Билећа грца у дуговима СНСД, чека помоћ Србије

Централни регистар хартија од вриједности Републике Српске покренуо је поступак принудне наплате 19. ануитета обвезнице. Међутим, ово се не дешава први пут и Општина Билећа није прогласила банкрот нити је предала захтјев за проглашење банкрота, тврде у Општини Билећа.

Република Српска 11.04.2024 | 11:11
Билећа грца у дуговима СНСД, чека помоћ Србије

Дуг од 20 милиона КМ који је актуелна власт у Билећа наслиједила од претходне, СНСД-ове власти, смањен је за 2 и по милиона. Упркос томе што медији ових дана брује о банкроту ове мале општине, Веселин Вујовић, начелник Билеће оптимистично поручује да се назире крај дугогодишњој кризи општине Билеће.
 
Билећа је општина о којој се у медијима протеклих дана највише говори и пише, а разлог је принудна наплата ануитета обвезница због чега је рачун ове општине у блокади.

Бројни медији су ову блокаду назвали банкротом општине уз тврдњу да је Билећа једина општина у Републици Српској која је банкротирала.

Миљан Милићевић, начелник Одјељења за финансије у Општини Билећа тврди да Билећа није у банкроту већ да се ради о нажалост редовном стању проузрокованом дугом од 20 милиона КМ који је направила претходна, СНСД власт.

"Билећа није у банкроту! Билећки СНСД покушава да спинује јавност, да збуни грађане општине Билећа како је Билећа тобож у банкроту. Они су забринути за билећку касу, а покушавају, ако дођу на власт у октобру ове године, вратили би све на фабричка подешавања када су и били на власти од 2012. до 2020. године.

Период осмогодишње владавине СНСД-а је нас довео у овакве проблеме. Ми данас плаћамо цех владавине СНСД-а, плаћамо њихове дугове које су направили тада", рекао је Миљан Милићевић, начелник Одјељења за финансије.

"Не можемо да причамо о банкроту, ја се надам да је најгори период општине Билеће иза нас и да долазе бољи и свјетлији дани. Актуелна власт на челу са господином Вујовићем је зауставила даљи суноврат општине Билећа. Није ни први ни посљедњи пут да је Централни регистар хартија од вриједности активирао мјеницу и блокирао рачун општине Билећа како би се наплатио.

То је било И у претходној владавини СНСД-а. Од Србије очекујемо помоћ у износу од милион и 950 хиљада евра, тачније милион евра за санацију локалног буџета и 950 хиљада евра за три пројекта, то су вртић Будућност, санација и реконструкција Градске библиотеке и Водовод Баљци. Ова помоћ ће нам значити, за оздрављење општинског буџета, исплатићемо све заостале плате, све припадајуће порезе и доприносе", додао је.

Веселин Вујовић, начелник општине Билећа је оптимистичан упркос нагомиланом дугу. Каже да види свјетло на крају тунела и да до банкрота неће доћи.

‘’Назире се крај рјешавању проблема. Ми ћемо и даље да смањујемо дуг који смо наслиједили од претходне власти и види се свјетло на крају тунела за општину Билећа. Није истина да ће општина Билећа банкротирати, нити ће икада банкротирати, увијек ћемо се ми борити за нашу Билећу. Морам да кажем да смо дуг који смо наслиједили од скоро 20 милиона КМ са претходне три године смањили за нека 2 и по милиона КМ, што показује да полако излазимо из кризе’’, рекао је Веселин Вујовић, начелник Општине Билећа.

А за излазак из кризе, према ријечима руководећих људи Општине Билећа, добро ће доћи обећана помоћ Србије у износу од скоро 2 милиона евра.

‘’Од Србије очекујемо помоћ у износу од милион и 950 хиљада евра, тачније милион евра за санацију локалног буџета и 950 хиљада евра за три пројекта, то су вртић Будућност, санација и реконструкција Градске библиотеке и Водовод Баљци. Ова помоћ ће нам значити, за оздрављење општинског буџета, исплатићемо све заостале плате, све припадајуће порезе и доприносе’’, рекао је Миљан Милићевић.

Веселин Вујовић, начелник ове општине у више наврата је апеловао на Владу РС која је остала глува па се Општина Билећа окренула Србији која је обећала новчану помоћ од скоро два милиона евра. Надају се, кажу у руководству ове општине, да ће ова помоћ означити и почетак краја билећке кризе.

(БН)  Фото: БН

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Постен

11.04.2024 11:36

Откуд дугови кад милокрад И његови сателити тврде да тамо теце мед И млијеко

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јашта

11.04.2024 11:55

Увијек су они други криви без обзира ко су владајући или опозициони.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПРАВДА

11.04.2024 12:35

ми знамо ко је Билећу завио у црно, хоћеш имена да ти пишем

Name

Хехе

11.04.2024 14:07

Ма не, заболи ме кокур за Билећом.

Name

Ба

11.04.2024 16:02

Кад је у билеци текло мед и млијеко 90 посто вас незна како изгледа у Билеци и Невесињу то је катастрофа .Остало у 50 годинама

Name

СРБИН

11.04.2024 11:57

Тачно је, ја као становник, знам да је снсд завио у црно општину, све су узели и задужили, а сада Весо начелник се лавовски бори да се некако не угуши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билећа

11.04.2024 11:58

снсд је унишито и покрао све, садашњи ачелник се бори да се некако спаси што се може спасити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

моје мјесто Билећа

11.04.2024 11:59

тачно је да су снсд и њихови сателити уништили малу општину, бори се сада начелник Весо да спаси

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

11.04.2024 12:14

гдје су год на власти или су били на власти снсдеовци и коалиција,направили су дугове.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деутсцхланд

11.04.2024 13:18

Игор Додик узео држављанство Хрватске,САХОВНИЦУ,зар треба јаци доказ,које Милорад Додик,био и остао Хрват из Дувна, глупи Срби доцекајте га опет на Мањаци,ко Бога,јадни сте,

Name

Злаја

11.04.2024 12:16

80 % општина у РС су у црвеном

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

11.04.2024 12:42

Па сто оном крмку сто је био нацелник и опљацкао опстину не конфискујете све. Ако цекате правосудје нема од тога ниста вец да се народ дигне на ноге и све му одузме. Кад је он могао тлацити људе и изивљавати се. Немојте цекати побјеце али онакав примитивац нема гдје ста тразити дзаба му опљацкани новац. Онакве сподобе само ова црвена секта мозе довести. Оно је прототип цовјека, имам осјецај да се купа једном годисње фцуууујјјјјј

ОДГОВОРИТЕ
Name

спаси боже

11.04.2024 12:42

Тачно да је снсд уништио ово мало мјесто, тачно је да су се браћа вуковић повукла да не одговарају, а и њихов начелник миљан је условно кажњен, све мафија може. Весо начелник се бори лавовски.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гоци

11.04.2024 13:35

Каква Билеца приоритет су Лактаси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТИНА

11.04.2024 14:00

ВУЈОВИЋ : „Нисмо у банкроту само плаћамо цех владавине СНСД-а“

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејан

11.04.2024 19:28

Колико година да сте преузели власт а друга ствар напустите и кад је СНСД преузимао власт да ли је било дугова.

Name

Додара

11.04.2024 20:05

За дугове је криво ПОЛИТИЧКО Сарајево 😂😂

ОДГОВОРИТЕ