Страни купци због кризе драстично смањују наруџбе

Криза која је захватила западну Европу значајно се прелила на извозне фирме у Српској, јер страни купци смањују или потпуно отказују наруџбе. Додатни проблем за фирме јесте и набавка репроматеријала из иностранства. Може ли овај удар да издржи домаћа ионако климава привреда?

Република Српска 10.04.2024 | 21:02
Страни купци због кризе драстично смањују наруџбе

Скоро 90 одсто годишње производње прехрамбена индустрија “Сава Семберија” пласирала је на инострано тржиште. Проблеми који су почели за вријеме пандемије вируса корона сада су ескалирали.  

“Они редукују све могуће трошкове и мислим да уколико се ратни сукоб у Украјини настави проблеми ће бити све већи и већи”, каже директор "Сава Семберија" Стево Филиповић.

Осим што су наруџбе драстично смањене и цијена увезеног репроматеријала скочила је у небо.

“То се прије свега односи на стакло и тегле. И флаше. Ми смо прошле године одређен дио амбалаже набавили чак из Египта, гдје је транспорт био далеко скупљи него сама амбалажа”, наводи Филиповић.

Великим извозницима се тражи смањење цијена и то између десет и 30 одсто у зависности од гране и производа које предузеће пласира на инострано тржиште, истичу у Унији послодаваца.

“Гране које су највише погођене су дрвопрерађивачка инсдустрија, металска, текстилна и обућарска индустрија. Гране које имају висок ниво трошкова рада”, каже предсједник Уније послодаваца Републике Српске Зоран Шкребић.

Генерално гледајући, видљиво је да је од почетка године смањен извоз из БиХ, али је забиљежен раст увоза. Струка истиче да је излаз у промјени структуре пословања.

“Морамо развијати технолошки нове производе са већом додатном вриједношћу. Бићемо конкурентнији и имаћемо могућност за даљи раст плата што ће бити један од битниих сегмената у наредном периоду”, каже Шкребић.

И активирањем институција да помогну посрнулој привреди.

“Мислим да би наша бројна спољнотрговинска представништва и амбасаде морале да раде више на отварању простора за наше фирме и производе. Та економска компонента не постоји. Готово да не знамо ни за један споразум у области спољнотрговинске размјене који су договориле и напрвиле Влада РС и Савјет министара БиХ”, рекао је економиста Миленко Станић.

(БН) Фото: Илустрација

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

приједор

10.04.2024 21:40

Шта има Савјет министара како га називате а то нигдје не пише са економијом РС Да нешто уговори то би био ПРЕНОС НАДЛЕЖНОСТИ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маре

10.04.2024 21:47

БРАЦО СРБИ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ, НЕ ИГРАЈТЕ БИНГО ЕВЛ, ВЛАСНИСТВО РОБЕРТА РАДИСИЦА, СИНА МЛЕ РАДИСИЦА, ПОЗНАТИЈЕГ КАО ГРАНД ТРЕЈД И ПРЕДРАГА ЦЕРАНИЦА,ПОЗНАТИЈЕГА КАО ,ЦЕТВЕТОГ МУЗА ГОРИЦЕ ДОДИК, ЈЕР СУ ТО ДВА НАЈВЕЦА ПРЕВАРАНТА И ЛОПОВА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ. УЗЕЦЕ ВАМ СВЕ ДО ПОСЛЕДЊЕ МАРКЕ, БЈЕЗИТЕ ОД ТОГ ЗЛА И ТИХ ПРЕВАРАНТСКИХ И ЛОПОВСКИХ ПОРОДИЦА. У ПАМЕТ СЕ БРQЦО СРБИ!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРИКС

11.04.2024 07:37

У тренду је сада само руска роба!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

11.04.2024 10:18

Али зато ови ,,наси" не смањују нарудзбе, они увозе све и сваста...

ОДГОВОРИТЕ