БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца

- Да су школске клупе и учионице у средњим школама широм Босне и Херцеговине све празније и да звоно на одмор позива све мање ђака показују подаци који кажу да је у размаку од 10 година у средњим школама уписано скоро 50.000 ученика мање, тачније 48.529 ђака, а број школа, према Агенцији за статистику БиХ, остао је исти.

Босна и Херцеговина 18.04.2024 | 08:11
БиХ за деценију остала без скоро 50.000 средњошколаца

Тако је у 311 средњих школа у школској 2023/2024. години уписан 107.821 ученик, што је у односу на претходну школску годину мање за 115 ученика. Деценију раније, односно на почетку школске 2013/2014. године, школовање је започело 156.350 ученика.

Своје знање ученицима у овој школској години, према подацима Агенције, преносе 12.554 наставника, док је прије 10 година тај број био 13.037, што је мање за 483.

Ако узмемо у обзир да одјељење има око 25 ђака, према овим подацима, БиХ је остала без око 1.941 одјељења.

Александар Мајић, демограф, истиче да је, ако се посматра посљедњих 30 година, евидентно смањење броја ученика како у основним, тако и у средњим школама и у Републици Српској и у Федерацији Босне и Херцеговине.

Како наводи, објашњење за такве процесе је прије свега ниска стопа фертилитета.

"Кад погледамо статистику, ми једноставно видимо да се мањак ученика у основним школама рефлектује и на средње школе, а то се онда наравно рефлектује и на високо образовање. Ми који смо и запослени у високом образовању константно се суочавамо са мањком студената, али осјећа се и мањак радне снаге, значи мањак радног контингента", каже он.

Према његовим ријечима, ови трендови ће се наставити, али не у овом интензитету.

"Ми смо имали нагли пад наталитета током 2000. године, гдје се, конкретно говорим за простор Републике Српске, драстично смањио број рођених. Међутим, посљедњих десетак година ми имамо између 9.000 и 9.500 рођених у Републици Српској, а на нивоу БиХ то је око 26.000 живорођених. Али, нажалост, у посљедње вријеме све је учесталија емиграција. Исељавање становништва имаће све већи ефекат на будуће генерације и на будући контингент основношколске и средњошколске популације", наводи он за "Независне новине".

Владимир Васић, социолог, истиче за "Независне новине" да су кључни ресурси за развијање друштва управо људи и наука, додајући да демографски суноврат убрзава урушавање образовног система.

"Вишедеценијска социоекономска и друштвено-политичка криза у БиХ изњедрила је катастрофалне демографске посљедице по бх. друштво, које се највише огледају у егзодусу управо образованих младих људи. Дакле, ми индиректно протјерујемо младе образоване људе, а што се директно манифестује у поражавајућим статистикама уписне политике од основних, преко средњих школа па до факултета", навео је он.

Према његовим ријечима, смањене уписне квоте у основном и средњошколском образовању осјетиће се касније и на високом образовању.

"Друштво које себе доведе у опасност да уништава образовање и научни потенцијал на ивици је суноврата. Рјешење је у јачању популационих и социјалних политика, али уколико данас кренемо, а нећемо, посљедице таквих мјера се тек у будућности могу осјетити. До тада - ко буде био овдје", говори Васић за "Независне новине".

Драган Гњатић, предсједник Синдиката образовања, науке и културе РС, казао је да је у школама у Српској запослено тачно онолико наставника колико дозвољавају прописи.

"Ми као синдикат морамо да сачувамо свако радно мјесто у школама. Неспорна је чињеница да је дјеце све мање, али радницима послодавац мора да обезбиједи посао", рекао је Гњатић недавно за "Независне новине".

Према његовим ријечима, потребно је редовно пратити ситуацију како не би дошло до тога да радници буду проглашени технолошким вишком.

(<стронг>Независне) Фото: Илустрација

Коментари / 22

Оставите коментар
Name

Сл

18.04.2024 08:42

Бице јос горе није то ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

18.04.2024 11:26

Нису остали без средњосколаца само су се уписали на друге скле у Њемацкој,Аустрији,Свици .Италији итд.

Name

Аска

18.04.2024 13:43

Да... уписани су у друге сколе и друге дрзаве. А њихови родитељи, сколовани, наставили зивот негдје другдје... закљуцак, Запад је успио у свом науму... нас су завадили, отели нам земљу, небо, воду, дјецу и то је то...

Name

Ре Аска

18.04.2024 16:34

Најлакше је себе лагати. Ми смо имали погрешан систем, комунизам.

Name

фег

18.04.2024 08:50

Ови у Лопарама су под актуелном локалном влашћу остали без 70% ученика основне и средње школе у Лопарама последњих 15 година владавине терора и пљачке, отимачине, само напријед до коналне пропасти, удри и пљачкај народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За све су криви

18.04.2024 12:26

Комунисти. Још раније за вријеме yу су се људи исељавали, бивши режим није могао све запослити. Отворили границе, дали нам падоше и ајде, вишак. А ми поносни на наше пасоше, могло се "путовати". Пролетариат, радници незапослени. Нигдје подузетника, зато нам је сада овако.

Name

ре

18.04.2024 13:15

И без литијума лоповска локална власт је угасила живот ове општине, не треба никакво копање литијма, све су буџете (7,5 милииона годишње) покрали, ни једну фабрику нису изградили последњих 25година.

Name

Весо

18.04.2024 08:55

Податци о масовном исељавању градјана Босне апсолутно не интересују оне који су одговорни за то. Сваки пут кад предсједник оде по памет у Београд а недјељно једанпут. велики број младих породица одосе у "пропалу" ЕУ. Има она "гласајте за нас" која се поруцује по разним митинзима зборовима и саторским догадјајима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

аћим

18.04.2024 09:33

Никакво чудо.Све док је СНСД на власти људи ће одлазити јер њиховом руководству је то у интересу ради останка на власти.Све су предузели да људи са породицама одлазе.Рецимо у земљама ЕУ дјеца имају прописан дјечији додатак без неке велике папирологије као код нас.Какве везе има потврда да ли имаш или немаш возило са дјететом.Без разлике на имовину коју посједујеш у ЕУ су људи равноправни по том основу, јер дијете је дијете.Субвенције за дјецу по разним основима.Код нас је најскупља дјечија гардероба, обућа, опрема за бебе а траже да се поправи наталитет, што је супротно горе наведеном.А насјвише су доприњели са платама и дневницама грађевинским и физичким радницима, када би могли они би направили да раде џаба.Зато су лчјуди покупили дјецу и отишли и плаћени су адекватно.Сада имамо Да ли се ико запитао када купи стан по оваквим астрономским цијенама да ли је сигуран у том стану и да се неће урушити ? Ово кажем јер сада имамо нову грађевинску снага из Непала, Пакистана, Авганистана и сл.Такви се овој власти свиђају јер раде за минималац.Ова власт да се домаћински односила према РС све би било потаман и људи не би одлазили, него би и наталитет био бољи.Да би остали на власти из ЗУ чупају најбоље љекаре за кандидате а народ могу лијечити и они за које су они дозволили да заврше на привастним факултетима што никада није могло.Завршиш затрговца и одеш шест мјесеци на преквалификацију и постанеш мед.сестра.Срамота мораш отићи хтио или не јер ускоро ће доћи Непалац да те лијечи са којим се нећеш моћ ни споразумити а наши доктори који су добри су градоначелници или директори водовода.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-Нострадамус

18.04.2024 12:32

И ја сам критицар Снсд-еа и власти у Републици Србској,али сматрати даје само Снсд-е крив за то, то не прихватам јер ми зивимо у једној дрзави сто се зове БиХ.То знаци власт на нивоу и Ентитета и Дрзаве су одговорни за то стање односно Срање.

Name

Жељко

18.04.2024 10:26

Није то никакво чудо,сад се средња школа прескаче и одмах се факултет завршава,да се не губе године узалуд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није тачно

18.04.2024 10:43

Остала је само без оних што су напустили бих и нажалост помрлих. Не можете рачунари да је остала без оних што нису ни зачети. Није исто данас ни јуче у односу на прије 10 година. То није никако мјерило поређења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бенито

18.04.2024 12:12

Де да ми минтигујемо "српска те зове" ! Подржимо власт то је рјешење свједоци смо како нам је добро.....

Name

М

18.04.2024 13:18

Па неце нико ни зацети, сто да овдје радја дјецу? Погледај како се опходе према породиљама, какво нам је стање итд.

Name

18.04.2024 13:41

У том грму лежи зец а не у бројевима данас и пре 10 година.

Name

Линда

18.04.2024 10:51

Шолц само прати извјестаје колико се беба родило у реп српској .Баустеле по Западу цезну за насом рајом ..Кад се роди 30 дјеце и рс одмах Додик саље поруку Шолцу КАЗИ ДРАГИЦКА ..Дао бог да му потомци раде као слуге Свабама.Да буду на семинару као Омцо ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2024 14:37

Боље је и код свабе радити како ти казес као слуга, сто нема везе с мозгом али ок! Као прво свабо те третира као радника и постује твоја права! Као друго социјално и пензионо осигурање је на нивоу! Не плацас ни партиципацију као код нас! Када одес доктору он има за тебе времена и све ти објасни за разлику од насих који су умислили да су богови па са њима не мозес ни поразговарати! Као треце, овдје радис и знас за ста радис и цему се мозес надати у пензији! Знас ли доле ста те цека сутра? Није сјајно али за разлику од зивота доле је овдје је мед и млијеко! Ово се наравно не односи на криминалце, владајуцу свиту и остале подобне! Али и за то има она стара, мозес како хоцес али не мозес докле хоцес!

Name

Овде само

18.04.2024 17:05

Како изгледа јадикују пролетери. Гдје су нам подузетници чији је задатак и интерес да нас запошљава? Нема их, Тито све побио и затворио, отјерао, ми пролетери му тапшемо и аплаудирамо, кликнемо од среће. И онда смо поклонили повјерење ратним хушкачима и ратовали умјесто да смо завршили рукаве и оснивали.

Name

Зоран

18.04.2024 11:42

Додиговој дјеци је добро

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аларм

18.04.2024 15:41

Тузно је колико људи одлази... Клинике нам остају празне, по 5 људи одједном даје отказ и одлази у Њемацку , нико ниста не предузима...Плате исте, ниста се не мијења .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гкхг

18.04.2024 16:34

И ниткога није брига за то,ни позицију ни опозицију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бибибибубу

18.04.2024 23:08

И умјести да се за трећину смањи број оросветних радника- готована, трећина,школа закатанчи и на тај начин уштеди 100 милиона годишње те уради честита реформа приступа образовању...не мијења се ништа...вјероучитељице од дјеце траже да нацртају Послхедњу вечеру?!?!

ОДГОВОРИТЕ