Зашто су Иран и Израел деценијама смртни непријатељи

Рат који се годинама одвија између Ирана и Израела обликовао је Блиски исток. Иако је Иран често ратовао тихо и преко посредника, вишемесечне борбе између Израела и палестинске групе Хамас биле су окидач довољан за Иран да своје претње претвори у дела и нападне Израел беспилотним летелицама.

Свијет 14.04.2024 | 00:50
Зашто су Иран и Израел деценијама смртни непријатељи

Ипак, поред тајног рата са Израелом који траје већ годинама, Иран је од почетка сукоба у Појасу Газе подржао палестинску групу Хамас, а сада је рат у сенци ушао у нову, најопаснију фазу.

Зашто су Иран и Израел непријатељи?

Након исламске револуције 1979. године нови лидери Ирана заузели су снажан антиизраелски став.

Иран подржава Хамас и Хезболах.

Израел сматра потенцијал Ирана да направи нуклеарно оружје претњом свом постојању.

Где се водио рат Ирана и Израела у сенци

1) Либан

Ово је био најстарији фронт у бици која се водила индиректно.

Као реакција на израелску инвазију на југ земље 1982. године, либански муслимани који припадају шиитском огранку ислама, који доминира у Ирану, формирали су милицију која је постала Хезболах.

Њихова група је у извесној мери постала заступник за главне безбедносне снаге Ирана, Корпус гарде исламске револуције. Израел и Хезболах су се више пута борили, укључујући и рат 2006. године. Од 7. октобра, Хезболах је изразио солидарност са Хамасом испаљивањем пројектила, минобацача и ракета на Израел скоро свакодневно, што је навело Израел да одговори сопственом ватром.

2) Сирија

Током грађанског рата у Сирији, Иран је изградио војно присуство у земљи како би подржао свог савезника, председника Башара ал-Асада, и олакшао копнени трансфер оружја намењеног Хезболаху из Ирана у Либан преко Ирака и Сирије.

У настојању да заустави доток оружја и да се супротстави овом другом непријатељском присуству на својој северној граници, Израел је до сада извео стотине напада унутар Сирије против пошиљки оружја и других циљева за које каже да су повезани са Ираном и његовим савезницима, у неким случајевима убијајући Иранце.

После 7. октобра, Израел је појачао ударе против милиција које подржава Иран у Сирији након што су се приближиле израелској граници. Иран је 25. децембра саопштио да је у израелском ваздушном удару у Дамаску убијен високи командант Револуционарне гарде.

3) Ирак

Иран је рекао да је његов напад од 15. јануара на, како је назвао, израелски "штаб шпијуна" у ирачком аутономном региону Курдистана одмазда за тај напад. Иран је покренуо више напада на Курдистан од краја 2022. године.

Оптужује сепаратистичке курдске групе у региону да против њега сарађују са страним безбедносним службама. Израел је у прошлости користио објекте у северном Ираку за прикупљање обавештајних података о Ирану, према бројним извештајима.

4) На мору

Напади на комерцијалне бродове почели су 2019. године.

Иако ни Израел ни Иран нису прихватили одговорност за ударе на бродове повезане са ривалом, сматра се да они стоје иза њих. Губитак живота је био редак, али у јулу 2021. године по један британски и румунски члан посаде су погинули када је брод којим управљају Израелци у Оманском заливу погођен дроном у нападу који су амерички званичници повезивали са Ираном.

(Блиц) Фото: ИРАНИАН АРМY ОФФИЦЕ ЗУМА ПРЕСС, ПРОФИМЕДИА, СХУТТЕРСТОЦК / РИНГИЕР

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Од 79-те

14.04.2024 09:01

Владају зликовци у Ирану. Али такви су нама драги, као и с кореја или Путин. Талибани и Ис. Алкаида исто. Јер сви су они против демократског друштва, ткз нацисти, како се из Москве чује. И они "воле" свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

79.. тих ?????

14.04.2024 09:38

Заборавио си ционисте, УСА

Name

Ре:

14.04.2024 11:04

Па, и у окупираној Палестини (тзв. Израелу) су од 48.-е на власти терористи и ратни злочинци, али то је прихватљиво? Читав свијет је у криву, само зионисти вазда у праву, вазда жртве, а све више окупирају територије суверених држава и шире се као смрад око штале шаљући своје, пази, ни пет ни шест него "колонисте" како их и сами називају. Ту се нико не брине о људским правима и међународном праву јербо само ОНИ СУ ИЗАБРАНИ НАРОД, а остатак нас гојими (полуљуди/стока) чија је једина сврха служити њих Изабране. Они то општеприхваћено вјеровање у својој шовинистичкој творевини и не крију. Људска куга били и остали, част малом броју ортодоксних јевреја који и не вјерују да Израел смије постојати, већ очекују успоставу краљевства доласком њиховог Месије. Остатак је кабалистичка багра која сем акумулисања капитала нема друге светиње и тако вијековима. Захваљујући нашмрканом Хитлеру добили су прођу да јашу све нас до краја вјечности, к'о да други народи нису никад страдали, па и нестајали у цјелости. Сада би ваља и слијепци попут тебе требали да прогледају и виде колико је сати. И да, више волим отворену диктатуру, јер ту знам на чему сам, него тобожње жртве нацизма које спроводе систематски геноцид већ скоро осам деценија на конто те жртве. Колико милиона палестинаца још мора да умре да се искупимо за "6 милиона јевреја"?

Name

Н

14.04.2024 12:19

Било би лијепо када не бисмо ратовали. Понашамо се као животиње. Не знам докле ће ови ратови да трају?! Све нам је горе и горе...