Напад ножем у цркви у Сиднеју терористички акт

Полиција у Аустралији саопштила је данас да је напад ножем у цркви у Сиднеју верски мотивисан "терористички чин", преноси ББЦ.

Свијет 16.04.2024 | 07:48
Напад ножем у цркви у Сиднеју терористички акт

Шеснаестогодишњи дечак ухапшен је након што су верски лидер, свештеник и верници нападнути јуче током службе у цркви Христа доброг пастира на западу Сиднеја. 

Локални медији преносе да су нападнути свештеник кога су именовали као оца Исака Ројела и верски лидер Мар Мари Емануел.

Најмање четири особе задобиле су повреде које нису опасне по живот, саопштено је из полиције.

Аустралијска полиција је уверена да је реч о верском екстремизму, истрага је још току, а власти до сада нису навеле вероисповест нападача, наводи ББЦ.

Напад се догодио у Вејклију, 30 километара западно од пословног центра Сиднеја, јуче у 19.00 часова по локалном времену, у време одржавања службе која је уживо преношена онлајн, а током инцидента је повређен и нападач.

Начелница полиције савезне државе Новог Јужног Велса, Карен Веб изјавила је јутрос да су верски лидер и свештеник подвргнути операцији и да могу бити "срећни што су живи".

Веб  је рекла да је тинејџер наводно упутио коментаре верском лидеру док је овај прилазио, а који су били верски мотивисани. 

Полиција верује да је циљ напада био застрашивање верника. 

Нападач је деловао сам и, иако је "познат полицији", није био ни на каквој листи за праћење тероризма. 

Наводни починитељ подвргнут је операцији након што је задобио повреде на рукама, а за сада није јасно да ли се сам повредио или у сукобу с верницима.

Видео снимци напада проширили су се друштвеним мрежама, а стотине људи убрзо су похрлиле у Асирску православну цркву, која се налази око 35 километара југозападно од центра града.

Тамо се велики број људи сукобио с полицијом која је чувала цркву.

 Два полицајца су повређена, а уништено је и 10 полицијских аутомобила. 

Аустралијски премијер Ентони Албанезе сазвао је хитан састанак државних безбедносних агенција, назвавши напад "узнемирујућим".

Он је позвао људе да "не узимају закон у своје руке".

Четврт Вејкли је средиште мале хришћанске асирске заједнице у Сиднеју, од којих су многи побегли од прогона и рата у Ираку и Сирији.

Бискуп Мар Мари Емануел је популаран, али изазива поделе међу ортодоксном заједницом, а многе његове проповеди се деле на интернету.

Он је привукао пажњу током карантина у време корона вируса у јуну 2021. године, када је критиковао ограничења и вакцине.

Напад се догодио само неколико дана након што је шест особа избодено ножем у сиднејском тржном центру Вестфиелд Бонди Џанкшен.

За сада нема информација да су ова два догађаја повезана.

(Тањуг) Фото: АП

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Постен

16.04.2024 10:05

Сад је ово терориста а онај сто поби толико људи је само поремецен који критерији које лицимјерство

ОДГОВОРИТЕ