коришћењу ових технологија, као друштвено одговорна компанија жели отићи корак даље – обезбиједити и едукацију и окупити све релевантне институције да о том проблему говоре. 

Леа Ченгић, шефица Одсјека за садржаје и медијску писменост РАК БиХ, нагласила је да се у стварном свијету, у дигиталном формату дешавају страшне ствари у реалном времену и, како наводи, важно је да то освијесте сви родитељи који често и сами проводе сате на интернету, губећи вријеме на неважне ствари. „Када причамо о медијској писмености, ми не треба да причамо само о технологији. Наравно да треба да се зна како изгледа садржај који наша дјеца користе на интернету, каква врста игрице је у питању. Морамо да гледамо ширу слику наших медијских навика“, рекла је Ченгић.  

Истраживање које су у БиХ спровеле РАК и УНИЦЕФ каже, између осталог, да је више од 50 одсто испитане дјеце доживјело непријатности на интернету, а да више од 85 одсто о томе није ни са ким разговарало. Такође, свако друго испитано дијете млађе од 11 година каже да посједује профил на некој друштвеној мрежи.

Саша Петровић, шеф Одсјека за борбу против компјутерског криминала, ФУП Сарајево, навео је да је нажалост, сваки дан све гора и гора ситуација када је ријеч о цyбер насиљу, јер су све софистицираније апликације и средства комуникације и све теже је пратити развој технологија и заштите коју користи друга страна.  

Компанија м:тел ће током априла и маја организовати панел-дискусије и у другим градовима БиХ, како би се ширила порука о важности едукације и разговора са дјецом о овој теми.

(ПР) Фото: ПР