Геополитичка ситуација не иде на руку Србији

 - Директор Међународног института за блискоисточне и балканске студије (ИФИМЕС) Љубљана Зијад Бећировић оценио је поводом ноћашњих догађаја између Ирана и Израела да се ради о договореном нападу, а што се тиче позиције Србије у таквим геополитичким околностима, оцењује да се председник Александар Вучић налази под невиђеним пристиком као ни један српски државник у последњих 30 година.

Србија 14.04.2024 | 17:43
Геополитичка ситуација не иде на руку Србији

Бећировић оцењује за Тањуг да ова ситуација између Ирана и Израела не иде у корист наше земље.

"Председник Александар Вучић налази под невиђеним притиском у вртлогу геополитичких превирања као ни један српски државник у последњих 30-ак година. Мислим да ова ситуација не иде у корист Србије, зато што се покушава искористити доктрина шока, а то је када се дешавају велики догађаји на међународној сцени, а један од њих је сасвим сигурно и руско-украјински рат, догађања у Нагорно-Карабаху, у Гази, да се покушава наметнути решење између Београда и Приштине", рекао је Бећировић за Тањуг.

Говорећи о испаљивању пројектила на Израел, Бећировић сматра да је реч о договореном нападу, приметивши да Иран није користио своје хиперсоничне ракете, а у Израелу су, каже, изабрани небитни циљеви.

"Тако да је то била прилика да Иран покаже свој реноме, а Израел да докаже јачину своје противаздушне одбране, а у ствари, ово је све добро дошло и премијеру Нетанијахуу, да се може обрачунати са опозицијом", рекао је Бећировић.

Он сматра и да неће доћи до ескалације између Ирана и Израела, те сматра да су овим нападом "задовољене обе стране".

"Не очекујемо да дође до ескалације. Уколико би евентуално дошло до тога да Израел узврати, то би више било симболичног карактера, иако је амерички председник Џозеф Бајден упозорио, односно саветовао Израелу да се не свети због овог напада", рекао је Бећировић.

Када је реч о седници Савета безбедности Уједињених нација коју је затражио Израел, Бећировић сматра да ће сасвим сигурно САД искористити могућност да се не доноси било каква резолуција која би била на штету самог Израела.

Бећировић је на питање каква се реакција Израела очекује, одговорио да све зависи од геополитичког контекста у којем се налази та земља.

"Како се буде одвијала ситуација у свету, какви буду притисци, геополитички распоред моћи, тако ће се понашати и сам Израел, али до сада се влада поприлично суверено, зато што има снажну подршку не само САД, ту су Велика Британија, Француска и Немачка", закључио је Бећировић.

(Тањуг) Фото: Тањуг

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ре

14.04.2024 18:13

Косово је давно ријешено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

14.04.2024 18:25

Јос само да успијемо притворити овог насег зликовца да нас висе не музе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прије це бити да

14.04.2024 18:33

Геополитицка ситуација не иде на руку радикалској политици

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

14.04.2024 18:34

Овај на платном списку Вучића,али не у сендвичима,него плаћање озбиљним новцем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Биг Тоин

14.04.2024 19:41

Све се сломи на нама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

14.04.2024 22:02

О каквој геоплитичкој ситуацији овај лик прича ? Ускоро читава планета улази у рат, исток против запада и обратно , муслимани , православни, хинду и будисти, против католика, протестаната и јевреја , то будала види шта се дешава, а некакав бећиревић ,,"словенац" бистри политику !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

14.04.2024 22:19

Сто се тице Израела и Ирана то си у праву а сто се тице притиска...ма иди бегај. Па ова зајебанција се не мозе поредити са ситуацијом у Рамбујеу...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тандрчак

15.04.2024 06:58

Кад нам је шта ишло на руку?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анас

15.04.2024 07:56

Тек колико иде наруку БиХ дрзавној политици!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мимо

15.04.2024 09:24

Треба Србији увести неоправдане и ничим изазване санкције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зивјела Русија!

15.04.2024 22:43

Не брини се ти за нас и сра нам иде а ста не иде.

ОДГОВОРИТЕ