Руски бизнисмени добили судски спор против ЕУ

Руски бизнисмени Михаил Фридман и Пјотр Авен добили су данас судски спор против Европске уније која их је ставила на списак санкционисаних појединаца због њихове наводне умијешаности у рат у Украјини за рачун Русије.

Свијет 10.04.2024 | 13:58
Руски бизнисмени добили судски спор против ЕУ

Општи суд ЕУ саопштио је да недостатак доказа о томе да су пружили материјалну или финансијску подршку руским политичарима у рату у Украјини, довољан разлог да буду уклоњени са списка лица подвргнутих рестриктивним мјерама, преноси АП.

 

– Општи суд сматра да ниједан од разлога наведених у почетним актима није довољно поткрепљен и да стога уврштавање Авена и Фридмана на спискове о којима је ријеч није било оправдано – наводи се у саопштењу суда.

Упитан за коментар ове пресуде суда ЕУ, портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да Русија сматра да су санкције незаконите, неправедне, деструктивне и срамотне за оне који су их увели.

Фридмен, који има руски и израелски пасош, и Авен, носилац руског и летонског пасоша, на списак санкционисаних стављени су у марту прошле године, што су њих двојица одмах оспорили.

Фридман је оснивач Алфа групе у чијем власништву је и Алфа банка и сматра се да је међу најбогатијим руским бизнисменима, а ЕУ је у марту 2022. санкционисала Алфа банку, највећу руску недржавну банку, након чега је Фридман напустио управни одбор како би покушао да банку спаси изречених мјера.

Авен је био на челу Алфа банке до марта 2022, али је као и Фридман напустио управни одбор након што је ЕУ увела санкције.

Фридман је рат у Украјини назвао “крвопролићем”, рекавши да жели да се што прије заврши, а након почетка рата у Појасу Газе, вратио се у Москву.

ЕУ је увела неколико рунди санкција Русији од почетка рата у Украјини.

Санкције су усмјерене на енергетски сектор, банке, компаније и тржишта, а поједини руски званичници, укључујући Путина, подвргнути су замрзавању имовине и забрани путовања.

(Тањуг) 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Ненад-Нострадамус

10.04.2024 14:27

Е сада да и Миле тузи Амере сто су му увели санкције,а он урадио све сто су му наредили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хмммм

11.04.2024 07:44

Привиђа ти се Миле. Гдје ли ти га је смјестио па те толико боли. А ово је глобална игра гдје ЕУ не може без ресурса и пара Русије па преко суда ријешава проблеме које не смије преко политике. ЕУ подвила реп и полако се извињава Русији.

Name

Демократија!

10.04.2024 15:46

Тако се то ради. Ако си крив, крив си, а ако ниси - ниси. Код Руса то не постији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Слобо слободо

10.04.2024 21:08

Лако им је у правној држави. Ајд нек то исто неко изведе у Русији. У Европи можеш тужити предсједника и неће ти фалити длака са главе.

Name

Логика

10.04.2024 16:06

Е сад ће Русија да вам суди зато што не помажете својој мајци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

10.04.2024 16:48

Браво за Руске бизмисмене

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бранци

11.04.2024 14:17

Видјели како се ко нас ради па покупили судије.

ОДГОВОРИТЕ