Сви жиранти који су преварени треба да поднесу тужбе

Сви жиранти који су преварени, треба да поднесу тужбе против влада кантона или ентитета, јер су оне најодговорније за пресуде донесене на њихову штету. Борба жираната траје већ дуги низ година и не одустају од даље битке за своја права, поручено је у емисији “Изазови” БН ТВ.

Република Српска 12.04.2024 | 22:19
Сви жиранти који су преварени треба да поднесу тужбе

У периоду између 2003. и 2006. у БиХ, омча око врата стисла је око 200 хиљада жираната, а због судских поступака и терета да морају враћати туђе кредите живот је себи одузело 39 жираната. Многи судске поступке воде и данас. У Удружењу за заштиту жираната кривца виде у банкама, јер су нису провјеравале кредитну способност дужника па је тако неко са платом око 300 марака могао подићи 27 кредита и то у року од 26 мјесеци.

“У оно вријеме 2005., 2006. године кредитни досије био је три папира. Банка није провјеравала дужника. Са 300 марака дигне 10 хиљада марака кредита. Прође тако и онда се деси превара”, каже Јоцо Цветковић, предсједник Удружења жираната.

Бивши судија Милан Благојевић истиче да кад год се улази у облигациони однос, уговор о кредиту, уговор о јемству, мора да се рачуна на ризик.

“Мора добро да промисле да ли да буду жиранти, јер послије тога тешко се може преузимање те врсте ризика пребацивати на терет државе”, каже Благојевић.

Као да смо два паралелна свијета, каже Мика Никић из Удружења жираната. Пресуде се доносе на основу закона о облигационим односима који жиранти не споре, али инсистирају на томе да се примјени закон о банкама, које су, како каже, дужне да провјере кредитну сопсобност оног лица које затражи кредит. Позива све, како истиче преварене жиранте, да поднесу тужбе.

“Схватите да можете да тужите владу, јер је влада одговорна за све штете које су вам нанесене. Они људи који су изгубили своје најдраже због пресуда судија имају право посебно на тужбу за надокнаду штете због смрти њихових чланова”, каже Мика Никић из Удружења за заштиту жираната.

Бивши судија Милан Благојевић савјетовао је жиранте да исцрпе сва правна средства у домаћем законодавству, а на крају и да се обрате Европском суду за људска права.

(БН9 Фото: БН

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Не Контам

12.04.2024 22:36

Како мислите да су жиранти преварени ? Жирант значи, јамац, гарант, ако је неко нешто гарантовао и потписао да ће да гарнтује за некога, не видим, као је он ту преварен ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ехехw

12.04.2024 22:59

Наравно никад ником ниси и не би гарантовао? Ти си од оних препаметних..

Name

Богами..

13.04.2024 09:08

Сад те и ридбина навуче на танак лед, камо ли неки тамо...

Name

Јоле2024

12.04.2024 23:44

Каква превара ти си то потписао да цес плацати! Знаци добровољно си потписао да врацас другом кредит. Друга је ствар сто су то људи олако схватили и вјеровали својим најблизима. Ето други су глупи јер неце да ризикују и потписују а они су паметни. Празна прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Не контам

13.04.2024 00:15

Ако не знаш, да ти појасним. Имаш јарана, замоли те да будеш жирант он диже кредит. Ти пристанеш, и прође 2 године, а кредит се отплаћује за 10 година нпр. Банка ти шаље, да ти скида износ рате коју плаћа твој јаро. Ти њега зовеш, а онда чујеш да човјек одселио у иностранство. Онда ти си гарант да ћеш вратити кредит за свог харана, јер си то потписао. Шта би ти тада урадио? Ето како! Ваљда ти је сад јасно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњаворац

13.04.2024 07:33

Так господин судија кад тако казе , засто сада банке недадну по 26 кредита на једну плату једно домацинство.Пвако судови раде само код нас.Да сам ја судија све кредите које су дати послије кредита којим је оптетецена плата 50 % би отписао на терет банака, сто је у потпуности реално.Замислите да је зирант обсвијестен од стране банке да тај неко дизе двадесет сести кредит били му био зирант гарант?Нико нецува ово мало људи који своје обавезе постено плацају.Да ли је могуце и у законским оквирима да кредитна организација сад узме на 2500 км дигнутих пара на рок отплате о 4 мјесеца 1100 км камате, то је висе од 10 % камета на мјесецном нивоу на комплетан износ.Јефтинијје дигнути новац код зеленаса.И ту најебу постени људи, такви људи иду до краја, људи пуно присиљени да то дигну....Ал коме реци једну а камоли милионе ствари који це отјерати јос ово мало људи из ове јадне дрзавице, оа нек онда те судије будјетски корисници сами себе казњавају, пуне будјете праве себи плату.Замислите онда износ њихове плате и дрзавног будјета сто би они напунили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За не цонтам,

13.04.2024 08:10

Зато што је ко је стигао преварио, ко је шта контролисао, кредити се у ходу дизали и жиранти постајали. Савесним радом банкарског службеника то се могло спријечити, не њима је било у интересу што више кредита пласирати. Част изузецима. Никад нико те паре неће вратити, појео вук магарца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тузни

13.04.2024 09:45

И дузни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

13.04.2024 10:40

Господин Благојевић је апсолутно убијеђен да је у РС правосуђе потпуно независно, и да дјелује без било какве могућности утицаја власти или политике!??, а да правна држава беспријекорно функционише, и да је појам корумпираног судије у РС мисаона именица!!!😂😂😂???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наталија

13.04.2024 11:34

Ни након педесет година није родио компур на кросњи висње.И сто је ту крив Мадуро.Њему је само стало да одвоји вагу од хималаја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања Лука

13.04.2024 12:49

Како је неко пристао да буде жирант особи ,која са 300КМ платом ,диже 10000КМ.Основно познавање математике каже да ће враћати неко други.

ОДГОВОРИТЕ