Пад температуре и снијег нанио штету усјевима

Снијег у априлу највише је изненадио пољопривреднике којима година зависи о роду. Уз температуре које су пале и до нуле, неочекивани снијежни покривач оштетио је усјеве, али и расцвјетале биљке. Обим штете тек ће се утврдиити.

Република Српска 17.04.2024 | 19:25
Пад температуре и снијег нанио штету усјевима

Прољетна сјетва кренула је оптимистично. Таман када су кукуруз и друге  житарице увелико почеле да расту доживјеле су шок. Пољопривредник из Амајлија код Бијељине Љубиша Стевановић каже за БН да је ово нагло захлађење стрес за биљке.

“Мислим да је једини излаз у свему овоме прихрана преко листа. Чим се буде прсакло против корова треба бацити прихрану да би се биљка што прије опоравила.”

Ако се наставе температурне осцилације могле би се одразити на принос поврћа, а највише на најосјетљивије културе паприку и краставац, истичу забринути власници пластеника. 

Повртар из Голог Брда код Бијељине Миодраг Лазић прича да су се спремали за бербу карставца, али да ће нагли пад температуре успорити сазријевање, па ће и берба бити одгођена.  

Нагле временске промјене могу успорити раст усјева, али неће оставити значајније посљедице, охрабрује струка.

Др Драган Зарић из Агенције за пружање стручних услуга у пољопривреди рекао је за БН да ово захлађење неће имати значајнијег утицаја на даљи раст и развиће биљака, иако су оне претрпјеле шок.

Нестабилно вријеме помрсило је конце и пчеларима у јеку цвјетања багрема, који иначе доноси највећи принос. 

Бојан Нешковић, пчелар из Бијељине забринут је да ли ће уопште имати багремовог меда  ове године.

“Велика је вјероватноћа да ће врцање меда што се багрема да изостане што ће да представља велике финансијске губитке за саме пчеларе.”

Међутим, највеће штете могло би претрпјети воће. Из Удружења воћара Републике Српске кажу да су високе температуре већ наштетиле крушкама, а уколико се настави температурни пад одразиће се на принос и квалитет бројних воћних сорти.  

(БН) Фото: БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Драган

17.04.2024 20:02

Све по сиротињи па окрено и сами Бог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лик

17.04.2024 21:54

Кад код вас цвјета багрем, ја га никад нисам видио прије маја мјесеца!

ОДГОВОРИТЕ