Фирми “ташна, машна и кум” поклањају касарну и земљу у Гацку

Власт у Гацку је одлучна да право својине са скоро 62 хиљаде метара квадратних земље, заједно са зградом касарне у Автовцу, поклони кинеско-србијанској фирми “СоларWин”, регистрованој у Бањалуци. Иако је предузеће без запослених и без пословне активности, власт у Гацку је сигурна да ће донети нова радна места па је спремна да крши и сопствене одлуке.

Република Српска 12.04.2024 | 21:56
Фирми “ташна, машна и кум” поклањају касарну и земљу у Гацку

Посланик Вукота Говедарица (СДС) тврди да је разлог то што иза предузећа стоји Вељко Вукелић- кум Милорада Додика и да власт у Гацку само извршава налог који је стигао из Бањалуке.

Систем се подешава за инвеститоре

Последње прошлогодишње заседање општинског парламента у Гацку начелник Огњен Милинковић је почео најавом доласка инвеститора који ће градити соларну електрану, али и фабрику соларних панела. Тада је речене да би се тиме решио проблем напуштене зграде касарне у Автовцу која полако пропада. Фабрика би заузимала 5 хиљада квадрата, а инвестиција се процењивала на 3,5 милиона марака.

Већ на следећој седници, крајем фебруара, пред одборницима се нашла одлука којом се дефинише под којим условима својина општине може да се да испод тржишне вредности или поклони.

Наведено је да инвестиција треба да износи најмање пет милиона марака и да се запосли најмање 30 радника. Притом, инвеститор мора да достави инвестициони елаборат- документ који садржи не само кратак преглед пројекта и информације о инвеститору, него и план запошљавања, економско-финансијску пројекцију, план улагања, анализу успешности пројекта, идејно решење пројекта и последњи биланс стања и успеха.

Овом одлуком је предвиђено и да се, када начелник процени да су ови услови испуњени, затражи од Скупштине усвајање одлуке о утврђивању посебног интереса на основу којег се приступа реализацији инвестиционог пројекта.

Месец и по дана након тога, пред одборницима се нашла одлука о утврђивању посебног интереса којом би се право својине над скоро 62 хиљаде квадратних метара површине са општине, без накнаде, пренело на фирму “Солар Wин” како би на том месту изградила фабрику соларних панела.

“Није ово продаја, није ово поклањање”, рекао је начелник општине Огњен Милинковић одлучан да доведе инвеститоре и покрене развој.


“Уговор ће заштитити општину. Дајте да искључимо политиканство и политику. Дајте да направимо нешто за народ. Дајте да нађемо заједнички језик. У уговору ћемо ставити недвосмислено шта се не сме дестити. Да народу омогућимо лакши, бољи и лепши жовот. Да објекте у Автовцу који стравично изгедају претворимо у нешто добро. Морају дати банкарску гаранцију од 2 милиона којом ћемо бити обештећени. Да идемо у правцу развоја, а не да бранимо развој”, убеђивао је начелник Милинковић одборнике.

“Ово је од посебног интереса не само за Гацко него и за ширу регију. С обзиром на привредно стање у општини, отварање било каквог производног капацитета представља изузетан напредак, посебно ако се ради о производном капацитету који ће бити извозно орјентисан, што је од општег интереса што би свако од на с требао да подржи и да учинимо све са циљем да се тако нешто овде покрене.

Одлуком се не преноси власништво него се стварају услови за даљу процедуру. Одлука је само прва степеница”, истакао је Милинковић више пута поновивши да ће општински интереси бити заштићени уговором.

“Општина Гацко ће тражит банкарску гаранцију на пуни износ процењене вредности непокретности, тачније 2,13 милиона марака Морамо имати на уму да се ради о објектима који су већ 25 година у запуштеном стању, руинирани. Уколико инвеститор не буде поштовао одредбе уговора, општина Гацко ће активирати односно наплатити банкарску гаранцију, а земљиште и све непокретности ће се вратити у власништво општине. Дакле, ми нећемо ништа поклонити, а да се не заштитимо”, категоричан је Милинковић додајући да ће инвеститор платити све накнаде.

Гарантује транспарентност целе инвестиције тиме што ће, након потписивања уговора, комисија сачињена од стручњака различитих профила, пратити реализацију у периодично обавештавати скупштину.

“Ако комисија закључи да се не поштују одредбе уговора, раскидамо га и наплаћујемо гаранцију”, сигуран је Милинковић и додаје:

“Ова Скупштина општине, одборници који овде седе, могу бити упамћени као људи који ће после 45 година допринети да се у Гацку отвори фабрика”.

Солар у магли

Вукота Говедарица, посланик из Гацка не дели начелников оптимизам. Он тврди да је у питању ташна-машна фирма иза које стоји Вељко Вукелић, кум Милорада Додика и да се све одвија по директиви из Бањалуке

“Мислим да је одлука која је донесена незаконита јер није усклађена са претходном одлуком СО Гацко и оног момента када се усвоји, а нема никакве сумње да ће бити усвојена јер је дошла директива из Бањалуке, покренућемо оцену законитости овог документа пред Уставним судом РС”, категоричан је Говедарица и изражава сумњу да је инвеститор доставио документе на основу којих је могуће усвојити одлуку о посебном интересу.

“Чујемо да је документ написан на 10-ак страна, да није нумерисан, да нема меморандума која га је фирма радила, да нема потписа и да нема печат. Ја мислим да су одборници морали да виде анализу на основу које је образложен зашто постоји посебан интерес да се овај инвестициони подухват прихвати од стране одборника Гацка”, објашњава Говедарица.

Заједничко боравиште- Апартмани “Наталија”

Фирма која треба да изгради савремену фабрику за производњу соларних панела у Гацку је основана са почетним капиталом од 5 хиљада марака 2021. године. Власници су Драган Чигоја, Хуи Чен и Драгомир Менићани. Заједничка им је не само фирма, него и боравиште. Наиме, у решењу о регистрацији стоји да је боравиште Менићанија и Хуи Чена у апартману “Наталија” у Бањалуци.

“СоларWин” је фирма регистрована за 84 делатности- од производње керамике, алатних машина и локомотива, до хотелијерства и пружања услуга кетеринга.

Према подацима пословног портала Акта, оснивач, односно први власник “СоларWин-а” је Вељко Вукелић за кога у јавности тврде да је кум са Милорадом Додиком.

За Говедарицу Вукелић је тај који је званично изашао, али иза паравана управља фирмом.

“Основали су фирму на непостојећој адреси, немају оловку, немају ни столицу, немају нигде ништа. 2021. укупан приход им је био нула марака, просечан број радника нула радника и зато нису доставили податке и зато је то пословна тајна иако одлука каже да морају доставити биланс успеха”, каже Говедарица и додаје да се слично пословање без прихода и запослених наставило и у 2022. години.

У тој години су били 40 марака у минусу, остали су дужни неку републичку таксу. И у 2023. су имали приход нула марака, губитак од 1682 мрке и просечан број радника нула.

“Имамо Чигоју, Хуи Чена И Менићанија и иза њих Вељка Вукелића, кума председника Републике, који хоће да инвестирају у Гацко. Немају раднике, регистровани су у Бањалуци, живе у Београду”, сумира власничку структуру.

Широм затворених очију у инвестицију

Упркос инсистирањима опозиције, начелник Милинковић јавности, па чак ни одборницима, није дозволио увид у инвестициони елаборат и анализу које, сходно општинској одлуци, претходе проглашењу општег интереса. Уместо тога, очекују да се верује на реч да је све у реду, а у образложењу наводе да ће инвестиција допринети смањењу незапослености и отворити нова радна места те подстаћи “економски развој и друштвени напредак”.

То што у документу који је доставио инвеститор стоји да је “биланс стања и успеха пословна тајна коју није могуће одавати другим лицима” за власт у општини Гацко није било проблематично.

Посланик Вукота Говедарица највећу опасност види у томе је што се плански документи прилагођавају инвеститору, а не обрнуто и што од инвеститора све зависи.

“Оног момента кад пратеће објекте мало поправи и прибави употребне дозволе, тог момента ће Хјуи Чен моћи ово све стави под хипотеку, узме кредит преко политичких другара, тог момента ће се врло вероватно укључити и ИРБ, као што се укључивала и досад и потрошила 180 милиона марака без повратка. Тог момента ће Хјуи Чен, Менићани, Чигоја и кум узети оно што је банка дала и отићи ће својим путем. Нама ће оставити празну гаранцију на којој има нула марака”, предвиђа Говедарица развој ситуације и указује да је Општина Гацко у овом случају дужна да прибави сагласност и Министарства одбране БиХ које би, у супротном могло да је тужи.

“На крају ћемо остати кратких рукава и мораћемо све то да платимо”, прибојава се Говедарица.

Након што је скупштинска већина усвојила одлуку о утврђивању посебног интереса остало је да се састави уговор и добије сагласност Правобранилаштва РС, а потом да се о свему изјасне одборници. .

Последњу реч имаће одборници. Власт у Гацку је, стиче се утисак, одлучна да се по сваку цену уговор са инвеститором потпише пре избора, у мандату овог скупштинског сазива.

"Наши" Кинези

Мало се шта зна у обчној, па и пословној јавности о тројици  власника "СоларWин"-а. У  том погледу се може рећи да оправдавају праксу која се овде везује за кинеске инвестиције и фирме- уговори су скривени од јавности, а инспектори их (за)обилазе. Пословни портал Цапитал.ба је објавио да су из Инспектората РС за пет година контролисали само једну кинеску фирму и установили да јој недостаје само Акт о процени ризика за радна места. Све кинеске фирме у РС су повезане и послују под контролом кинеске државе.

И у Федерацији БиХ је основано на стотине кинеских фирми, а неке од њих дугују више од пола милиона марака за порезе, писао је портал Фокус.ба

"Кинески економски утјецај је доста специфичан јер је обиљежен геополитичким утјецајем и преклапа се, због чега је тешко видјети ту линију. Кина има низ геополитичких интереса које веже за економску сферу. То се дешава и у БиХ. За разлику од 2000-их, када је трговина била у фокусу, углавном се то сада пребацује на велике инфраструктурне пројекте, а то су енергетски и цестовни пројекти и сл. Свакако, не само у БиХ већ и у регији", оценио је економски експерт Адмир Чавалић за Фокус.

Погрешан им и телефонски број

Како бисмо чули шта у СоларWин-у кажу и какви су им планови за Гацко позвали смо број телефона који је наведен у регистру пословних субјеката АПИФ-а.

На позив се јавила особа која је прво рекла да се ради о приватном броју.

На нашу сугестију да би можда морали да реагују јер се број налази у званичном регистру господин који се јавио се представио као адвокат Милош Алексић који је некада регистровао ту фирму.

На наше питање да ли можемо да добијемо информације о предузећу и референцама, рекао је да више од две године нема контакт са њима и да нема никакве информације.

(Директ-портал) 

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Рајко

12.04.2024 22:46

УЗМИ СВЕ ПРОКЛЕТИЊО ДОДИКОВСКА!!! КАКВА КИНЕСКО СРБИЈАНСКА ФИРМА ТО ЈЕ ДОДИКОВА ФИРМА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Значи..

13.04.2024 07:43

Од милетовог ,,угроженог,, рс.а због вањског и унутрашњег непријатеља, осташе само коске, уколико и њих не изглођу

Name

Ре Рајко

13.04.2024 09:47

Дал је могуће да Српска мајка РОДИ ТАКВО ЗЛО као што је Додик или је он стварно Хрват из Ливна?

Name

Вуле

12.04.2024 22:48

Ђес лопов? Ево ме у Гацку, са кумом хоћу да опљачкам Херцеговце. Пљачкај лопове, пљачкај народ, зато смо те и бирали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гацко

12.04.2024 23:20

Иди болан лијечи народ,ако и то знаш,мани се политике

ОДГОВОРИТЕ
Name

Будала као и ти

13.04.2024 02:11

Лоповија с потписом СНСД-а

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дијагноза

13.04.2024 06:28

Због тога се Додик бори за државну имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тип 500

13.04.2024 07:24

Нам открио да Додик има новог кума.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уна

13.04.2024 08:10

Окружно јавно тужилаштво Приједор је, формирало предмет који се тиче одређених јавних набавки Специјалне болнице за физикалну медицину и рехабилитацију Мљечаница. У међувремену, в.д. директора Дарко Бањац наставља трошити новац пореских обвезника на нетранспарентне и сумњиве тендере. (занимљив детаљ на ту га је функцију формално именовао најновији прелетач Драган Брдар који је гле чуда и неслужбени свак Дарка Бањца) да не говоримо о намештеним тендерима и што је дотични помоћ која је стигла од владе Србије доделио свом оцу у питању је 10 000 км, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици то је бре картел а не странка… Уништили су тотално Републику Српску! Банда је то да нема БН тв и још пар слободних портала појео би нас бре мрак!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гачанин

13.04.2024 08:43

Црни Милинковићу.Јесу ли ти важниј белосветски лопови или своје комшије.Још ово са касарном иде у пакету са 2300 дулума земље на којој планирају поставити панеле.Па пљуваће вас народ наредних 30 година.Одборници:имате ли имало части и образа.Бојите ли се бога и за своје потомство.А и ви који сте гласали за ову багру.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

13.04.2024 10:08

Највеће прање пара је било преко касарне Автовац коју је изградила АД ГИК "Хидроградња" Р.Ј. "Гацко".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

13.04.2024 10:22

Па ви даље недајте дрзавну имовину

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

13.04.2024 10:25

Па добро, хајде сад, па нећемо ваљда да будемо малицијозни? Па коме ће, ако куму неће!? Па јбг.није кум дугме!!😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефиx

13.04.2024 15:39

А ста це бити са људима који зиве поред тога земљиста гдје це фабрика бити колико загадјује та фабрика итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

13.04.2024 16:05

Џаба је поклања кад ће је Шмит вратити власнику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боро

13.04.2024 16:45

Гаде ми се!

ОДГОВОРИТЕ