Каква привреда, такве Жељезнице у Републици Српској

Жељезнице Републике Српске муку муче са пеглањем старих дугова, проналаском корисника, радници са малим платама, а Влада која се обавезала да улаже у предузеће ове године није уплатила ни марку.

Република Српска 16.04.2024 | 12:37
Каква привреда, такве Жељезнице у Републици Српској

Кажу да возови увијек стижу на одредиште, али ове у Републици Српској ускоро неће имати ко да вози. Жељезнице напуштају машиновође, мајстори, већином квалификовани радници.

“Плате су радника неквалификованифх, квалификованих, висококвалификованих у истом платном разреду што је једноставно неприхватљиво за запослене.”, каже радник Жељезница Републике Српске Горан Чамџић.

Предузеће не може без помоћи Владе, која му је окренула леђа, негодују из Синдиката.  

“Како да послују, муче се. У прошлој години имали смо приход 38.000.000 КМ, а на плате смо дали 46.000.000 КМ. Масовно нам људи одлазе.”, рекао је за БН предсједник Самосталног синдиката машиновођа ЖРС Симо Цвјетковић.

Умјесто улагања 800.000.000 КМ на шта се обавезала Планом реструктурисања, Влада их је каже Цвјетковић повећањем минималца на 900 марака увела у финансијску дубиозу.

“Ми до 200.000 КМ намирујемо из властитог прихода и немамо довољно простора да повећамо плате оним занимањима која би требала бити прије свега профитабилна занимања. Ако сте ви као Влада правили ту пројекцију да то буде 900 КМ минималац, онда та средства морате надокнадити Жељезници.”, каже Цвјетковић.

Међутим, власт је урадила оно што најбоље зна- задужила се. Око 100 милиона КМ из кредита Свјетске банке, који ће грађани Српске враћати до 2051. године, потрошено је за реструктурирање “Жељезница”, али је тај новац углавном отишао за пеглање старих дугова и за отпремнине.
Из Жељезница кажу да је за обнову и реконструкцију “возног парка” потребно око милијарду евра.

Економиста Миленко Станић, указује на неодговорност јавног сектора и Владе Републике Српске као власника Жељезница, јер како каже нико није одговарао за огромне вишкове незапослених радника ни за дугове који су направљени у том јавном преудзећу.

- Каква привреда – такве Жељезнице, објашњавају економисти. Жељезница може бити носилац привредног развоја ако се увеже са привредом, али ако до тога не дође, предузеће ће ући у нову спиралу проблема који ће се моћи санирати само новим задужењима. Све је на Влади Републике Српске која треба да хвата задњи воз за спас некадашњег гиганта

(БН) Фото: БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Маца појела језик

16.04.2024 12:50

Управа која би требало од Владе да захтјева паре, упорно ћути! Отјерати све заједно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зељезницар

16.04.2024 16:07

Ма људи маните се тог зељезницког превоза нема ко да путује власт је растјеран народ по бијелом свијету,нема висе путника..

Name

Марија

16.04.2024 16:36

Нека управа направи проход и заради новац, а не да захтјева од Владе. Тотално обрнут концепт.

Name

Ре

16.04.2024 16:41

Грешка. Ваљда треба каква власт таква привреда и жељезнице.

Name

Јасин

16.04.2024 13:14

Једна дрзава двије зељезнице.Како онда зелезнице у Федерацији вец неколико година послују са зарадом јос су улозили и у куповину нових возова, а зељезнице Републике српске су нон стоп у губицима ?? Неко дебело краде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

16.04.2024 13:30

Дајте висе гурните их у стецај, па нека им намирује неко њихов нерад и лоповлук.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хахахахаха

16.04.2024 13:35

Жељезнице српске који пропалитети ахахахахахаха ....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалиста

16.04.2024 13:55

А федералне жељезнице никад боље нису радиле

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар

16.04.2024 14:13

Реално ни зељезнице федерације не стоје добро, мозда само мало мање лосе. Проблем зељезница је заправо доста дубљи од онога сто се писе по медијима. Зељезнице у цијелој бивсој сфрј, су од мотора развоја претворене у јаму без дна у које је питребно сипати новац. То је урадјено криминалном приватизацијом индустрије и непостојањем праве политике индустријског развоја. Зељезнице имају смисла у земљама у којима је демографија у плусу, па има путника или у којима има индустрија. Зфбих стоје мало боље јер имају зељезару, коксару, банквице и слицно. Тј. Имају мало индустријских пкстројења па возови имају за кога да иду. Док се у цијелој сфрј, фабрике гасе а нове се праве без пруга тј. толико удаљене од пруга да им је зељезница прескупа за корисцење. Да је постојала политика индустријског развоја фабрике би се правиле уз пругу или на мјестима гдје би се брзо градила пруга. Код нас је и оно индустрије сто је постојало у унистено. Ко мало обеази пазњу на индустрију у фбих, видице да су тамодњи највеци корисноци зељезница пред издисајем. И неце бити напретка у наредном деценинама.

Name

абц

16.04.2024 16:38

За Министар: јако добро образложење, у праву сте. Још бих додао лоше пословање, крађа, неспособност и незнање руководства, енормно запошљавање са ухљебима који су као крпељи, и то је отприлике то.

Name

Нејасно

16.04.2024 14:14

Једина мука коју муче у жељезницама јесте незнање,грамзивост недораслог и необразованог руководства и слијепо подаништво Обрену и СНСД-у.Људи који данас управљају жељезницом у вријеме Сретена Телебака не би могли ни прићи згради управе.Овај исти Симо Цветковић лажни борац за радничка права жестоко се уталио са адвокатима који су заступали раднике.Нико жив незна ни како ни од када су исплаћиване камате на тужбе.Само луд човјек би дао милијарду кредита предузећу које воде један Јовић ,отпуштени полицајац а у надзорном одбору сједи старлета Дијана Калинић а политику развоја предузећа осмишљава Радић Жељко контролор за локомотиве у дизел депоу Секције за вучу возова Добој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко,њемацка

16.04.2024 15:49

а гдје вам је савановиц,сељацина бивси директор.Он има фирму,а упропастио је зељезнице,сто га не гањате,внаго смрдска

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

16.04.2024 18:06

Ста це зељезнице, Бурле прави аеродроме

ОДГОВОРИТЕ
Name

За марка озренца

16.04.2024 19:49

Саван је обицан бандит,ради као референт у пут.саобрацају,фиктивно наравно.Али он је Мала маца за озренске хапце,стета сто литиј није раније надјен да вас раније прекопају И скину Нам вас са грбаце

Name

Робија

16.04.2024 23:14

Па кад се види ко је генерални довољно...цовјек који паркира на тротоару свог дзипа бијеле боје , сељак, неук, неспособан и ста висе реци за Демосовог директора. Цовјек промијенио позиција висе него чарапа...У Добоју Сладјана сви знају и не фермају га ни за пола паре не знам како уопсте госп. Цубриловиц трпи ову неспособну појаву. Па он појма нема о водјењу Зељезница. Узас и срамота. Не треба нама Марфи ми смо себи пресудили...

ОДГОВОРИТЕ