Шта се крија иза одлагања куповине кумовске зграде?

Управа за индиректно опорезивање БиХ је, у договору са Гранд Трејдом, одложила куповину зграде у центру Бањалуке. Тачан разлог неће да саопште, али према информацијама БН телевизије, притисак на све оне који завршавају дугогодишње спорне пројекте СНСД-ове власти је огроман. Све је за сада на чекању.

Република Српска 17.04.2024 | 22:58
Шта се крија иза одлагања куповине кумовске зграде?

Од куповине зграде, у власништву контроверзног бизнисмена Милета Радишића у центру Бањалуке, за сада нема ништа.

Неколико дана прије него што ће им истећи рок да се изјасне о понуди Гранд Трејда, Управа за индиректно опорезивање БиХ се договорила са понуђачем да се рок за коначну одлуку пролонгира за још неколико мјесеци.

Ову информацију нам потврђују и из Управе.

"Будући да цијели поступак по огласу за куповину објекта за смјештај запослених у главној канцеларији и у регионалном центру Управе за индиректно опорезивање (УИО) у Бањалуци још увијек није завршен, УИО је у међувремну затражила продужење рока понуде од компаније Гранд Траде доо Бањалука, што је и одобрено, тако да понуда вриједи до 18.06.2024. године.

Надамо се да ће до тада цијели поступак провјере испуњености услова тражених у тендерској документацији бити окончан.", поручили су из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

На питање због чега је пролонгиран рок за куповину објекта, из Управе за индиректно опорезивање БиХ нису били прецизни.

Незваничне информације БН телевизије говоре да су до Зорана Тегелтије, директора УИО стигла упозорења да ово није погодан тренутак да Управа за индиректно опорезивање БиХ купи и пресели у пословни центар Гранд Трејда.

Одговор смо покушали да добијемо и од Тегелтије. У кратком телефонском разговору је јасно поручио да нису одустали од куповине зграде.

Али - на питање да ли је добио нека упозорења да сада не смије да се изврши купопродаја, Тегелтија није оповргао наша сазнања, упитавши – од кога упозорења.

Након чега се телефонска веза прекинула. Из опозиције поручују да је то било очекивано, с обзиром на свеукупна дешавања.

 "Претпостављам да ће људи који доносе одлуке, послије ових санкција које су задесиле појединце и фирме, добро да размисле око својих даљих корака. Једног дана ће доћи правна држава, једног дана ће требати положити рачуне.

Јер ова власт је власт која је толико дуго у фотељама и изгубила је сваки осјећај гдје је граница. Више ни милиони који се дијеле подбнима нису никаква вијест.", поручио је Младен Босић, посланик СДС - а у ПД ПС БИХ.

 Фирма контроверзног бизнисмена Милета Радишића, који је лежао у затвору због привредног криминала, доставила је у јануару ове године двије понуде.

Првом је Управи понуђен објекат од 12.280 квадрата за 71,1 милион без паркинга, док је друга понуда са паркингом била 98,6 милиона марака.

"Ових 71 милион нису довољни за куповину, па чекају буџет за 2024., гдје ће се та средства обезбиједити. А други могући разлог је да је сам директор одлучио да сачека и повуче ручну док се не види шта ће се све дешавати са финансијским токовима у Босни и Херцеговини.", каже Мира Пекић, посланик ПДП-а у Парламентарној скупштини БиХ.

 "Управо због диобе плијена и очувања својих позиција, ми имамо сталну напетост и кризу, чак до тих мјера, као што је сада, да може довести до сукоба.

Да људи не отимају на овакав начин, не би биле овакве политичке тензије, које они изазивају, да би прикрили оно што се дешава иза сцене.", каже Младен Босић.

Куповина зграде за сједиште Управе за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци је захтјев СНСД - ове власти старији од 10 година.

Управа за индиректно опорезивање од 2007. године четири пута је расписивала тендер за куповину нове зграде у Бањалуци. На прва три се није јавио нико, а на посљедњем је пристигла само једна понуда и то од компаније Гранд Траде.

Изградњу овог објеката су пратиле незаконитости, протести, као и политичка позадина, јер је власник објекта у кумовским везама са Милорадом Додиком.

Према незваничним информацијама, још има инвеститора који треба да наплате своја улагања у пословну зграду Милета Радишића.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

100 милиона

17.04.2024 23:59

Оцигледно је да се ради о великој корупцији и пљацки народа РС и Федерације. А да се не ради о пљацки за 100 милиона КМ ПУ би сама за тај новац могла купити земљисте (односно добити од дрзаве земљисте) и направити двије такве зграде као сто је лума Радисица. С друге стране, па јер ПУ мора бас ту згдраду да купи? Засто Радисиц не прода ту зграду било ком другом за ту цијену? Како је он могао знати унапријед да це зграду купити ПУ? Прво су отели ту земљу (Пицин парк) па су са опљацканим новцем направили зграду и ту пјјацку хоце сада да уновце за 100 милиона КМ Па то само мозе у земљи без закона, суда, полиције и тузиластва.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

18.04.2024 04:56

Колико је та зграда власништво Миле Радишића, исто толико је и моја!

ОДГОВОРИТЕ
Name

16- а

18.04.2024 06:33

Какав Миле Радишић, какав кум, птице на грани знају ко је главни инвеститор и скривени власник!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лактаси

18.04.2024 06:35

Овај Тегелтија је толико опасан политицар ниста он не доприноси само гледа себе свој капитал који је огроман,зар је могуце д цовјек са степеном интелигенције нхеговим буде милијардер, ОВО СВЕ СЕ МОРА УРУСИТИ ОВИ ЉУДИ МОРАЈУ ОДГОВАРАТИ БАР БОГУ јер су сав систем подредили само крадји,јаваслуку пидизању цијена,корупцији,подвалама,преварама..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Конотација

18.04.2024 07:08

Посао уговарају два оберлопова: Радисиц и Тегелтија!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

18.04.2024 07:30

Док Миле "Србин" не заврши све што му нису издиктирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само питам

18.04.2024 07:35

Јесу ли у цијену зграде урацунали дуг за ПДВ од фирме Радисицеве фирме СЕНЕТ или им је опростен?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

18.04.2024 07:52

Носиоци власти у Федерацији, Тројка и ХДЗ, овим пролонгирањем куповине зграде Грант Трејда, покушавају да добију што више политићких поена, и да барем донекле покушају да контролишу и да обуздају непредвидиву политику "Великог вође"!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГГ

18.04.2024 08:38

Тегелтија није луд да иде у затвор прије времена!!! Зграда ће бити код брата његовог каје! И његова банка ће дати кредит лаган за то! Сто тегелтије нема да подржи свога лидера у Сарајеву?????? Сwе вам јасно! А нема оног тегелтије исто љубавника бањалучких сарлета и јада од накаради!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миркан

18.04.2024 08:58

Вјероватно се чека ,,боља" цијена од стране понуђача пошто је заинтересованих много,што страних што домаћих инвеститора. Зашто некоме дати нешто за стотињак милиончића ако ти неко за то исто даје двадесет,тридесет па и педесет милиона више? Јесмо ли на пијаци или нисмо?

ОДГОВОРИТЕ