СНСД-ов закон није дао резултате

Прије више од годину дана у Републици Српској је на снагу ступио Закон о утврђивању поријекла и посебног пореза на имовину који прописује додатно опорезивање за свако увећање имовине веће од 300 хиљада марака у три узастопне године, а за које се не може доказати поријекло.

Република Српска 13.04.2024 | 19:59
СНСД-ов закон није дао резултате

Иако су представници власти након усвајања тврдили да ће овај закон опорезовати оне чија се имовина незаконито увећала, конкретни резултати се и даље чекају.

Скоро 14 мјесеци закон је у примјени, међутим јавност и даље чека на први резултат – односно да се утврди да је неко незаконито стекао имовину и платио посебан порез од 75% на вриједност спорне имовине.

У Пореској управи Републике Српске кажу да су обрађени подаци за огроман број особа и да располажу значајним информацијама, међутим конкретног резултата и даље нема.

"Пореска управа Републике Српске је у протеклих нешто више од годину дана од ступања на снагу овог закона, обрадила податке о имовини и приходима за више стотина хиљада физичких лица у Републици Српској, те већ располаже значајним информацијама које ће јој, у складу са законом, користити у наредним фазама поступка утврђивања поријекла имовине, а о чијим исходима ће јавност бити благовремено информисана", саопштено је из Пореске управе. 

Још током скупштинске расправе прије усвајања овог закона, кажу из опозиције, упозоравали смо да овакав закон неће санкционисати особе које су стекле огромна богатства на сумњим начин.

"Нисам изненађен до сад нико није платио тај порез и ником није испитана имовина у Републици Српској јер би се испитао врх власти који је највише покрао и највише се обогатио на муци овога народа – то су милионери од народних пара, они сами себе неће да дирају", каже предсједник Листе за правду и ред Небојша Вукановић. 

Пореска управа, судови и тужилаштва, кажу у опозицији, и до сада су имали механизме да се баве овим питањем, али деценијама за то нема воље. Наводе да усвајање и ступање на снагу закона, нема никакав смисао, уколико он не заживи у пракси.

"Тај закон је био парадоксалан сам по себи. Донијела га је власт, а највише су представници власти укључени у високу корупцију и нелегално су стицали имовину. То се лако могло доказати и без овог закона самим пореским контролама којима бисте утврдили колики су нечији приходи, а колику имовину има и ви сте могли то да утврђујете и без овог посебног како се каже леx специалис закона", сматра предсједник Народног фронта Јелена Тривић. 

Од почетка је, сматрају економисти, мало вјероватно да ће СНСД-ов закон дати икакве резултате, јер по њему и кадрови СНСД-а руководе контролама бројних грађана и политичара који су се обогатили на сумњиве начине, од којих су многи њихове страначке колеге.

"Нас грађане прије свега занима да видимо какво је имовинско стање и да ли је плаћен порез прије свега код оних људи који се баве политиком који обављају високе функције или оно што нас свакако занима јесте да говоримо о функционерима који раде у правосуђу и у извршној власти. О томе још нема ни помента и мислим да га ускоро неће ни бити", сматра економиста Славиша Раковић. 

У Србији је сличан закон донесен прије неколико година, а недавно је уручено и прво рјешење за плаћање посебног пореза.

Грађанин није доказао поријекло за стечену имовину од чак милион и по евра, па ће већи дио тог новца практично бити одузет. На овакав случај у Републици Српској и даље се чека.

(БН)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Одлична глума

13.04.2024 20:10

Сви ви знате да ће Додик добити имовину од Шмита јер то је био задатак Додика и Шмита да све закухају заједно да би муслимани добили Резолуцију о геноциду, а Срби имовину, да би касније то спојили са Србијом. А све се то ради под палицом Америке. Зато је Србија изгубила Косово. Кад се то деси, онда ће ФБиХ се распасти, јер ће Херцеговина припасти Хрватској, а Бошњаци ће остати Сјеверни Кипар. То је нажалост крајњи циљ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицко

13.04.2024 20:58

Како на залост, ваљда на срецу.....

Name

Идеално

13.04.2024 21:10

Јјооојј!!! Ал ти оде далеко а бога ми и насироко...

Name

Постен

13.04.2024 22:32

Ти био сњима кад су то договарали мора да си додику преводио посто. он незна ниједан језик страни

Name

Одлична глупост!

14.04.2024 01:32

Хрватској ништа не може више припасти , јер се приступом ЕУ утврдила граница према комшијама и ни педаљ нечије државе не смију да присвоје! Могу само да једу говна као што су научили! Али то важи и за бившу Србију!

Name

Токмак

13.04.2024 20:31

"...да ће овај закон опорезовати оне чија се имовина незаконито увећала." Незаконито увећање имовине треба одузети и законски санкционисати, а не опорезовати. Јел то значи да ако опљачкам јавно предузеће, банку,... и тиме увећам (незаконито) своју имовину, пријавим порезној управи и платим порез, да сам ослобођен одговорности за пљачку?

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД- Соколац

13.04.2024 21:01

Милионери сви доносе Легенди а он ко бајаги "горе" и сви узму себи 3x и тако све опљацкано и тразе да им се јос аплаудира

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обичан човјек из народа

13.04.2024 22:09

Највећи кримос међу правницима Тегелтија,па Петковић и сви се зваше Милан нек докажу откуд милиони,авиони и аута од по 100 000 КМ,па Додици,Шпирићи,Стевандићи,Митровићи,Ђајићи,па нек онда крену по народу!До тад мр'ш сви у пм и овај закон и пореска и сва г..на на власти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Која Србија?

13.04.2024 22:26

Сами пишете да закон имају већ неколико година а да су као сад издали прво рјесење. Исто маска власти као и код нас. Тамо је тек корупција епских размјера и немојте молим вас хвалити Србију. Надјите неки други примјер.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постен

13.04.2024 22:36

По овом закону би они сами себе требали тузит а зна се који ал нису луди док има оваца за сисање

ОДГОВОРИТЕ
Name

Па

14.04.2024 08:14

Да су наплатили порезе од нелегално створене имовине данас не бих се морали толико задуживати

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лакрдија

14.04.2024 09:48

Са свим донесеним законима од наших представника и страних идемо ми сви заједно у п.м нико овде не зна шта ради,ми смо гола г. Нема ни папира кои нас може обрисати.Ми смо сви заједно глупи и неупотребљиви допистили смо превише овим нашима да сер. по нама па сад и странци Додик,Вишковић,Видовић и сви остали зреба да оду вријеме је да се ми мало одморимо од њихових срањ.А доста је и писања глупости

ОДГОВОРИТЕ